A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Tegnap egy olasz főzős-sütős fórumra keveredtem, már nem emlékszem hogyan, amúgy nem is tudok olaszul, úgyhogy a szövegből nem értek egy kukkot sem, a google meg úgy fordítja le a receptet, hogy az alapján nem igazán lehet elkészíteni semmit. Valószínűleg az élesztőt fordítja például következetesen penésznek. Mindenesetre egy fotó megragadta a fantáziámat, olyan kalács volt rajta, amit úgy készítettek, hogy a kelt tésztát egyforma téglalapokra vágták, mindkét felüket megvajazták, és így sorakoztatták a lapokat egymás után a formába. Inkább mutatom, mert ma reprodukáltam a saját elképzelésem szerint.

Nagyon vajas, nagyon finom, mégis, egyszerűbb elkészíteni, mint pl. egy croissant-t…azonban ugyanolyan jó reggelire, vagy uzsonnára.

Hozzávalók:

3,5 dl tej

60 dkg liszt

2 ek cukor

3 dkg élesztő

1 tojás

10 dkg olvasztott vaj

Az összeállításhoz:

8 dkg olvasztott vaj

1 tojás a tetejére

Amint azt már annyiszor leírtam, de leírom újra lankadatlanul, minden kelt tésztát a kenyérsütőben dagasztatok meg. Az üstbe öntöm a tejet és a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, várok tíz percet, majd a tészta többi hozzávalóját is beleteszem, és elindítom a gépet. 10 percig járatom, majd lekapcsolom, és kelni hagyom a tésztát.

Kézzel mindez úgy néz ki, hogy egy nagy tálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a langyos tejet és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felhabosodott, azaz felfutott, akkor mehet a többi hozzávaló, és lehet gyúrni, amíg jó kis egynemű, szépen összeálló, nem túl ragacsos tésztát nem kapunk. Amikor a tészta a duplájára kelt, vegyünk elő egy nagy tepsit, béleljük ki sütőpapírral (nem muszáj, csak ha meg akarjuk spórolni a mosogatást), és olvasszuk meg a 8 dkg vajat. A felét öntsük a sütőpapírra.

Erre borítsuk a tésztát, és nyomkodjuk teljesen szét a tepsiben a kezünkkel. Aztán hagyjuk 15 percig pihenni.

Öntsük rá az olvasztott vaj másik felét, és vágjuk fel a  tésztát egyforma téglalapokra. Akkorákra, hogy bele tudjuk majd szépen helyezni a formába. Én a püspökkenyér formámat használom kalácssütéshez általában.

Így. A formát kibéleljük sütőpapírral, és szépen, élére állítva beletesszük a kis lapokat. Pont annyi a tészta, hogy megtölt egy ilyen 10×30-as formát.

Kb. 15 percre betesszük az ötven fokos sütőbe kelni, majd kivesszük, közben a sütőt 200 fokosra állítjuk. A kalácsot lekenjük a felvert tojással, és a sütőbe tesszük 20 percre, majd alufóliával letakarva még sütjük 25 percig, de ekkor a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra. A kész kalácsot kivesszük a formából, és rácsra téve hagyjuk hűlni. Aztán csak tépünk egy-egy lapot belőle, és finom, házi lekvárral megkenve megesszük… A vajnak köszönhetően a lapok nem sülnek teljesen össze, hanem szétválaszthatóak. Szuper.

 

Ajánlott cikkek

15 Hozzászólás

  1. nagyon jól néz ki. Az jutott az eszembe hogy lehetne kozé cukrozott kakaót tenni vagy sós változatban olajon megfuttatott piros paprikát sóval. A mama szokott ilyen sós kalácsot sutni

  2. Igen ez az 🙂 , én angol/amerikai blogról csináltam, a fahéjas az eredeti verzió, egy amerikai szakácskönyv talán a “feltalálója”.És tényleg nagyon jó tészta, sósan is édesen is, és rengetegfélképpen lehet játszani a töltelékkel.

  3. Javaslom nézd meg Jadénál a citromos legyezőt. Még jobban néz ki mint a sima változat.Nagyon szeretem a blogodat, gyakran olvasom élvezettel az írásaidat. Üdvözlettel EllaBella(igazából Judit)

  4. Nagyon guszta, és ötletes ez a kalács. Esélyes, hogy kipróbálom egyik vacsorára, amikor a sógornőmék jönnek hozzánk. (Ő meg tuti viszi tovább a receptet, feltéve, ha jól sikerül…)

  5. A tépetten látszik, hogy laza, könnyű a tésztája.Viszem a receptet :), egyszer biztos sorra kerül, de ha mindent megennénk, amit látok és megtetszik, már régen gurulnánk 🙂

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük