Miután kiszabadultam a karanténból, elkapott az alkotókedv; délután behúzódtam az üzembe, és új recepteket próbálgattam. Annyira élveztem! A kísérletezés folytatódik, vannak még ötleteim, de ennek a mentes túrótortának a receptjét megosztom veletek.

Nagyon jó kis egyszerű kevert süti ez, lehet laktózmentes tejtermékekkel készíteni, és akkor még „mentesebb” lesz. Illetve, aki nem híve az édesítőszereknek, xilit helyett cukorral is készítheti, de abból néhány dekával több kell.

Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 5 db tojás
- 5 ek tejföl
- 10 ek zabpehely
- 10 dkg xilit
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 10 dkg (fagyasztott) áfonya (lehet más gyümölcs is, persze)
- fél kk szódabikarbóna
- csipet só
A tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín (állati, habtejszín)
- áfonyaszemek, vagy amit szeretnénk, díszítésnek

- A tojásokat üssük egy tálba, villával keverjük el.
- Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót a gyümölcs kivételével, robotgéppel keverjük el jól, ezt követően forgassuk bele a gyümölcsöt. Hagyjuk állni 20 percig a masszát. Mosogassunk el, tegyünk rendet, hogy hamarabb elsuhanjon ez az idő.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
- Készítsük elő a formát: én kapcsos tortaformát használtam, 26 cm átmérőjűt. Téptem egy kb. 30 centis sütőpapír-darabot, és ezt becsíptettem a forma aljába azzal, ahogy rákapcsoltam az oldalát. Belülről az oldalát érdemes egy kis vajjal kikenni.
- Borítsuk bele a masszát, és kb. 30 perc alatt süssük meg. Hagyjuk kihűlni.
- A tetejére úgy készítjük a ganache-t, hogy felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, amíg egynemű, szép, fényes sötétbarna elegyet nem kapunk. Ha ez nem akar megtörténni, akkor nem elég meleg a tejszín, mikróban óvatosan (rövid szakaszokkal, közte kevergetéssel) melegítsünk rá.
- Tegyük egy tortatálra a kihűlt tortát, és osszuk el a tetején a csokit. Díszítsük áfonyával, dióval, mandulával, pisztáciával, liofilizált vagy aszalt gyümölcsökkel, vagy amivel akarjuk.
Garantáltan finom.