Készülünk a karácsonyra, próbálgatjuk az aprósüti recepteket. Így akadt kezünkbe egy sváb keksz, a preckedli receptje, amely nagyon finom, egyszerű. Bár a környezetemben élő sváb származású kollégák, ismerősök, barátok pont nem ismerték, sőt, soha nem is hallottak róla, különleges neve miatt már látatlanban eldöntöttük, hogy kipróbáljuk. Különlegessége a magas zsírtartalma, és az, hogy vaj és zsír egyaránt szerepel benne.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás – a lekenéshez
durvára vágott dió vagy mogyoró, kristálycukorral elkeverve – a forgatáshoz
1. A zsírt és a vajat morzsoljuk el a liszttel a két tenyerünk között, majd gyúrjuk össze az összes többi hozzávalóval. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy órára hűtőbe.
2. Nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centi vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat. A nyers tésztadarabokat kenjük meg tojással, és mártsuk meg a cukros dióban/mogyoróban, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.
3. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük szép pirosra a preckedliket.
A soroksári svábok között gyakran sütötték, én nagyon szeretem. 🙂
Nálunk a Délvidéken ez a sütemény Gurábli néven ismert és kedvelt karácsonyi édesség 🙂
Kedves Móni,
a süti tényleg finom, de a recept arányai szerintem nem stimmelnek. Fél kg liszthez ez a zsiradékmennyiség túl sok – bőven kellett még lisztet tennem hozzá.