A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Virágot, a Gyereketető blog hatgyerekes házigazdáját lassan tíz éve, hogy “megismertem”; a Nők Lapja Café egyik fórumán “találkoztunk”, és elegyedtünk szóba. Aztán egyszer csak eltűnt, én is elszoktam onnan, majd, amikor elkezdtem a blogot, felbukkant a kommentelők között,  kérdezte, emlékszem-e rá?
Emlékeztem hát, sőt, nagyon megörültem, hogy “újra látom” – pedig még valójában soha nem találkoztunk. Hamarosan ő is elkezdett blogolni, így gyakrabban lettünk egymás vendégei.
Most, amikor meghirdettem a szombati bográcsozást olvasóim között, először, bevallom, azt hittem, ez egy hibás lépés volt, nem jelentkezik senki, mégiscsak messze vagyunk mi Budapesttől – és akkor írt Virág, hogy ők jönnének. Hát nem volt hiábavaló az ötlet! – gondoltam, és nagyon örültem, hogy egy ilyen régi ismerőssel találkozhatom végre személyesen. Pesten túlról, Veresegyházról látogattak el hozzánk, a hat gyerekből elhoztak négyet, akik a mi négyünkkel klasszul eljátszottak, beszélgettek.
Nem voltunk kevesen.

És ez csak két család – ráadásul az egyik nem is teljes…

Virág mondta előző nap, hogy ők hoznak egy kiló kockázott vaddisznócombot – ez volt a kiindulási alap.Horasznál művelődtem bográcsozástanból, és nála olvastam azt, hogy amennyiben a társaságban több gyerek van, úgy fejenként 20 deka húst számoljunk, abszolút férfibulinál irányadó szám a 40. Hát, nálunk aztán lesz gyerek, gondoltam. Több.
Tehát, cirka 20 deka hús/fő, ha Zsófit nem számítom (neki úgysem ízlik), az 11, kábé két kiló elég lesz. Marhahúsért indultam szombat harmatos reggelén, és azt láttam, hogy csodálatos borjúcomb is kapható, ráadásul igencsak kedvező áron. Hoztam hát egy kilót belőle, és hamar fel is kockáztam.
Horasz útmutatása szerint 4 kg húsonként kell 1 kg hagyma, és 1 kg húsonként 5 deka nyers füstölt szalonna.
Plusz a fűszerek, persze, no meg – mivel pincepörkölt terve körvonalazódott eddigre, és abba jár a krumpli, vettem két kilót.

Hogy végül mi került a bográcsba, abban főszerepe volt Istvánnak, Virág férjének, akit nem kellett sokáig invitálni, hogy foglalja el stratégiai helyét a bogrács mellett, és hajtsa végre a fűszerezést. Komótosan megtömte pipáját, leült, és aztán csak kérdezett: – Babérlevél? Borókabogyó?
Mi pedig szállítottuk.

Amíg István a pörkölttel foglalatoskodott, két lánya, Csincsi és Mesi pikk-pakk megpucolták a két kiló krumplit. Jól befogtuk munkára a vendégeket… Virág felmentést kapott, mert ő hozta magával az előző este összeállított Nanaimo bar nevű sütit egy hatalmas, kétemeletes sütiszállító dobozban, a receptet itt leírta, ajánlom mindenkinek, mert ebből még én is ettem vagy négy kockát, noha az utóbbi időben elég nagy ellenállást fejtettem ki a cukros-hizlalós édességekkel szemben.
Nos, de most jöjjön a pincepörkölt receptje, ahogy mi készítettük, kooprodukcióban.

Hozzávalók:
1 kg vaddisznócomb
1 kg borjúcomb
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom

bors
3 ek pirospaprika
1 tk borókabogyó
1 tk szegfűbors
1 tk kömény
olaj vagy zsír az indításhoz
0,5 l vörösbor
2 kg krumpli

A húsokat felkockázzuk. A szalonnát apróra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, és vagy aprítógéppel vágatjuk miszlikre, vagy késsel, nagy könnyhullatások árán.
A bográcsba öntünk egy kis olajat, vagy teszünk bele zsírt, és elkezdjük olvasztani rajta a szalonnát. Amikor pirulni kezd, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk, és mehet bele a hús. Jól átforgatjuk, kevergetjük, és amikor kifehérednek a kockák, megszórjuk a paprikával, egyből felöntjük a borral, és annyi vízzel, amennyi ellepi. Jól átkeverjük, beledobjuk a kicsumázott, felezett paprikát (ha mindenki bírja az erőset, az is mehet), a félbevágott paradicsomot, és kezdődhet a sózás, a fűszerezés.

A vizet időnként pótoljuk. Úgy nagyjából 2 óra múlva kóstoljuk meg a húst, ha puha, hozzáadhatjuk a krumplit; ismét öntünk vizet, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, azaz kb. 15 percig. Leemelhetjük a bográcsot.
Az a legjobb, ha tudunk várni kicsit az evéssel, mert minél többet áll, annál finomabb.
Aztán csak elnyúlunk, kényelmesen pihegve.

Ajánlott cikkek

14 Hozzászólás

  1. Nagyon jó lehetett!Bevallom én is majdnem jelentkeztem, még olyan nagyon messze sem vagyunk, csak épp most Füredről Tihanyba költözés és egyebek miatt nem lett volna reális részemről még csak a kérdés feltevés sem uram felé! :)De majd talán egyszer! 🙂

  2. 🙂 Nagyon guszta lett a pörkölt!!És a megrendelt jó idő is meg volt nálatok is, bár amikor néha elszontyolodott az idő amikor a Balcsi parton voltunk délután gondoltam rátok. 🙂

  3. Virág, jó kis nap volt! :))Lipodresch, hát, a költözés az klassz program. Füredről Tihanyba! Egyik klassz helyről a másikra.Rose, nagy szerencsénk volt az időjárással, tényleg klassz volt.Csimotanya, hát azért az nincs közel. Szerencsére, amióta autópálya van, már nem tart 3 óráig egy pesti út innen. Csak vonattal. Azzal 3 óra 40 perc… A MÁV meg csodálkozik, hogy az emberek miért nem mennek vonattal.Garffyka, másnap ezt ebédeltük, sőt, egy adag még harmadnapra is maradt, de ellenkezés nélkül fogyott el.

  4. De jó volt nektek! Izgat a pestós finomság, a pincepörkölt, és maga a bográcsozás is!Móni, kérhetnék a pestóra egy definíciót? Megvan, hogy miféle dolgokból (zöldségek) készülhet? Köszi!

  5. Kriszti, maga a szó összetörtet jelent, ami arra utal, hogy mozsárban törték meg a hozzávalókat.Igazából számtalan verziója van, legtöbbször valamilyen zöldfűszerből, pl. bazsalikomból készítik, általában fenyőmagot, olajat, reszelt parmezánt, sót adnak hozzá. De ez csak egy fő csapásirány, mert hangsúlyozom, ahány ház, annyi pesto… A Google-ba írd be a szót, rengeteg variációt találsz!

  6. Lipodresch, ha most állnánk ott hogy megvehetnénk a házunkat, nem vennénk meg. Én sajnálom, hogy anno megvettük. El kellett volna menni albérletbe, egy akkorába, amekkorában kényelmesen elférünk, aztán öreg korunkra venni egy kis házikót.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük