A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Egy régi receptemet vettem elő mostanában, ugyanis amióta itthon karanténozgatunk teljes létszámban, egyszerűen nem bírom kiszámítani, mennyi kenyeret rendeljek a péktől. Rendelek valamennyit, nem elég a következő szállításig. Akkor aztán rendelek többet, erre a fele megmarad, nem győzöm bundáskenyérnek, kenyérkockaként (levesbe) elhasználni, esetleg fasírozottba beledolgozni.

Szóval, egyre többször sütök kenyeret, zsemlét, kiflit, stanglit, kalácsot a családnak, leginkább sósakat, hiszen cukrászdánk van, az édes annyira nem elérhetetlen.

Ennek ellenére azért újra elkezdtem megsütni azokat a régi receptjeimet, amelyeknek sok évvel ezelőtt, kisgyerekes anyaként nagy hasznát vettem. Ilyen volt ez a diós csiga is, amelyről teljesen megfeledkeztem, pedig legalább annyira jó, mint amerikai testvére, a cinnamon rolls.

Hozzávalók a tésztához:
1 tojás
8 dkg cukor
25 dkg túró
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
25 dkg sima liszt
1 cs sütőpor
1 kk só
 
A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor (lehet nádcukor)
1 púpozott tk őrölt fahéj
fél kk őrölt szegfűszeg
10 dkg darált dió
 
A mázhoz:
10 dkg porcukor
5 ek tej
1 cs vaníliás (nem vanilin) cukor
 
 
1. Egy edényben összekeverem a tojást a cukorral, majd hozzáadom a túrót, a tejet és az olvasztott vajat.
2. Egy másik edényben összevegyítem a lisztet, a sót és a sütőport.
3. Apránként a túrós masszába keverem a lisztes elegyet; bár lágynak tűnik, 10-15 percet mindenképpen érdemes várni vele, a lisztszemcsék kicsit magukba szívják a folyadékot.
4. Elkészítem a tölteléket: a vajat összekeverem a cukorral és a fűszerekkel, a diót pedig (ha még egészben van) ledarálom.
5. A 10-15 perc elteltével lisztezett gyúrólapra teszem a tésztát. Ha nagyon ragacsos, annyi lisztet gyúrok még bele, amíg nem tapad már a kezemhez a tészta, vagyis nyújtható.
 
6. Kinyújtom a tésztát kb. 40×25 cm-s téglalapra. Egyenletesen elkenem rajta a fűszeres vajat, és rászórom a diót is.
 

7. Jó szorosan feltekerem, és kb. 3 centi vastag, egyforma szeletekre vágom a hengert, itt 13 szelet lett belőle.

 

8. Bekapcsolom a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés). Vajazott-lisztezett, 28 centi átmérőjű kerek formába teszem a csigákat, és nagyjából 25 perc alatt szép pirosra sütöm .

 

9. Kiveszem a sütőből, öt percig állni hagyom, közben összekeverem egy kis tálkában a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejet, és ezzel a mázzal meglocsolom a csigákat.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük