A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nagyon kedves ismerősöm, Saci küldte át a receptet, amit egy finn lapban talált – Saci ugyanis gyerekkorában Finnországban élt, és igyekszik karbantartani nyelvtudását; ha utazni nem lehet, hát olvasnivalóval legalább. A keksz pedig úgy jó, ahogy van…

A receptet többször kipróbáltam már, érdemes egyből dupla adaggal kezdeni, abból kb. 30, nagyjából tenyérnyi keksz jön ki.

Egy kedves ismerősöm megkóstolta, és annyira ízlett neki, hogy mindenképpen meg akarta sütni. Gondoltam, elküldöm neki a receptet, hadd örüljön. Néhány hét múlva találkoztunk, és újságolta:

– Képzeld, megsütöttem a kekszet, de nem lett olyan, mint a tiéd! – elhűltem hirtelen, mert mindig igyekszem roppant pontosan megadni a recepteket, hogy mindenkinek sikerélménye legyen velük. Ezért hát rákérdeztem:

– Pontosan a recept leírása szerint jártál el?

– Ja nem – felelte -, csak úgy érzésre…de nem lett jó.

Nos, igen, míg a gulyáslevesbe három répa helyett mehet négy, vagy egy kiló hús helyett egy kiló húsz deka, addig bizony a sütemények esetében nem érdemes “csak úgy érzésre” dolgoznunk, főleg nem akkor, ha még nincs a recept “a kezünkben”, azaz nem látjuk a dekákat már szinte pusztán a szemünkkel is; én, cukrász létemre, bizony mindent mérek. Az a biztos…

Hozzávalók:

10 dkg vaj

1 dl kristálycukor (ebben dl a mérték – finn recept)

1 tojás

– ezeket habosra kell keverni, aztán hozzá kell keverni

2,5 dl liszt

2 tk Earl Grey tea   (4 teafilter tartalma)

0,5 teáskanál vanília,

0,5 teáskanál sütőpor és

csipet só elegyét.

Az egész jó 60 percre megy hűtőbe – és utána kinyújtod, valahol 2 és 3 mm közötti vastagságúra, egy szaggatóval köröket szaggatsz (az enyém 7 cm átmérőjű volt, de lehet kisebbeket formázni nyugodtan). Sütőpapírral borított tepsin 180 fok, légkeverés, kb 8 perc a sütés. Lágy lesz a tészta, kell lisztezni, de óvatosan.

A tepsire úgy pakoljátok a karikákat, hogy sütés közben megnőnek, tehát ne szorosan! És még egy tanács. akkor is ki kell venni a kekszeket a sütőből 8 perc után, ha úgy tűnik, nem sültek meg. Mire kihűl, jó lesz!

Egyéb kekszreceptek a blogon ITT!

Ajánlott cikkek

2 Hozzászólás

  1. Kedves Móni! Köszönöm szépen ezt a különleges receptet! Ahogy elkészült a tészta, az állaga miatt úgy gondoltam, megpróbálom kekszkinyomóval formázni. És tádám: működik! Gyönyörű virágokat sütöttem 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük