A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ha visszagondolok életem eltelt éveire, talán sosem volt akkora szükség a hazai vállalkozások támogatására, mint most. Hogy idén egyáltalán milyen karácsonyunk lesz, azt nagyjából már sejthetjük – leginkább szűk körű. De azért ajándék kell, hiszen a karácsony az ajándékozásról szól – bár sajnos maga az ajándékozás torzult el az utóbbi évtizedek során, és lett belőle valami muszáj-dolog, villantás, hogy erre is telik, illetve a szeretet forintális kifejezésére tett kísérlet, egymás überelése pénzbeni értékben. Vakvágány.Bob Dmyt képe a Pixabay -en.

Az ajándékozás úgy a legjobb, ha van arra módunk, hogy kifigyeljük az ajándékozandó személy, személyek vágyait. Hogy mit szeretnek, mit vennének meg szívesen maguknak – de nem teszik, mert a fontossági sorrendjüknek valahol csak a legvégén kullog az adott holmi.

Tavasszal vettem magamnak egy csodás füzetet, amibe öröm írni annyira tetszett, hogy sokáig nem is írtam bele semmit, mert sajnáltam elpazarolni a gyönyörű, sorszámozott lapjait 🙂 De aztán szépen megjöttek az ötletek, és például ebben a füzetben gyűjtöm a vágyakat. Felírtam az elejtett mondatokból elcsípett szavakat (“hú, egy ilyen pulcsit egyszer veszek”), és most ezekből dolgozom. Viszont: amit csak tudok, hazai kézműves alkotóktól, vagy kiskereskedőktől veszek, mert most aztán minden ezer forintra szükség van a fennmaradáshoz.

FIGYELEM: ez a poszt nem reklám, mármint olyan értelemben, hogy semmiféle ellenszolgáltatást nem kapok/kaptam az ajánlásokért, néhány kedvencemet válogattam össze – nem mindenkit, mert az hosszú lenne, de ha szívesen veszitek, örömmel készítek még ilyen összeállítást!

  1. Győri Zoltán társasjátékai

Győri Zoltán hazai társasjáték-tervező, három népszerű, ajánlott játéka az Igen?, az Igen? És…, valamint a Spicy. Utóbbi idén két komoly nemzetközi játékverseny díját is bezsebelte. Partijátékok, ebebn az időszakban kifejezetten ajánlom, feldobja a hangulatot! 🙂

2. Emily Soutache sujtás ékszerek

Rigó Emese alkotásait a #vegyélhazait Facebook-csoportban láttam meg, és egyszerűen nem tudtam róluk levenni a szemem. Különlegesek, ez a technika is az, Emese így írja le: “a sujtás technika kézi varrást jelent, így már sejthető, hogy hogyan is készülnek az ékszerek. Minden ékszerhez, kiegészítőhöz több szál sujtás zsinórt fogok össze, és egy átlátszó, hajszál vékony monofil szállal (damillal), 1-2 milliméteres öltésekkel varrom őket a lencsékhez, gyöngyökhöz, ill. egymáshoz. Ez az aprólékos varrás rendkívül időigényes, ezért is tartották már a 16-17. században az ezzel készült termékeket az elit sajátjának, jóllehet akkor még nem ékszerekben, hanem a ruhákon jelent meg a sujtás zsinór, mint díszítő elem.”

Egészen elképesztő, gyönyörű volt az ékszerek látványa a fotókon keresztül is, ki is néztem valamit nemmondommegkinek. Emese rendkívül gyorsan és körültekintően intézte az adás-vételt, megérkezett az ékszer, és azóta minden nap megnézem, mert gyönyörködtet. Remélem, hogy aki kapja, az is örülni fog neki, én nagyon el tudom hozzá képzelni. Ide most nem annak az ékszernek a képét teszem fel, amit én vettem, nehogy bárkinek is gyanús legyen.

3.Villa Kabala doboz

A Villa Kabala Szigligeten található, egy csudaklassz étterem elképesztően jófej tulajokkal, és olyan balatoni panorámával, hogy az ember szóhoz sem jut eleinte, utána is csak akkor, ha muszáj. Fölföldi Petiék kitaláltak egy szuper csomagot, ami azért jó, mert megszépíthető vele bárki ünnepe: étterembe nem lehet menni, hát házhoz mennek az étterem fogásai útmutatóval, zenével, borral, gourmet rokonoknak, barátoknak szuper ajándék. Nemcsak Szigligeten lehet hozzájutni, elég sokfelé kiszállítják. Ha érdekel, ezen a számon kérdezhetsz: 0036702861113, vagy e-mailben: villa@villakabala.hu.

4. Ozsvárt kolbászműhely

Szintén ehető ajándék, bár belátom, nem klasszikus, de ez a karácsony sem a szokásos – én a praktikus ajándékokra voksolok. Ozsvárt Gabesz kolbászai olyanok, hogy az embernek könnybe lábadnak a szemei, klasszikus – és különleges – ízek kiváló minőségben. Szemtanúja voltam a vállalkozás elindulásának a kezdetektől, és tudom, hogy Gábor a lehető legjobbat adja, jó szívvel. Budapesti átadóponttal is működik már.

5. Ötvös Zsuzsanna könyvei

Ötvös Zsuzsi még klasszika-filológia szakos doktorandusz hallgató volt, amikor elindította blogját Praliné Paradicsom címmel. Azóta komoly cukrászkarriert futott be, jelenleg a Laurel étterem cukrászséfje. A blog még mindig elérhető, bár már két éve nem frissült – én nagyon szerettem, ugyanis Zsuzsi rendkívül precíz, és a receptjei abszolút üzembiztosak. Ezért is örültem, amikor 2018. októberében megjelent a Kreatív desszertiskola című könyve, amit szerintem tankönyvvé kellene tenni a hazai cukrászképzésben. Biztos, hogy így van ez a második művével, ami viszont most jelent meg, és ajánlom szeretettel a figyelmetekbe, vegyétek sütni szerető ismerőseiteknek, odalesznek érte. A címe: Régi receptek, mai desszertek.

6. Lengyel Zsuzsa kerámiái

Lengyel Zsuzsit a káptalantóti piacról rengetegen ismerik, munkái abszolút felismerhetőek egyedi stílusukról, különleges színükről – leginkább a Balaton színei, kékek és zöldek jellemzik Zsuzsa művészetét. Amellett, hogy munkái csodásak, ő maga is fantasztikus személyiség, kedves, önzetlen, szeretetteljes, én, bevallom, ismeretségünk első pillanatától rajongok érte.

És akkor itt vannak még a Balatoni Körből ismert borász/éttermes barátaim, ismerőseim, akik mindegyikét jószívvel ajánlok tényleg, rendeljetek tőlük magyar bort az ünnepi vacsorához…

Ezeken kívüli ajándékötleteim:

  • étterem utalvány
  • szálláshely utalvány
  • edzőterem bérlet olyannak, akiről tudjuk, hogy jár, és nem olyannak, akiről gondoljuk, hogy kéne neki
  • helyi vállalkozóktól valami. Nézzetek körül a lakóhelyeteken, és támogassátok a helyieket! Legyen az ékszerkészítő, bőrdíszműves, virágkötő, fotóboltos, őstermelő…

Amit viszont ne: élő állatot meglepetésszerűen ne sózzunk senki nyakába! Se kutyát, se macskát, de még aranyhörcsögöt se, az élő állat vállalása felelősség, hagyjuk meg ebben mindenkinek a személyes szabadságát!

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük