A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A gibanica olyasmi, mint a lecsó vagy a töltött káposzta: sok nép konyhájában fellelhető, és mindegyik arra esküszik, hogy az övé az igazi.

Nos, én ebben igazságot tenni nem tudok, nem is feladatom – azt viszont ki nem hagytam volna, hogy a vendégeink élvezhessék ennek a fantasztikus, a flódni összetettségére emlékeztető süteménynek az ízeit. Alapvető különbség az említett zsidó édességhez képest, hogy a gibanica réteslapokból áll, de például Szlovéniában az alsó réteg omlós tésztából van, és csak az egyes töltelékeket elválasztó réteg készül réteslapokból.

Minden félreértés elkerülése érdekében előre szólok, hogy a most következő recept egyfajta gibanica variáció, ahogyan én készítem, és ahogy a vendégeink megszerették a cukrászdánkban.

Hozzávalók a töltelékekhez:

1. Máktöltelék

30 dkg darált mák

10 dkg cukor

2,4 dl tej

2. Meggytöltelék

80 dkg magozott meggy (a fagyasztott tökéletes)

a meggy savanyúságától, és az ízlésünktől függően cukor, kóstolnunk kell

kb. 3 dkg étkezési keményítő

3. Túrótöltelék

40 dkg túró

12 dkg cukor

25 dkg tejföl

2 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

A rétegekhez:

2 csomag réteslap

30 dkg tejföl 1 dl olajjal összekeverve

Elkészítés:

Egy 26 centi átmérőjű tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral. 

Az aljába simán csíptessünk bele egy nagyobb letépett darabot, az oldalára pedig vágjunk a perem szélességének megfelelő csíkot, és kevés vajjal “ragasszuk” oda.

Állítsuk össze a töltelékeket:

 1. A mákot forraljuk össze a cukorral és a tejjel.

2. A meggyet főzzük a cukorral együtt addig, amíg jócskán levet enged, és sűrítsük be a keményítővel (a keményítőt pár evőkanál cukorral összekeverjük egy kis tálkában, kevés vizet öntünk rá, elkeverjük, és belecsorgatjuk a meggybe). Jól el kell keverni, és egyből elzárni alatta a hőt.

3. A túrótöltelék hozzávalóit egyszerűen keverjük össze.

Elkezdhetjük az összeállítást:

Bontsuk ki a réteslapokat, tegyük egymásra az összeset; tegyük a tortaforma alját a kiterített lapok tetejére, az egyik sarokhoz minél közelebb, és egy késsel “rajzoljuk” körbe, utána ollóval vágjuk ki a kört az összefogott réteslapokból.

A leeső részeket is felhasználjuk, ezért jó, ha minél nagyobb darabban maradnak. Így tehát van 12 körlapunk, és egy csomó leeső rész.

A tortaforma aljára tegyünk 4 körlapot, minden réteg közé egy szilikon ecset segítségével kenjünk olajos tejfölt.

Erre jöhet a máktöltelék, majd újabb 2 lap, és 2 réteg a leesőből (rakosgassuk, mint egy puzzle-t), ne feledjük az olajos tejfölt.

Túrótöltelék, és az előzőhöz hasonlóan 2 lap, 2 leeső, majd a meggytöltelék, és a torta tetejére 4 szép körlapot teszünk, úgy, mint alulra, és a tetejét és lekenjük az olajos tejföllel.

 

180 fokos sütőben (alsó-felső sütés), a sütő közepére helyezett rácson 1 órán keresztül sütjük, amíg szép piros nem lesz. Várjuk meg, amíg kihűl, akkor szedjük ki a formából, és szeleteljük.

Persze, készíthetjük egyszerűbben, négyszög alakú formában is, akkor kockákra vágjuk a kész sütit.

 

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük