A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nagyobbik lányom, Nóri, akiről nemrég meséltem, hogy férjhez ment, a minap a következő üzenetet küldte:
 
Egyből eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt futott a blogon Fa Kinga pénzügyi tanácsadó rendkívül értékes sorozata, összesen 9 rész, amelyben pontosan ebben a témakörben adott nagyon sok gyakorlatias tanácsot, tippet. Szóval, ha valaki a lányomhoz hasonló cipőben jár, vagy csak szeretné gazdaságosabban vezetni a háztartását, akkor most jól figyeljen, elmondom, melyik részben miről van szó.
Az első részben Kinga lefekteti az alapokat: mi a konyhapénz, mi tartozik a napi bevásárlásba, mi alapján határozhatjuk meg, hogy mennyi a havi konyhapénz reális összege, mitől függ, hogy valami sok-e vagy kevés. A végén így foglalja össze a lényeget: “az én javaslatom, a mostani költési szokásotokhoz mérten akarj fejlődni, megtakarítani, de úgy, hogy lehetőleg ebből a család ne érezzen meg semmit. Ezért először légy tisztában, hogy az általad konyhapénznek vett kategóriában most mennyit költötök. Az első cél pedig legyen ennek 10 %-kal történő csökkentése.”
 
2. Milyen gyakran vásároljunk, mennyi időre tervezzünk előre? Milyen messze vannak a boltok a lakóhelyedtől? Kocsival mész vásárolni, gyalog, vagy tömegközlekedéssel? Van kerted, te magad termeszted a zöldségeidet? Naponta, hetente vagy havonta jobb bevásárolni? Milyen időtávra tervezzünk menüt, hogy a tervezés elérje a célját, azaz ne vásároljuk túl magunkat, és ne kelljen semmit kidobni?
 
Hogy miért is jó menüt tervezni? Mert megtervezheted hozzá a bevásárlást, biztosabb lehetsz abban, hogy tényleg azt veszed meg, amire szükséged van, és nem veszel meg olyan élelmiszereket, amelyeknek a beszerzése az akciós áron kihagyhatatlannak tűnt, mégis, a szavatossági idő lejárta után bontatlanul dobod ki… Melyek legyenek a heti menü megtervezésének szempontjai? Alapvetően húsevő a család? Tésztás? Hogyan legyenek változatosak az ételek, mit találjak ki, hogy ne unjam meg én sem? Kinga arra is tanít, hogy a konyhapénz beosztásával az étrend is kiegyensúlyozottá válik, nem lesz hóvégi koplalás.
 
Milyen a jó lista?

  • Nem marad el semmi fontos, amire szükséged van a háztartásban.
  • Nem vásárolsz semmi olyat, ami nincs a listán.
  • Kevesebbet költesz, mint lista nélkül.
  • Gyorsabban végzel a vásárlással, mint egyéb esetben.
  • Változatosabban kezdtek étkezni.
  • Nem dobtok ki ételt.
  • A pénzügyi kereteden belül maradsz.

Erre tanít Kinga ebben a részben.

5. Bevásárolunk!

Kinga itt olyan spéci dolgokról is beszél, mint hogy ne menj üres gyomorral vásárolni, hogy nézz körbe a szemmagasság alatt és felett, hogy próbáld ki a sajátmárkás termékeket, hogy vásárolj ugyan akciósan, de közben ne vásárolj feleslegesen.

Nagy tudomány ez!

6. Bevásárlás gyerekekkel: játék és tanulás

Na nem a képen látható módon kell ezt végrehajtani, de ha már egyszer el kell vinnünk magunkkal a gyerekeket is – valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki jobban szeretett egyedül járni boltba, mint kisgyerekekkel -, akkor Kinga nagyszerűen hasznosítható ötleteket ad arra, hogy  milyen feladatokkal tegyük játékossá a vásárlást a gyerekek számára. Mindannyiunk rémálma a bolt közepén magát levágó, hisztiző gyerek, nos, ha utódunk ilyesmire hajlamos, remek megelőzésre alkalmas tippeket olvashatunk a posztban.

7. Akciók csapdájában: tényleg megéri?

Tudjuk, az eszünkkel igenis sokszor tudjuk, hogy egy része átvágás. De olyan szép szó az, hogy A K C I Ó!!!! Ez a fejezet a nagyon fegyelmezetteknek való, de Kinga mutat egy utat arra, hogyan is ellenőrizhetjük azt, hogy az akció számunkra tényleg megérte-e. Látszólag spórolásra ad lehetőséget, valójában túlköltekezéshez vezet az ilyen típusú vásárlások zöme.

8. Spórolj úgy, hogy nem dobsz ki élelmiszert!

Az egyik kedvenc fejezetem Kinga sorozatából, ugyanis valami elképesztő, mennyi élelmiszer landol a kukában: 2019-es adat szerint Magyarországon évente 1,8 MILLIÓ TONNA! Hogy el tudjátok képzelni, ez kamionokon felsorakoztatva egy 1240 kilométeres élelmiszerhulladék-oszlopot jelentene, ez mondjuk nagyjából Budapesttől Nápolyig érne. Mindeközben országunkban 125 ezer gyerek él mélyszegénységben, aki a zsíros kenyeret, a krumplit meg a tésztát ismeri, húst meg szinte soha nem is lát. Gondoljatok bele, azok a nagy bevásárló rohamok az ünnepek, különösen karácsony táján mit is hoznak magukkal; sokan úgy vásárolnak, mintha a jeles napokra minden családtagjuknak két gyomra nőne, de nem. Nem fogy el a rengeteg étel, megy a szemétbe jelentős része. Meg kell tanulnunk ésszerűen és gazdaságosan vásárolni, illetve tárolni, ezzel tartozunk a következő generációknak!

9. Apró trükkök spóroláshoz

Ez amolyan finomhangolás, ilyen trükkökkel például, hogy mikroszálas törlőkendővel bizonyos tisztítószereket is kiküszöbölhetsz, vagy, hogy a vegyszerek helyett használj olcsóbb, természetes szereket.

Azt garantálhatom, hogy aki “elvégzi” Kinga tanfolyamát, hatékonyabban tudja majd beosztani a háztartásra szánt pénzét, sőt, az idejét is.

Sok sikert! 🙂

 

 
 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük