A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A csöröge fánkot állítólag azért találták ki, hogy legyen alternatívája a kelesztés miatt viszonylag hosszú ideig készülő szalagosnak, így farsang idején. Formázásához elvileg szükséges a képen látható derelyevágó nevű eszköz, de ennek híján is el lehet darabolni a tésztát, legfeljebb nem lesz csipkés a széle…

Sokféle receptet lehet találni a neten, nekem egy rendkívül kedves olvasóm, Andi küldte el az általa használt receptet, amely a következőképpen hangzik:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 4 tojássárga
  • 4 dkg cukor
  • 5 cl rum
  • fél kk só
  • a sütéshez zsír vagy olaj
  • a tálaláshoz: porcukor, baracklekvár
  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (a vaj ne legyen túl puha, akkor nem lehet), majd szépen hozzáadjuk a többi belevalót, és összegyúrjuk a tésztát. A legjobb, ha robotgépre bízzuk a feladatot, én beletettem az üstbe, és hagytam, hogy a gép küzdjön – ugyanis ez elég kemény tészta -, legalább 5 percig gyúrattam, amíg szép sima felületű, egynemű tésztám nem lett.
  2. Gombócot gyúrunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 20 percig pihentetjük.
  3. Ezt követően kinyújtjuk a tésztát 1, maximum 2 mm vastagra – tapasztalatom szerint a 2 mm már egy kicsit vastag, szóval maradjunk alatta, de akkor sem történik katasztrófa, ha vastagabb egy kicsit a tészta.
  4. Én a felénk klasszikusnak számító formázást követtem, azaz, rombuszokra vágtam a tésztát:

Majd bevágtam a közepét:

…és átfordítottam a lyukon az egyik sarkát.

5. Jöhet a sütés: egy lábasban felhevítjük a zsírt/olajat, és ha már jó forró, adagonként kisütjük benne a fánkokat.

6. A kész fánkokat forgassuk meg porcukorban, és tálaljuk minél előbb. Adjunk mellé olyan baracklekvárt, amibe jól bele lehet tunkolni a finom, ropogós fánkdarabokat!

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük