A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Be kellett látnom, hogy akarhatok én mindenféle sütikülönlegességet megismertetni a vendégeinket, van egy viszonylag széles réteg, akit akkor is a megszokott ízek vonzanak. Ők elélnének krémesen, somlóin, Rákóczin, mézes krémesen, na meg persze hatlaposon. Ezúttal e legutóbbi receptjét mutatom be nektek, noha sejtem, hogy szinte mindenkinek van egy, a  családjában évtizedek óta keringő hatlapos recept.Na jó, annyiban azért csak-csak különbözünk a szokásos változattól, hogy nálunk ez is tortában készül. Az alábbi receptből indultunk ki, a tészta mennyisége éppen két tortára elég, de a krémet hagytuk, ezt a mennyiséget tesszük egy 26 centi átmérőjű tortába is. Nem száraz, na.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 dl tejföl
3 db tojás
2 dkg szalalkáli

A krémhez:
20 dkg kristálycukor
5 dkg kakaópor
10 dkg vaj
10 dkg keményítő
1,2 liter tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
rum

1. Gyúrjuk össze a tésztát: keverjük össze a lisztet, cukrot, vajat (ha szobahőmérsékletű, könnyebb vele bánni) és a szalalkálit, majd majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojást. Az összegyúrt tésztát osszuk el hat egyenlő részre, és nyújtsunk a tepsi nagyságának megfelelő lapokat. 180 fokon süssük meg őket, de a tepsi hátulján, így könnyen le tudjuk majd csúsztatni. Ne lepődjünk meg: a konyhában kifejezetten büdös lesz a sütéskor, ez a szalalkálinak köszönhető, az ammónia távozik a hő hatására a sütilapokból. A tészta ne piruljon meg, maradjon fehér, ehhez körülbelül 8-10 perc kell. Mind a hat lapot süssük meg így.

Ezeket a kerek lapokat mi utólag szúrjuk ki egy tortagyűrű segítségével a nagyobb lapokból.

2. Jöhet a krém: a vaj és a rum kivételével az összes hozzávalót egybeöntjük,  és sűrűsödésig főzzük. Amikor már sűrű, belekeverjük a vajat, a rumot és a vaníliát. 

3. Következik a töltés: letesszük egy tálcára az első lapot, megkenjük a krém ötödével, majd jöhet a második lap, a második ötödrész krém, és így tovább. A sort a lap zárja. Éjszakára hűvös helyre tesszük pihenni, másnapra érik össze igazán. Sőt, aztán minden nappal egyre jobb lesz.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük