A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Az történt, hogy egy forró nyári szerdán nagymama lettem.

Persze, nem ért ennyire váratlanul, több, mint fél év volt a felkészülésre, de azért hát csak-csak hirtelen jött az izgalom. Hogy farfekvés, nem fordult be, be kell feküdni, másnap megműtik.

Oké.

Négyet szültem császárral, szóval tudom, hogy nagyjából egy óra a műtét. Ezért, amikor a vejem attól az üzenetétől kezdve, hogy “most vitték be a műtőbe”, másfél óra múlva sem írt egy sort sem, aggódni kezdtem. Írtam is neki, “Máté, kérlek, valami hírmorzsát dobj nekünk…csak egy szót…vagy kettőt-hármat…” És semmi. Még csak meg sem nézte.

Bonyodalmak, aggódás…

Hát, gondolhatjátok, mi minden suhant át az agyamon, győztem elhessegetni. És csak az járt a fejemben: Uram Isten…a lányom…az unokám…csak legyen minden rendben…

Fél órával később összeszedtem a bátorságomat, felhívtam a vejemet, hogy igazán nem akarom háborgatni, de eddig bírtam. Azonnal felvette, és megkönnyebbült hangon mondta: “oké, most már minden rendben van, mindenki egészséges…”

Most már??? Mert hát mi történt?

Houston, baj van…

Mert persze, hogy történt: a gyermek nem igazán hagyta magát kivenni, egyik testrésze ide, a másik oda akadt be, szóval megizzasztotta az orvost, mert hogy amúgy egy császáros baba a műtét kezdetét követő 2-3 percen belül kint van, az én unokám a 15. percben szabadult kellemes, megszokott helyéről. A vejem mesélte, hogy egy ajtó üvegén át csak azt látta, az orvosok és a műtősök mind egy irányba, a csecsemősök felé néznek feszülten, majd egy feltartott hüvelykujj jelzés után megkönnyebbülve folytatták a műtétet: minden alkatrész a helyén van, a gyerek egészséges.

Megkönnyebülünk

De hát mit egészséges, gyönyörű!!! Tökéletes. Szép. Fiú. Nátán. Nátán Emánuel.

3640 gramm, 54 centi volt akkor – ezek voltak az induló méretek.

Persze, mi az, amit ilyenkor egy anya tehet – kérdeztem a lányomat, mit főzzek? Krumplifőzeléket, mondta erre gondolkodás nélkül.

És ez olyan magától értetődő volt. Tudtam, értettem. Igen, én is azt kértem volna. És hát persze, jóhogy. Naná, hogy megfőzöm.

– Most komolyan, szül egy gyereket valaki, és akkor az van, amit ő akar?! – tette szóvá egyik leggyilkosabb humorú gyerekem, de én bírom ezt a humort, szóval pacsiztunk, és csak annyit mondtam: igen.

És akkor a krumplifőzelék

  1. Szépen megpucoltam vagy három kiló krumplit, megmostam, és feldaraboltam, hát tudjátok, olyan 2×2-es kockákra, vagy hát mittudomén, amekkorákra sikerültek. A lényeg: nagyjából azért egyformák legyenek.
  2. Utána apróra vágtam egy fej hagymát, és egy jó nagy lábasban úgy három evőkanál zsíron fonnyasztani kezdtem, ami azt jelenti, hogy nem volt túl nagy a láng, ezért nem megpirítottam, hanem szépen halkan sütögettem, hogy aztán majd könnyebben szétfőjenek a hagymadarabok.
  3. Amikor úgy láttam, hogy már üvegesre pirult a hagyma – azaz kissé átlátszóak a darabok -, megszórtam 2 evőkanál pirospaprikával, elkevertem, és azonnal felöntöttem egy nagy kancsó vízzel, ugyanis, ha a paprika megég, keserű lesz, és oda az egész főzelék-projekt.
  4. Ekkor beleborítottam az összes felkockázott krumplit, és a vizet kiegészítettem annyira, hogy éppen ellepje. Dobtam bele 3 babérlevelet, megsóztam, borsoztam, sőt, még egy kevés majoránnát is szórtam bele. Lefedtem, és főztem.
  5. Amikor úgy láttam, hogy megfőtt a krumpli, behabartam a főzeléket: nagyjából 30 dkg tejfölben elkevertem 3 evőkanálnyi lisztet, egy merőkanállal a tejfölbe mertem a krumpli vizéből, elkevertem, majd a forró víztől langyos tejfölt a krumpliba zuttyantottam, és gyorsan keverni kezdtem – így nem lesz csomós a főzelék.
  6. Igazából már csak az ízlésünkhöz kell hangolni innentől, só, bors, ha még kell, egy kevés ecet, és persze megsütni a fasírozottat – annak a leírását pedig ebben a receptemben találjátok.

A célszemély azt mondta, világbajnok. Egyébként meg úgy fogyott el, mintha nem is lett volna.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük