A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Azt kérdezték a gyerekek egyik nap, hogy mit csinálunk húsvétkor. Mit??? – kérdeztem vissza legalább ennyi kérdőjellel, mert hát mi mást – pont ugyanazt, amit tegnap, meg ma!

Most komolyan, azok számára, akik otthon vannak, mi különbözteti meg az egyik napot a másiktól? Honnan tudod, hogy szerda van-e, vagy vasárnap? Legfeljebb onnan, hogy a gyereknek nem kell nyolckor bejelentkeznie messengeren, hogy igenis ébren van, és teljes valójában részt vesz az órán.

Nekem ez az időszak valóságos időutazás, nemrég sajnálgattam, hogy milyen ritkán látom a fiaimat, akik mindketten a pécsi egyetemen tanulnak, és szuperül beilleszkedtek, megtalálták a baráti körüket, alig jártak haza, szóval, mondtam néhány hónapja, hogy jajjajjaj, az én kisfiaim, milyen hamar felnőttek, alig látom őket (még egy könnycseppet is elmorzsoltam) – erre tessék: lassan egy hónapja úgy élünk, mint legutoljára 2015-ben, amikor még mindenki itthon volt.

Egy tévéfelvétel 2015-ben 🙂

Dél körül rendszeresen elhangzik a kérdés, hogy “mi lesz az ebéd?”, és én néha akkor kapok észbe, hogy hűha, már rég főzni kéne, én meg itt kísérletezem az üzemben – ma éppen –  a medvehagymás kalács receptjével…

MEDVEHAGYMÁS KALÁCS! Tudtam, már a dagasztásnál éreztem, hogy ez – gyerekeim szavajárásával élve – fullos lesz. És arra is rájöttem ismét, hogy én nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. Az utóbbi években elkerültük egymást, az általam készített sütemények közül – több, mint 100 féle, és ez nem túlzás – mindössze egynek van kelt tészta alapja: a drezdai túrótortának. Azért ezt is megmutatom. De a kalácskészítés… Ó, boldogult ráérős bloggerkorszakom, mennyiféle kalácsot gyártottam, és milyen gyakran – ám valahogy a medvehagymás kimaradt. Most, hogy a vendégek részéről felmerült a kérdés, lesz-e kalács húsvétra, hát jóhogy rávágtam, hogy lesz, ha a kedves vendég kalácsot szeretne, én megcsinálom. Édeset is, sósat is, és ha már kaptunk vagy fél kiló medvehagymát, hát medvehagymásat is! Akkor még nem sejtettem, hogy a medvehagymás kalács konkrétan a bukásomat fogja jelenteni a kicsit sem diétás ételekkel szemben folytatott küzdelmemben.

Mindennek ellenálltam. Mézes krémes? Hah, mi az nekem! Hatlapos? Nem közelít! Mille feuille? Úgyis tudom, milyen. Finom… De a kalács, a kalács újdonság. prototípust kell készíteni, és a prototípust meg kell kóstolni. Nos, itt vesztem el. A Korál együttes dala jut eszembe a késői órára való tekintettel, miszerint “anyám, anyám, ébredj, és vigasztalj engem”, mondd, hogy nem nő duplájára a fenekem… Sajnos, a kép ízt nem közvetít, szóval, nektek is el kell készítenetek ezt a csodát ahhoz, hogy értsétek, miről is vekengek én itt. Remélem, kaptatok élesztőt…

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt átszitálva

2,5 dl langyos tej

1 tojás+ 1 tojássárga

2 dkg élesztő

5 dkg kacsa/libazsír (de más zsír is jó, végszükség esetén vaj – viszont margarint légyszi, ne)

1 csokor medvehagyma (mondjuk, hogy 5 dkg)

1 ek cukor

1 csapott ek  só

 

+ a lekenéshez 1 tojás fel érve egy csipet sóval

1. Először is, a langyos tejben feloldjuk a cukrot, beleöntjük a robotgép üstjébe, hozzáadjuk az élesztőt, és 1-2 perc alatt elkevertetjük. A tetejére szórunk egy marék lisztet, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

2. Amikor már látszik, hogy a folyadékban az élesztőgombák életre keltek, beletesszük a tojást és a sárgáját, elkeverjük. Aztán hozzáöntjük a lisztet, és dagasztani kezdjük a tésztát. A sót akkor adjuk csak hozzá, amikor már majdnem összeállt, majd ezt követően jöhet a zsír, és amikor azzal is összegyúródott a tésztánk, akkor az apróra vágott medvehagyma. 3. Jól bedagasztatjuk a tésztát a géppel, úgy, hogy elváljon az edény falától. Ekkor kivesszük a kis tésztagömbünket az üstből, és egy edényben letakarva kb, 40 perc alatt duplájára kelesztjük.4. Amikor megkelt a tésztánk, szétvágjuk hatfelé, és mind a hat tésztadarabot szépen begömbölyítjük. Letakarjuk, 10 perc pihenőt adunk nekik, hogy tovább tudjunk velük dolgozni.5. A kis golyókat szétlapítjuk kissé, majd hengert formázunk belőlük, és kissé elnyújtjuk.6. Mire a hatodikkal is végeztünk, visszatérünk az elsőhöz, és kb. 25-30 centi hosszú rudakat formázunk a tésztából.

7. Aztán a hat szálat a képen látható módon a végüknél összefogjuk, és egy nehéz tárggyal lefogatjuk. Nekem a mozsár akadt a kezem ügyébe.

8. A hatos fonáshoz nézzetek meg egy videót a youtube-on, sokkal egyszerűbb, mint ha én most azt itt elkezdem leírni.

9. A megfont kalácsot lekenjük felvert tojással, pihenni hagyjuk kb. húsz percre. Bekapcsoljuk a sütőt alsó-felső sütésre, 180 fokosra, és újra lekenjük a kalácsot tojással. 10. Amint felmelegedett a sütő, mehet be a kalács 25 percre. És aztán… Készítsétek a zsírt, a sót, hívjátok a szeretteiteket, és beszélgessetek jókat arról, hogy vírus ide, karantén oda, micsoda gyönyörűségek vannak az ember életében.

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük