A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Napok óta azon gondolkozom, miként emlékezzem meg Columbóról, azaz Peter Falkról, a híres nyomozót megszemélyesítő színészről, aki 83 évesen, pénteken hunyt el. Alzheimer-kórja volt.
Mondhatom, hogy Columbón nőttem fel, a mai napig szívesen megnézem egy-egy epizódját. Szerintem, a sorozat vetítési jogát bíró csatornáknak most Columbo-maratont kéne tartaniuk, néhány nézhetetlen műsorszámot nyugodtan lecserélhetnének egy-egy epizódra.
Tudtátok, hogy a Pester Lloyd egykori főszerkesztője, Falk Miksa Peter Falk dédapja volt? Vannak részek, amelyekben hivatkozik is magyar unokaöcsire, vagy, amelyikben felbukkan magyar származású szereplő.
Kiskora óta volt üvegszeme, rákos daganat miatt kellett eltávolítani az egyik szemét még hároméves korában; bár ez eleinte hátráltatta színészi karrierjét, végül a zseniális nyomozó védjegye lett a ballonkabát, a szivar, a roncs autó és a soha nem látott feleség mellett. A színész állapota az utóbbi években nagyon leromlott, 2009 óta arra sem emlékezett már, hogy ki is volt az a Columbo.
Tehát, én ezzel a sütivel emlékezem meg róla; lehetne ugyan meggyes-darás-vaníliás-csokiganache-os kockának is hívni, de azt mondom, legyen Columbo. Úgyis, mindig vissza kell jönni egy újabb darabért…tudjátok: “csak még egy dolog, uram!”
Több helyről vettem az inspirációt – alapötlet innen – de ebben a formában sehol sem láttam a sütit.

Hozzávalók (egy 30×28 cm-es tepsihez):
Alsó réteg:
1 kg meggy
1 l víz
20 deka nádcukor
1 tk őrölt fahéj
23 dkg búzadara
Középső réteg:
2 csomag vaníliás pudingpor (a Haas Natural természetes összetevőkből áll)
10 dkg nádcukor
8 dl tej
Felső réteg:
2 tábla (20 dkg) étcsoki
2 dl tejszín

A meggyet feltesszük egy lábasban a vízzel, a cukorral és a fahéjjal nagy lángra, a tűzhelyre. Amikor forr, belekeverjük a búzadarát, és amint újra forrni kezd, egy percig kevergetve hagyjuk, majd elzárjuk a gázt, mert nem főzzük szanaszéjjel a meggyet.

A darás meggyet a hideg vízzel kiöblített tepsibe öntjük, és elegyengetjük.

Elkészítjük a vaníliás pudingot, az előírtnál kicsit kevesebb tejjel, mert az a célunk, hogy jó kemény legyen majd. Ezt a darás meggyre öntjük.

Amikor a puding már épp csak langyos, összeolvasztjuk az étcsokit a tejszínnel, és ráöntjük a pudingra. Elsimítjuk, ha kell.
Hűtőbe tesszük dermedni, kb. 3 órára.

Ajánlott cikkek

35 Hozzászólás

  1. Nagyon jó megemlékezést hoztál össze Columbo-ról. Zseniális ötlet a sütit Róla elnevezni. Gratulálok! Én is nagyon szeretem, mostanában is játsszák vasárnap délután.

  2. hm, ezt holnap meg fogom csinálni! Nagyon jól néz ki! A meggyesek közül eddig nekem a családilag “különleges meggyes piskótának” keresztelt dolog jött be a legjobban – meggyes piskóta, a tetejére vastagon puncspudig, annak a tetejére pedig csokimáz. Isteni! De ez még jobbnak tűnik, tekintve, hogy magát a piskótatésztát nem csípem…. Köszönöm a receptet!

  3. Ma megcsináltam, igaz kis módosítással. Nem kocka lett, hanem pohárdesszert. Fél adagot vállaltam be, így is tekintélyes adag. 6 öblös nagy pohár telt meg. Külön külön mindegyik alkotórész nagyon finom. Jó kis uzsonna lesz! :)Kerítek hozzá egy Columbo részt, miközben kanalazzuk.

  4. Móni, ez a süti nagyon-nagyon finom! Mint tapasztalt anyától, tanácsot kérnék tőled: mit csinálsz akkor, ha a gyermeked leeszi a csokit süti tetejéről, és a többit otthagyja (aztán kéri a következőt?) vagy ilyet kizárólag az én hároméves lányom művel? :-O

  5. Hátööö…megeszem én az alját…? :))Az én Zsófim sem eszik meg sok mindent. Már nem harcolok vele, nem erőltetem. Most az a filozófia hozzá, hogy “akkor több marad nekünk”…:))

  6. Megeszem én, abban nincs hiba 😀 de az igazi problémám, hogy olyan sütit akartam csinálni az én édesszájú lányomnak, aminek a nagy része azért gyümölcs, és van rajta egy KEVÉS csoki is… erre a drága gyermek simán leenné a csokit az egész tepsiről, anya-apa meg egye a meggyet, ha már annyira egészséges… áááááááááááá… nem baj, tegnapelőtt sima kevert sütit csináltam meggyel (amihez joghurtos pohárral kell kimérni a hozzávalókat), na, abból elfogyott a meggy is. Úgy látszik, nincs reménytelen eset, csak legyen elég találékony a szülő 😉

  7. Borcsa, ha nem esz meg a gyümit, csak a csokis részt, csináld legközelebb csokitető nélkül. Legfeljebb egy vékony réteg tejszínhabot tegyél rá /vagy pici habpamacsot a tányéron/. Most ettünk belőle, nagyon kellemes, hűsítő nyári desszert! :))

  8. Sütés nélkül elkészült a süti.Ez a recept nekem is meg van,tészta az alsó rész és erre jön a krém.Ez viszont egyszerűbb,nem kell a tésztát nyújtani.Köszönöm Mónika.Zsu a szomszédodból.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük