A gibanica olyasmi, mint a lecsó vagy a töltött káposzta: sok nép konyhájában fellelhető, és mindegyik arra esküszik, hogy az övé az igazi.
Nos, én ebben igazságot tenni nem tudok, nem is feladatom – azt viszont ki nem hagytam volna, hogy a vendégeink élvezhessék ennek a fantasztikus, a flódni összetettségére emlékeztető süteménynek az ízeit. Alapvető különbség az említett zsidó édességhez képest, hogy a gibanica réteslapokból áll, de például Szlovéniában az alsó réteg omlós tésztából van, és csak az egyes töltelékeket elválasztó réteg készül réteslapokból.
Minden félreértés elkerülése érdekében előre szólok, hogy a most következő recept egyfajta gibanica variáció, ahogyan én készítem, és ahogy a vendégeink megszerették a cukrászdánkban.
Hozzávalók a töltelékekhez:
1. Máktöltelék
30 dkg darált mák
10 dkg cukor
2,4 dl tej
2. Meggytöltelék
80 dkg magozott meggy (a fagyasztott tökéletes)
a meggy savanyúságától, és az ízlésünktől függően cukor, kóstolnunk kell
kb. 3 dkg étkezési keményítő
3. Túrótöltelék
40 dkg túró
12 dkg cukor
25 dkg tejföl
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
A rétegekhez:
2 csomag réteslap
30 dkg tejföl 1 dl olajjal összekeverve
Elkészítés:
Egy 26 centi átmérőjű tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral.
Az aljába simán csíptessünk bele egy nagyobb letépett darabot, az oldalára pedig vágjunk a perem szélességének megfelelő csíkot, és kevés vajjal „ragasszuk” oda.
Állítsuk össze a töltelékeket:
1. A mákot forraljuk össze a cukorral és a tejjel.
2. A meggyet főzzük a cukorral együtt addig, amíg jócskán levet enged, és sűrítsük be a keményítővel (a keményítőt pár evőkanál cukorral összekeverjük egy kis tálkában, kevés vizet öntünk rá, elkeverjük, és belecsorgatjuk a meggybe). Jól el kell keverni, és egyből elzárni alatta a hőt.
3. A túrótöltelék hozzávalóit egyszerűen keverjük össze.
Elkezdhetjük az összeállítást:
Bontsuk ki a réteslapokat, tegyük egymásra az összeset; tegyük a tortaforma alját a kiterített lapok tetejére, az egyik sarokhoz minél közelebb, és egy késsel „rajzoljuk” körbe, utána ollóval vágjuk ki a kört az összefogott réteslapokból.
A leeső részeket is felhasználjuk, ezért jó, ha minél nagyobb darabban maradnak. Így tehát van 12 körlapunk, és egy csomó leeső rész.
A tortaforma aljára tegyünk 4 körlapot, minden réteg közé egy szilikon ecset segítségével kenjünk olajos tejfölt.
Erre jöhet a máktöltelék, majd újabb 2 lap, és 2 réteg a leesőből (rakosgassuk, mint egy puzzle-t), ne feledjük az olajos tejfölt.
Túrótöltelék, és az előzőhöz hasonlóan 2 lap, 2 leeső, majd a meggytöltelék, és a torta tetejére 4 szép körlapot teszünk, úgy, mint alulra, és a tetejét és lekenjük az olajos tejföllel.
180 fokos sütőben (alsó-felső sütés), a sütő közepére helyezett rácson 1 órán keresztül sütjük, amíg szép piros nem lesz. Várjuk meg, amíg kihűl, akkor szedjük ki a formából, és szeleteljük.
Persze, készíthetjük egyszerűbben, négyszög alakú formában is, akkor kockákra vágjuk a kész sütit.
A Gubanica torta receptjét nem tudom megnézni. Hiába kattintok a recept folytatására, nem sikerül.
Nem tudom, mi lehet a gond, nekem működik… Milyen böngészőből próbáltad?
Itt ezen a főoldaladon.
Én sem tudom megnyitni a receptet !