Ez az igazság. Gondoltam is először, hogy megtartom magamnak a receptet, hadd higgye csak mindenki, hogy ez valami bonyolult mutatvány, de egyszerűen nincs szívem hozzá.
Mert szeretném, hogy ne hajtsátok túl magatokat az ünnep kedvéért. Már aki nem akarná, persze. Azt vallom, hogy van helyük a sok munkával, sok odafigyeléssel készülő ételeknek, és igenis lenniük kell egyszerűen elkészíthető, időtakarékos, ámde remek fogásoknak, hogy ha inkább a családdal töltenénk a rendelkezésünkre álló órákat, napokat, azt meg tudjuk tenni.
Számomra rendkívül felértékelődött az az idő, amit újra együtt töltünk, mind a hatan. Most már ritkán fordul elő ez, és bizony, nem akarok a konyhában zörögni, miközben a család többi tagja ontja magából a poénokat a nappaliban. Nem akarok kimaradni belőle. Szóval, nálunk karácsonykor ez a mákos süti lesz az egyik aduász, azt most mondom.
Hozzávalók:
1 tekercs leveles tészta (hűtőpultokban szokott lenni, ez nem a fagyasztott)
15 dkg darált mák
8 dkg porcukor
15 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
1 tojás fél deci tejjel és egy csipet sóval felverve
1. Vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből, és hagyjuk egy kicsit melegedni. Egyrészt, így könnyebben ki tudjuk majd tekerni, másrészt könnyebben is tudjuk nyújtani. Amíg a tésztánk melegszik, keverjük össze egy tálban a mákot a porcukorral. Az a helyzet, hogy tudom, hogy 20 dekás általában egy zacskó mák, de az sok. Próbáltam, hogy beleteszem, ne maradjon már ott az az öt deka, de sok volt.
2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 55×35 centis méretre. Ehhez ügyesnek kell lenni, de sikerülni fog. Kenjük meg úgy rendesen az olvasztott vajjal, és hintsük meg egyenletesen a mákos keverékkel. A képzeletbeli középvonalhoz hajtsuk be a tésztát balról is és jobbról is.
3. Újra kenjük meg tisztességesen vajjal az így kapott felületet, hintsük meg a mákkal, és hajtsuk az előbbire merőleges középvonalhoz alulról és felülről. Megint vajazzuk meg a felületet, és hintsük meg a maradék cukros mákkal, majd csukjuk össze, vagyis hajtsuk félbe a tésztát a középen, így egy viszonylag keskeny és hosszú csíkot kapunk.
4. Kenjük meg a tetejét egy kevés tejjel felvert tojással (amibe egy csipet sót is tettünk), tegyük egy sütőpapírral borított tepsire, és süssük légkeverés nélkül 180 fokon kb. 30 percig, légkeveréssel 180 fokon kb. 25 percig, amíg a teteje szép piros nem lesz.
Várjuk meg legalább azt, amíg langyos lesz, utána vágjuk ujjnyi vastag szeletekre.
Javaslom, hogy egyből dupla adagot készítsetek.
A mákot nem is kell megdarálni? Esetleg tejjel leforrázni?
Kedves Katalin, a hozzávalókban ott van, hogy darált mák, leforrázni pedig nem kell, akkor nem lehetne szórni.
Megsütöttem… isteni!
felvettük a sűrűn sütjük listára
😀
Kipróbáltam, isteni. Aztán tovább gondoltam 🙂
Vaj helyett kentem már citrom- narancs- és meggylekvárral is. Megunhatatlan, nálunk mákos kis semmi lett a neve 🙂