Gyermekkorom egyik megfejthetetlen vágy-tárgya volt a sajtos roló: nagyon gusztának tartottam, de ha vettem egyet, és megettem, garantáltan gyomorba vágott. Ennek ellenére újra és újra elcsábultam.
Nem voltunk elválaszthatatlan jóbarátok, a sajtos roló és én, mert hatalmasak voltak ezek a jobb esetben vajkrémmel, rosszabb esetben margarinnal töltött hengerek, ha jobban belegondolok, nem is értem, miért próbálkoztam — vagyis, talán azért, mert a név és a külső alapján mindig valami jobbra, valami TÉNYLEG sajtosra számítottam. Egy idő után aztán leszoktam a kísérletezésről, talán húsz éve ettem utoljára.
Anyukám mondta…
Erre most, egyik hétvégén anyukám egyszer csak beállított hozzánk egy dobozkával, hogy ezt a piacon vette, mert az jutott eszébe, árulhatnánk itt a cukrászdánkban sajtos rolót.
„Köszi, anyu” – gondoltam magamban, hisz úgy éreztem, épp elég sokféle termékünk van már, de tény, hogy sós vonalon nem vagyunk erősek. Szóval gyengémre tapintott anyukám ezzel a doboznyi trubičky střední-vel, ami közepes csöveket jelent csehül. 30 darab 7 centi hosszú, enyhén szűkülő cső van a dobozban, a szélesebb végén 1,5, a keskenyebben 1,1 centi átmérőjűek. Ez a szűkülés egyébként azért van, hogy a csöveket könnyedén ki tudjuk tolni a rásült tésztából.
Nem ment azonnal
Egy ideig azért őrizgettem a fiókban a dobozt, mert valami igazán jót akartam készíteni, keresgéltem a receptek között, mígnem aztán összeraktam egy sajátot. Azzal kezdtem, hogy készítettem vajas leveles tésztát, de ezzel nem is akarok terhelni senkit, egészen jókat lehet kapni a boltokban, most már olyat is, ami valóban vajjal készül. Tekercsben kaphatóak ezek a tészták, és a boltok hűtőpultjaiban, nem a fagyasztókban találjátok.
Egy tekercsnek megfelelő mennyiségű tésztából lett nekem 20 rolóm, de ez azért becsapós, mert valaki vékonyabbra nyújtja a tésztát, van, aki úgy hagyja, ahogy kitekerte, és máris több vagy kevesebb csíkot kap. Na de jöjjön a recept, és rögtön érteni fogjátok, miről van szó.
Hozzávalók 20-30 darabhoz:
- 1 tekercs leveles tészta
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 3 tojássárga
- 20 dkg fűszeres krémsajt
- 10 dkg reszelt sajt (én bele is a füstölt Karavánt tettem, mint a két végére)
- só, bors
A két végére:
- 20 dkg reszelt füstölt sajt (fentebb már elárultam, pl. Karaván)
Elkészítés:
- Először főzzük meg a krémet, hadd hűljön. A vajat tegyük egy lábasba, kezdjük el hevíteni. Amikor már felolvadt, dobjuk rá a lisztet, kevergessük, amíg teljesen átforrósodik. Ekkor öntsük fel a tejjel, és egy kis habverővel keverjük folyamatosan, amíg jól be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, egyenként keverjük bele a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk hűlni.
- Kapcsoljuk be a sütőt 190 fokosra, hadd melegedjen (lehet légkeverésen). Tekerjük ki a tésztát, kicsit nyújtsunk rá (erről beszéltem, nyuszómuszó!), vágjuk fel másfél centi széles csíkokra a hosszabbik oldalán (tehát hosszú csíkokat fogunk kapni), és tekerjük a tésztacsíkokat a csövekre úgy, hogy éppen fedjék egymást a körbetekerés során (ha túl hosszú a csík, egész egyszerűen elvágjuk a végénél). Vagy fedje magát. Értitek.
- Tegyük a tésztával fedett csöveket egy sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg őket egy csipet sóval felvert tojással, és süssük meg nagyjából 25 perc alatt, szép pirosak legyenek, az a lényeg.
- Ha már kihűlt a krémünk, gépi habverővel keverjük bele a fűszeres krémsajtot (javaslom egyébként a Lidl Goldessa márkájú fűszeres sajtját, de van, aki a tömlős Camping sajtra esküszik…). Ha közel s távol nincs fűszeres sajt, akkor fűszerezzünk meg egy natúrt zöldfűszerekkel, fokhagymával, sóval, borssal. Keverjük a töltelékhez a reszelt sajtot is.
- A megsült rolókból minél előbb toljuk ki a fém csöveket – még amikor forróak, amikor már bírja a kezünk -, majd, ha a tésztáink kihűltek, indulhat a betöltés: egy nyomózsákba tegyünk sima végű idomcsövet (fú, ez most olyan cukrászosan hangzik, érzem…fentebbi képen látható, én mivel ügyködöm), és nyomjuk tele a rolókat úgy, hogy mindkét végükön kibuggyanjon a krém.
- Mert aztán mártogassuk reszelt sajtba a végeket, és a sajt a maszatolásnak köszönhetően fog megragadni a csodás, és irgalmatlanul finom sajtos rolóinkon.
A receptet ajánlom sok szeretettel Kandikó Éva blogger kartársnőnek, szülinapjára.
Ui.: a krémből egy kicsi biztos, hogy maradni fog, No para, keverjétek bele spagettibe.