A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Még a tavalyi nyár zseniális felfedezése volt ez az étel, amelyért óriási hála és köszönet Kissné Kardos Katalinnak, a Toszkána Vendégház tulajdonosának.

Katalinék háza Sienától öt percre található, és nekem volt egy olyan ötletem, hogy Nóri, Zsófi lányommal, és pár barátnővel – a római csapattal – a menjünk el hozzájuk egy főzős kurzusra. Négynapos program lett volna talán, amolyan lánybúcsúztató kikapcsolódás (Nóri esküvője előtt nem sokkal) – de aztán a pandémia közbeszólt.

És bár nem tudtunk elutazni, Katalin elküldött nekem e-mailben egy könyvet, amelyet ők állítottak össze a 86 éves toszkán dédimama, Gaga nagyi receptjeiből – magyarul. Gyorsan kinyomtattam, és egyúttal a pdf-fájlt is lementettem, minél több helyen maradjon meg, mert azonnal éreztem, hogy valami egészen különleges gyűjtemény birtokosa lettem. Néhány nap múlva, a következő grillpartink alkalmával, amikor is nagyon kedves budapesti barátainkat, egy szintén négygyerekes családot láttunk vendégül, bedobtam ezt a toszkán pirítós receptet.

Valami döbbenetes sikere volt, noha pontosan olyan egyszerű, mint az általam eddig ismert toszkán receptek zöme – csupán néhány kiváló alapanyag kell hozzá, és itt a hangsúly a kiválón van. Mert miből áll ez a pirítós?

  • kenyér/bagett/ciabatta szeletelve
  • sütni való kolbász, nagyjából 40 dkg
  • 20 dkg krémsajt

Sütőkolbászt most már egy ideje csakis Ozsvárt Gábor barátunktól, az Ozsvárt Kolbászműhely tulajdonosától veszünk, annyira jó. Gábor vállalkozásának története nagyon hasonlít a miénkhez, abszolút kicsiben kezdte, családi segítséggel – ma egy igazán tip-top kis üzemet működtet Keszthelytől nem messze, Karmacson. Nagyobb mennyiséget vásárolok tőle időnként, betárazom a fagyasztóba, és ha sült kolbászra vágyunk, csak kiolvasztom a szükséges mennyiséget, és már mehet is a grillre. Vagy – és most már egyre gyakrabban így esszük: pirítóson sül meg.

A teendő mindössze annyi, hogy a kolbászokat kinyomjuk a bélből, és a masszát összekeverjük a krémsajttal. Rákenjük a kenyérszeletekre, majd ezeket sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Paradicsommal, sőt, olajban eltett aszalt paradicsommal még fokozható az élmény. Nem lehet megunni. Tegnapelőtt mindenféle maradék zsemlékből készült…

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük