A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Ó, én tudom, milyen az, amikor nincs pénz. Amikor a rendelkezésre álló bankjegyeknek négy sürgős helye is lenne, de az ember csak egy lyukat tud velük betömni – és akkor legyél kreatív a konyhában.

Így voltam akkor is, amikor hét évvel ezelőtt az egyik keszthelyi kávézó tulajdonosa feldobta nekem a labdát: „nem akarsz nekem sütiket sütni?” Szinte gondolkodás nélkül vágtam rá, hogy de igen, mire azt monda: „jó, akkor holnapra hozzál három tortát”. Nos, éppen nem volt semmi pénzünk, de annyi sem, hogy alapanyagokat vegyek a sütikhez. Úgyhogy, hazamentem, megnéztem, mi van otthon, és azokból állítottam össze ezt a sorsfordító három tortát. Mert másnap elvittem a kávézósnak, megkóstolta, és csak annyit mondott: „oké, jó lesz, holnapra is hozzál hármat.” Így kezdődött az én cukrász karrierem. Igaz, ez az almatorta nem volt a kezdő hármas között, de később sorra került.

Szóval, nem kell megijedni, ha nincs keret extra hozzávalókra. Nézzük meg, mi van otthon, és ha tojást, lisztet, cukrot találunk, abból már ki lehet indulni. Az almás sütiket azért szerettem mindig, mert a legolcsóbb gyümölcsből rendkívül sokféle édesség készíthető. A most következő almatorta is rém egyszerű, viszont mutatós, és nagyon finom.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tk sütőpor

2 tojás

fél kk só

Az almatöltelékhez:

1,2 kg kockázott alma (tehát tisztítás után ennyi)

kb. 2,5 dl rizling (nemcsak rajnai lehet :-))

2 dkg étkezési keményítő

cukor az alma édességétől függően

2 tk fahéj

A krémhez:

5 dl tej

5 tojássárga

4 dkg étkezési keményítő

8 dkg cukor

2 tk vanília kivonat, vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai

A tetejére:

3 ek baracklekvár fél dl vízzel hígítva, felforrósítva

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és szedjük két gombócra 2/3-1/3 arányban.

2. Főzzük meg az almatölteléket: tegyük egy lábasba az almát, öntsük le a borral. Forraljuk fel, és csak egy-két percig főzzük, közben adjunk hozzá annyi cukrot, hogy kellemes íze legyen. Keverjük el benne a fahéjat is. A keményítőt keverjük el egy evőkanál cukorral, és kevés vízzel hígítsuk, keverjük csomómentesre. Adjuk az almához, így sűrítsük be a levet. Kapcsoljuk le alatta a hőt.

3. Jöhet a krém. Öntsük egy lábasba a tejet fél deci kivételével, tegyük a tűzhelyre, és kezdjük forrósítani. Keverjük össze egy műanyag tálban a tojássárgát a cukorral és a keményítővel, a fél deci tej segítségével. Amikor forr a tej, sűrítsük be ezzel a keverékkel. Azonnal kapcsoljuk le alatta a lángot, és habverővel keverjük simára a krémet. Ne felejtsük ki a vaníliát.

4. Egy 27 centi átmérőjű kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a 2/3-ad mennyiségű gombócot akkorára, hogy úgy tudjuk a formába helyezni, hogy körben legyen kb. 3 centi magas pereme. Ezt a tésztaperemet nyomkodjuk hozzá a karikához.

5. Osszuk el a krémet a tésztán, majd az almát is.

6. A kisebb tésztagombócot is nyújtsuk ki, és csíkokra vágva rácsozzuk be vele a tortát. Ha van ilyen tésztavágó alkalmatosságunk, használjuk. Első kísérlet után majdnem kihajítottam, és azt gondoltam semmire sem jó, de kis gyakorlással bele lehet jönni, és leegyszerűsíti a rácsozást. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés, légkeverésnél 170), és 30-35 perc alatt süssük meg a tortát.

7. Még forrón kenjük le a szintén forró lekvárral, hogy később se száradjon ki az alma a rácsok között.

Melegen sajnos nem jól szeletelhető, de igazából kit érdekel… Mindenhogyan finom. Aki nem érez lelkiismeret-furdalást a kalóriák miatt, akár tejszínhabbal is eheti. Éljen az almatorta!

Szeretitek az almás sütiket?

Ajánlott cikkek

4 Hozzászólás

  1. 30 cm-es a tortasütő formám ezért 1 és 1/2 adag készült a tésztából. Elkészült az almás és a vaníliás krém, szépen kibéleltem a sütőformát. betöltöm a vaníliás krémet közben megkóstoltam és aztaaaa….. ehetetlenül sós a krém. Cukor helyett sót tettem bele. Aztán a rácsozás sem sikerült, ugyan van ez a rácsozó szerszámom, de mégsem sikerült. Most várom hogy kihűljön hogy megkóstolhassam, mert ennek a sütinek isteni finomnak kell lennie ennyi bénázás után.

    1. Ja persze azt elfelejtettem hogy a tésztát és a vaniliás krémet újra csináltam mivel minden úszott a sótól.

    2. Ja persze azt elfelejtettem leirni előzőleg hogy a tésztát és a vaniliás krémet újra csináltam mivel minden úszott a sótól.

  2. Szia Móni! Azt lehet tudni melyik volt az a 3 süti amit sütöttél először? 🙂 Mi Balatonfüreden a Pazarban kóstoltuk először a sütidet, minden nap átbicajoztunk érte Almádiból és ott kérdeztem rá, hogy honnan hozatják mert annyira finom volt hogy teljesen rákattantunk 😀 Utána rád is kerestem a neten és azóta is olvaslak és követlek, és persze csorgatom a nyálam. És hát várjuk a jobb időt hogy tudjunk újra a Balatonhoz menni és tovább kóstolgatni 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük