Mit is mondhatnék… Ennél a sütinél elég a képre nézni, azt hiszem. Pont ilyen, amilyennek látszik. Cukor helyett nyírfacukorral készült, liszt helyett őrölt mandulával.
Meg persze “paleo csokival”, amit kevés vízben feloldott nyírfacukorral, kókuszzsírral és kakaóporral készítek.
Hozzávalók (26 cm-s tortaformához):
6 tojás
10 dkg nyírfacukor
10 dkg kókuszzsír
5 dkg kakaópor
30 dkg finomra őrölt mandula*
1 kk szódabikarbóna
50 dkg (fagyasztott) meggy -a lényeg, hogy ne cukrozott legyen
A csokimázhoz:
5 dkg nyírfacukor + 3-4 ek víz
5 dkg kókuszzsír
3 dkg kakaópor
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra (alsó-felső sütés). A tojásokat a nyírfacukorral nagyon habosra keverjük, gépi habverővel úgy öt percig. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt, a mandulát, a kakaóport és a szódabikarbónát, sütőpapírral borított 26 centis kapcsos formába öntjük a masszát, és cirka 25 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük a formából, rácson hagyjuk hűlni.
2. A meggyet hagyjuk kiolvadni, vegyünk ki belőle 12 szép szemet a díszítéshez, a többit turmixoljuk össze botmixerrel, de ne teljesen pépesre.
3. Készítsük el a csokimázt. Én már kifejlesztettem erre egy jó kis technikát, amit hamarosan videón is bemutatok, mert hogy érkezett ilyen irányú kérés.
Szóval.
Egy jó nagy (mondjuk, kb. 4 dl-es) bögrébe kimérem a nyírfacukrot, ráöntök annyi forró vizet, amennyi éppen ellepi – ez az a bizonyos 3-4 evőkanál. De lehet, hogy 4-5. Keverem, hogy oldódjon a cukor (különben szemcsés marad a máz). Ha nem akar oldódni, 10-15 másodpercre mikróba teszem. Amikor már nem szemcsés a cukor, vagyis kész a szirup, és jó meleg is, belemérem a kókuszzsírt, és szintén olvadásig keverem. Utána jöhet a kakaópor, és ekkor a kétkaros habverőgépembe beleteszem az egyik kart, és ezzel az egy karral keverem ezt a masszát addig, amíg szemmel látható változás nem történik: besűrűsödik és fényes lesz. Ha nem akar összeállni, 2 ek hideg vizet teszek még bele, újra keverem, és garantáltan tuti lesz.
4. A pürésített meggyet összekeverjuk a máz nagyrészével, és elosztjuk a torta tetején. Annyit hagyjunk a mázból csak, amennyivel még az oldalát be tudjuk vonni – és ezt tegyük is meg. Hűtőben hagyjuk dermedni 2-3 órán át, vagy egész éjszaka. Tálalás előtt 12 szeletre vágjuk, mindegyik szeleten elhelyezünk 1 szem meggyet.
*Megjegyzés:
Tapasztalataim szerint a mandulaőrleményből készült tészták (mint a svéd mandulatortáé is) minősége nagyban függ az őrlés finomságától. Amíg jó volt az aprítógépem, abban egy perc alatt összeapríttattam a mandulát. Aztán ugye elromlott, azóta a kis Moulinex Fresh express-szel (bocs, ez most nem reklám, csak a tapasztalat miatt írom le), annak is a parmezánreszelő betétjével őrölök, és a tészták sokkal jobb állagúak lesznek.
Hát ezt úgy megcsinálom este, mint a huzat! Hála!
ez valami eszméletlen gyönyörű 🙂
Hú, nagyon jól néz ki, azt hiszem jövő hétvégére el is készül. Milyen jó, hogy nekem is van ilyen gépem…imádom…:)
Holnap megcsinálom, csak mandulalisztből, mert csak az van itthon.Majd referálok. 🙂
Oh, igen-igen, ilyet ettem a párom anyukájánál, Isteni!! És nagyon kiadós! Érdemes elkészíteni.
Hát ez betyárosan jól néz ki!
Köszi:)
Szia Moni,te hol szerzed be a nyirfacukrot? Szeretnem kiprobalni, Keszthelyen vagy környeken tudnal irni beszerzesi forrast? Köszönöm!
Szia! Az egyik hely a piac alsó részén levő biobolt, de most találtam egy olcsóbbat,a Tapolcai úton, ahol a Martinovics utcára tudsz balra rákanyarodni, na, ott jobb oldalon (tehát a Tapolcain) van egy úgynevezett Táplálékallergia Központ. Vicces elnevezés, mert egy kis üzlet, viszont tényleg sok mindent tartanak, és jó áron.
Köszönöm, megnezem, lattam mar aTaplalekallergia Központot, en is csodalkoztam a neven.
Irtam mailt, nem tudom, lattad-e?
Köszi!
Szia Móni, ez valami fantasztikusan csodás, másodjára készítem, elsőre csak az alaptésztát, már az is fergetegesen jó volt. Most másodjára eperrel és csokimázzal, szóhoz sem jutok :)) Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
5 hete paleózok, allergia miatt, sok receptet kipróbáltam és mindig örülök a te paleós receptjeidnek. (eddig csak csendben figyeltelek, de most muszáj megköszönnöm a csodáidat 🙂
Nyírfacukrot én most a Metróban vettem elég elfogadható áron, nézzétek meg ha útba esik. Akciós 🙂
Sziasztok! Nyírfacukrot (Xilitet) a biobolt.e-tar.hu webshopban is tudtok venni, különböző kiszerelésekben. Olcsóbb, mint a Metrós (a hétvégén néztem az árát) és az egész ország területén kiszállítanak. Érdemes körülnézni, magliszteket is olcsóbban árulnak, mint máshol.
A tortád nagyon guszta, mindenképp meg fogom csinálni! 🙂
Most készül a férjem szülinapjára, szerintem mindenki odalesz 🙂 Most használok először nyírfacukrot, remélem, nem hajt meg bennünket… 😀
Zsu, nálunk senkinek sem okoz problémát! Remélem, sikere lesz a tortának:)
Köszönöm a receptet!A kisebbik leányom szülinapja lesz(30éves),és mivel liszérzékeny, ezt fogyaszthatja.Megsütöm neki!
Kíváncsi vagyok, milyen lett:)
Megycsináltam! Ez egy álom!
Szuper, örülök:)
Megcsináltam.. A közelébe sincs ennek. 🙁 Nem jött fel a tészta, kb 2 cm-es. A 25 perc alatt majdnem elégett, a meggy több, mint a csokimáz, szóval sajnos elég gázul néz ki. Pedig mindent ugyanúgy csináltam, ahogy a receptben van. 🙁 Ötletek, hogy mindez miért lehet? Remélem, legalább ízre jó lesz! 🙂
Orsi, ízre jó volt?
Sajnálom, hogy nem sikerült… Az első, ahol hiba történhet, hogy a tojást nem vered elég ideig a cukorral, Tényleg kell az öt perc, akkor olyan lesz, mintha külön felverted volna a fehérjét,és beleforgattad volna a sárgáját. Sok levegő kell bele, mert attól jön fel a tészta. Az, hogy a sütési idő nálad sok volt, azzal magyarázható, hogy esetleg erősebben süt a sütőd – de ha nem volt jól felverve a tojás, akkor eleve már nem kell annyi idő – és akkor sajnos az alja olyan cipőtalp-szerű lesz.
Tényleg kíváncsi vagyok, ízre milyen volt…
Ízre jó volt! 🙂 De amúgy legalább 6 percig vertem, mértem! 🙂 Szerintem legközelebb külön verem fel a habot, és azt beleforgatom.. Hátha. A sütőm légkeveréses, ezért valószínű kevesebb idő is elég. Majd kikísérletezem. Igazi chokito lett, ronda, de finom. 🙂 Azért köszi! 😀
Most nézegetem, hogy mit süssek karira, amit én is megehetek.
Szia Móni, két kérdésem lenne a recepthez:
1) az 50 dkg (fagyasztott) meggyet kiengedés után leszűröd és úgy turmixolod vagy az összes kiengedett levével együtt?
2) Moulinex Fresh express darálva a mandula nagyobb szemű lesz és azért jobb a tészta állaga?
Szuper az oldalad, mindig innen veszek sütemény ötleteket a hétvégére, most ez lenne soron 🙂
Köszönöm
Eszter
Szia Eszter!
1. Mostanában már nem is turmixolom, csak a kiengedett levével együtt összefőzöm kevés almapektinnel, hogy zselésedjen. Szerintem itt még leszűrtem, igen.
2. Nem, a parmezánreszelő betéttel finomabbra tudtam darálni – de egy ideje a Lidl-ben van jó áron darált mandula, azt veszem.
Köszi:)
Köszönöm a választ, finom lett a süti. Végül beletettem a meggy levét mind, mert nekem kellett az íz, és útifű maghéjjal zselésítettem.
Kedves Móni!
Paleózunk a férjemmel, és a házassági évfordulónkra sütöttem meg a tortát. Én eritrittel dolgoztam, azzal is működött, csak egyszerűen nem tudok egy kellően édes ízhatást elérni. Sajnos az összeturmixolt gyümölcs is savanykás, emiatt az a pici édes íz is “eltűnt” a krémből. Én imádom ezeket a nagyon csokis költeményeket, amúgy minden rendben is volt vele, de ha elfogy az eritritem, biztosan kipróbálom a xukor zéró 4x-t.
Móni! Mandula helyett dióval is süthetem?
Igen!
Nagyon köszönöm!
Szia MÓni,
Külön köszönöm, hogy leírtad, mivel daráltad a mandulát. kb. 2 éve küzdök a problémával, eddig 3 ProfiCookot amortizáltam le. Igaz, ahogy nézem, azzal eritritet meg mákot nem fogok tudni darálni. Te mivel darálod a mákot?