A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Az történt, hogy épp a Balatoni Kör soros üléséről akartam nektek mesélni, hogy a cukrászdánkban tartotta meg az egyesület – amelynek én egy éve vagyok tagja -, és hogy igazán kitettünk magunkért a reggelit illetően: a franciák kedvelt pitéjét, a quiche-tt [kis-t] készítettünk négyféle sós ízben a sütik mellé. Nagyon jól is sikerültek.

Aztán Schobert Norbi bedobta azt az érdekes meglátását, hogy a válások az elhízás (elsősorban a nők elhízása) miatt történnek, és mivel ettől forrongott a közhangulat, gondoltam, kit is érdekelne a quiche.

Szinte biztosra vettem, hogy Norbi részéről ez egy kissé túltolt médiahack, estefelé majd azt mondja, hogy bicsi-bocsi, nem gondoltam ám komolyan, csak azt akartam, hogy a figyelem középpontjába kerüljek, különben mikor hívnának már be élő adásba, meg mikor beszélnének ennyit rólam, muszáj volt ez a kis polgárpukkasztás. De most ne haragudjatok, szercsi-lavcsi, písz-láv, mozogjatok többet, egyetek kevesebb szénhidrátot, hisz tudjátok, ki vagyok.

De nem, ez helyett Norbi élő adásban mutatta be, hogy amit mondott, azt teljesen komolyan gondolja. Nekem meg eszembe jutott, hogy én erről a témáról – mármint a házasságról – másfél éve írtam egy posztot, amiben azt hiszem, megfogalmaztam a lényeget. A házasság: szövetség. És ha az ember szövetséget köt valakivel, akkor ahhoz ragaszkodik jóban-rosszban, egészségben-betegségben, míg a halál, nem pedig az elhízás el nem választja a társától. Amit pedig az elhízás el tud választani, az vagy nem volt szövetség, vagy nem ragaszkodtak hozzá.

És remélem, hogy érdekel benneteket a quiche receptje, mert hát csak leírom, ha már akkora sikere volt. 30 főre 10 sós pitét készítettünk, kicsit sok lett, de azt hiszem, azért, mert túrós pogácsát, rugelachot és sütiket is kínáltunk szorgalmasan.

Az alap finom vajas omlós tészta, a töltelék pedig végtelen variációban alakítható.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 kk só
1-2 ek tej, ha kell

1. Szórjuk egy mély tálba a lisztet, dobjuk rá a felkockázott vajat, és a két tenyerünk között morzsolgassuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást, a sót, gyúrjuk össze egy szép formás gombóccá. Ha nem akar összeállni, akkor segítsünk rajta a tejjel. Tegyük hűtőbe a tésztagombócot 15 percre.

2. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett gyúrólapon, és tegyük vajazott-lisztezett piteformába. Hűtsük megint 15 percig (így sütéskor nem fog lecsúszni a forma oldalán a tészta – vagy nem annyira).

3. Készítsük el a töltelékeket. Amint említettem, négyfélét sütöttünk, ezek a következők voltak:

1. szalonnás-juhtúrós-lilahagymás

Hozzávalók adagonként: 1 fej lilahagyma, 1 csomag bryndza (125 g) 25 dkg kockákra vágott húsos szalonna. A szalonnát kevés zsíron kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított lilahagymát, kicsit pároljuk, majd hozzákeverjük a juhtúrót. Kész, osszuk el a pitében.

2. Gombás-sonkás-póréhagymás

Hozzávalók adagonként: 25-30 dkg szeletelt csiperkegomba, 15 dkg falatnyi csíkokra vágott sonka, kis darab póréhagyma

A gombát kevés zsiradékon kezdjük pirítani, és főzzük el a levét teljesen. Ekkor adjuk hozzá a tisztított, apróra vágott póréhagymát és a sonkát, és pároljuk néhány percig. Ez is kész, ez is mehet az elősütött tésztára.

3. Lazacos-spenótos-olívabogyós

Hozzávalók adagonként: 15 dkg füstölt lazac, három marék bébispenót, két marék olívabogyó

Itt semmit sem kell előkészíteni, csak az elősütött pitébe kell tennünk a tölteléket.

4. Zöldborsós-sonkás-sajtos

Hozzávalók adagonként: három marék extra zsenge fagyasztott zöldborsó, 10 dkg falatnyi csíkokra vágott füstölt sonka, két marék reszelt sajt a kedvencünkből, 2-3 szál újhagyma felkarikázva

Ezzel is egyszerű dolgunk van, csak el kell rendeznünk az elősütött pitében.

Miután a töltelékek a pitékbe kerültek,habarjunk el piténként 3 dl tejszínt 3 egész tojással. A juhtúrós esetében ne tegyünk bele sót, pont eléggé sós lesz anélkül is. A füstölt sonkásaknál szintén vigyázzunk, mert ott is kevesebb só kell, viszont mehet bele bors és szerecsendió. A lazacosnál sózhatjuk szokás szerint, annál nem lesz sok. Öntsük a tejszínt a pitékbe, és süssük 180 fokos sütőben 35-40 percig.

Langyosan már tálalhatjuk.

Egyhangú sikerük volt.

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük