A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Nem is meséltem itt a blogon, de január óta a Balatoni Kör tagja vagyok. Megtisztelő ez számomra, ugyanis olyan borászokkal, éttermesekkel, cukrászokkal kerültem egy társaságba, akikkel néhány dologban mindenképpen hasonlítunk: elkötelezettek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a Balaton egész éves turisztikai célpont legyen itthon, illetve minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a saját üzletünkben a vendégeink számára magas minőségű szolgáltatást nyújtsunk. Ráadásul, nem vesznek fel minden jelentkezőt automatikusan a Körbe, szóval, izgultam, hogy méltónak találnak-e. 🙂

Na most, minden hónap második keddjén összejövünk, valamelyik tag valamelyik egységében, aminek köszönhetően olyan helyekre jutottam el mostanában, ahol még nem jártam korábban. És pazar helyeket láttam! A Balaton környéke gyönyörű, és tényleg egész évben tartogat felfedeznivalót.

Szóval, a legutóbbi gyűlésen előkerült egy napirendi pont, miszerint a Kék Hullám zászló strandminősítésre a Balatoni Kör is delegál bizottsági tagot, és ezt idén Bagyó Sándor tagtársunk elvállalta, azonban ő a Dunán történt sajnálatos baleset – tudjátok, a Hableány – mentési munkálatai miatt mégsem tud részt venni a minősítésen. (Aki nem ismerné a “bagyósanyit”, katasztrófavédő, vízimentő, ha a hazai vizeken baj van, őt biztosan látjátok.) Így tehát Sanyi helyett kellett vállalni a feladatot, ő egyedül ment volna mind a négy napon, mi négyen mentünk helyette egy-egy napot. Én azt a napot kaptam, amelyen a Balatongyöröktől Balatonmáriafürdőig található 9 strandot látogattuk meg, és pontoztuk, persze.

Heten voltunk a bizottságban, mindenki más-más szempontok szerint értékelte az adott strandot. Az én lapom így nézett ki:

Jól látható tehát, hogy nekem feladatom volt például a zuhanyozók, kabinok, öltözők szemlézése. Ez a típusú retró öltöző például nem kaphatott maximális pontot:

Meglehetősen diszkriminatív, nagyjából 120 kiló felett esélytelen, hogy beférjen egy ember. A zuhanyzóknál fontos szempont volt, hogy mozgássérültek számára használhatóak-e. Ez például nem egészen jó:Ez tökéletes:Megnéztem a  többiek pontozólapját is, összesen legalább száz szempont pontozása adja majd össze a végeredményt, amire, bevallom, nagyon kíváncsi vagyok. Maga a Kék Hullám Zászló minősítést a Balatoni Szövetség vezette be, 2019-ben az előző évekhez hasonlóan 1-5 csillagos minősítést kaphatnak a strandok, illetve különdíjak is kiosztásra kerülnek, mint a Balaton leginkább családbarát, kerékpáros-barát, legsportosabb strandja.

Nos, reggel 9-kor Balatongyörökön kezdtünk Balassa Balázs, a BSZ elnökének, egyúttal Szigliget polgármesterének vezetésével. Az a helyzet, hogy a györöki strand pazar, mindig is az volt, ugyanakkor a továbbiak sem okoztak csalódást.

Balatongyörök

Jártunk Vonyarcvashegyen.Virágos, tágas, hangulatos.

Gyenesdiás két strandján, mindkettő esetében indokolható, miért is szeretik annyian: az egyik, a játékstrand évek óta a Balaton családbarát strandja, és tényleg, minden módon segíti, hogy a felnőttek és a gyerekek egyaránt jól érezzék itt magukat. A strandon komoly hagyományai vannak a szelektív hulladékgyűjtésnek, ez egyébként mára már szerencsére sok helyen általános.

A másik, a Lidó strand kicsi, hangulatos, kedves. Szintén a kisgyerekesek kedvence. A hídon a bizottság látható.

Keszthelyen három strandon voltunk, az első a Libás; egyik bizottsági tagunk, Zsóka (a Nők A Balatonért Egyesülettől) mesélte, hogy amikor ő gyerek volt, bizony, ide hajtották le nyáron a marhacsordát, a disznókat, is itt fürödtek a libák is – nyilvánvaló, ezért kapta a Libás strand nevet, ami sokkal jobb, mintha Marhacsordás strand lenne, például.

Tény, hogy a keszthelyi strandok esetében a Városi strandra összpontosul a figyelem és a pénz is, legalábbis láthatóan. Itt van medence, itt található a híres szigetstrand, ahol kihalásos alapon lehet kabinhoz jutni. Itt van a Vitorlás Bisztró is, amit mindenki figyelmébe ajánlok, aki erre jár. Olyan répatortát ettem itt, hogy hűűű……és olyan browniet kóstoltam, hogy háááá…– ennek ellenére az olasz paradicsomleves az, amiért akár minden nap odamennék.

A Helikon strand ifjú koromat idézi, azóta mondjuk ott olyan sok minden nem is változott, a fák lettek nagyobbak, na meg – és ez dicséretes – kicserélték a kis csigaformájú öltözőket ilyen komoly, zárható átöltöző fülkékre.

Balatonberényben is jártunk.

És legvégül Balatonmáriafürdőn álltunk meg.

Sok-sok kiváló strandot láttam, kellemes társaságban töltöttem a napot. Július elején lesz a díjátadó Balatonalmádiban, kíváncsi vagyok az eredményekre!

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük