A csöröge fánkot állítólag azért találták ki, hogy legyen alternatívája a kelesztés miatt viszonylag hosszú ideig készülő szalagosnak, így farsang idején. Formázásához elvileg szükséges a képen látható derelyevágó nevű eszköz, de ennek híján is el lehet darabolni a tésztát, legfeljebb nem lesz csipkés a széle…
Sokféle receptet lehet találni a neten, nekem egy rendkívül kedves olvasóm, Andi küldte el az általa használt receptet, amely a következőképpen hangzik:
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 4 tojássárga
- 4 dkg cukor
- 5 cl rum
- fél kk só
- a sütéshez zsír vagy olaj
- a tálaláshoz: porcukor, baracklekvár
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal (a vaj ne legyen túl puha, akkor nem lehet), majd szépen hozzáadjuk a többi belevalót, és összegyúrjuk a tésztát. A legjobb, ha robotgépre bízzuk a feladatot, én beletettem az üstbe, és hagytam, hogy a gép küzdjön – ugyanis ez elég kemény tészta -, legalább 5 percig gyúrattam, amíg szép sima felületű, egynemű tésztám nem lett.
- Gombócot gyúrunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 20 percig pihentetjük.
- Ezt követően kinyújtjuk a tésztát 1, maximum 2 mm vastagra – tapasztalatom szerint a 2 mm már egy kicsit vastag, szóval maradjunk alatta, de akkor sem történik katasztrófa, ha vastagabb egy kicsit a tészta.
- Én a felénk klasszikusnak számító formázást követtem, azaz, rombuszokra vágtam a tésztát:
Majd bevágtam a közepét:
…és átfordítottam a lyukon az egyik sarkát.
5. Jöhet a sütés: egy lábasban felhevítjük a zsírt/olajat, és ha már jó forró, adagonként kisütjük benne a fánkokat.
6. A kész fánkokat forgassuk meg porcukorban, és tálaljuk minél előbb. Adjunk mellé olyan baracklekvárt, amibe jól bele lehet tunkolni a finom, ropogós fánkdarabokat!