Még nem meséltem róla, és hamarosan pótolom is ezt a mulasztásomat, de a vírushelyzet kitörése után elkezdtünk Budapestre sütiket szállítani; nemrég felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha megmutatnánk a fővárosban, milyen dobozokkal indítják útnak hajnal felé a távozó vendéget egy igazi zalai parasztlagziból.
Hát olyannal, amiben van mindenféle jó – zserbó, mézes krémes, hatlapos, morzsasüti, diós kosárka, méteres kalács, hólabda, és még sorolhatnám, de biztos, hogy nem maradhat ki az őszibarack.
Az én kedvencem a dobozból nem ez volt soha, szóval, miattam nyugodtan megehette bárki, mindig csak úgy hívtam, hogy „az az ételfestékes rettenet” – de volt, aki egyből letorkolt, hogy ne beszéljek így a kedvenc sütijéről. A végső tőrdöfés e sütivel kapcsolatban számomra a kristálycukorba hempergetés, ám erről is hallottam már áradozni általam nagyra tartott személyeket, hogy milyen jó is az, amikor roszog a cukor az ember foga alatt.
Na most, a Lagzibox – mert ez lett a csomag neve hivatalosan – összeállításakor az őszibarack kihagyhatatlan lett, meg kellett hát ismerkednem közelről a receptjével. Kellemesen csalódtam, ugyanis mondhatom, hogy az általam kifogásolt utolsó lépéstől eltekintve nincs ezzel a sütivel semmi baj…Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz
A tésztához:
70 dkg liszt
30 dkg porcukor
20 dkg zsír
2 dl tej
2 tojássárga
fél csomag sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
A megsült tészták kikapart belseje
10 dkg darált dió
10 dkg vaj (nem margarin, légyszi)
4 dkg cukor
3-4 ek baracklekvár
1 ek kakaópor (cukrozatlan!)
kb. 1 dl rum
2 dl tej
1 tk vaníliakivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor, de ha lehet, igazi vaníliás legyen, ne kristályvanilin!)
1. A tészta hozzávalóit a tej és a liszt kivételével a robotgép üstjébe öntjük, és a dagasztókar segítségével gyúrni kezdjük. Apránként, felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és szép sima tésztává gyúrjuk. Letakarva egy órán át hűtőben pihentetjük. Egy óra múlva diónyi golyókat formázunk a tésztából, sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket kis távolságot hagyva egymástól, mert meg fognak nőni. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt világosra sütjük a kis gömböket. Vigyázat: ha túlsülnek, kirepednek, és oda a barack-feeling.
2. Még melegen kikaparjuk a félgömbök belsejét (utána törik!). A kikapart részt gyűjtsük egy tálba, adjuk hozzá a töltelék többi hozzávalóját, és dolgozzuk össze. A tölteléknek is jó egy félórás pihenő a hűtőben, utána tölthetjük a „héjakat”; ne púposra, mert az nem szép, ha túl nagy a távolság két fél között – egy kevés töltelékkel ragasszuk össze a feleket.
3. Most jön az, amit nem reklámozunk: sárga és piros ételfestéket oldunk fel kevés langyos vízben (egyébként olvastam, hogy van aki málnaszörppel színez), és ecsettel megfestjük a barackokat, majd gyorsan, amíg nedves a felületük, meghempergetjük őket kristálycukorban. Na, hát nálam ez itt kivágja a biztosítékot, de ez van. Ez a recept így autentikus. És így szeretik nagyon sokan. 🙂
Ne hagyjatok kínzó kételyek között, áruljátok el: szeretitek?
Még egyszer mondom: küldjél postán is. 🙂
Szia, igen, szeretem, készítettem is már, de én sokkal halványabbra színezem és a cukorborítással is takarékosabban bánok, valóban nem a cukorborítástól finom, hanem a tölteléktől és főleg másnap:-)
Gyerekkorom íze. Felnőttként fedeztem fel újra, nem tudom megunni. <3