A sütőtökös sütik nagy kedvenceim. Nem volt ez mindig így, gyerekkoromban a sülő sütőtök illatától is menekültem, aztán valahol a bébiétel-készítés korszakában kibékültem vele. Sőt. Megszerettem.
Sütikbe tenni azért jó, mert 1. édesíti a tésztát, 2. szaftosabbá teszi, ugyanakkor mégsem lesz tőle annyira karakteres, hogy ne lehetne szinte bármivel variálni. Ez a kevert tészta nagy kedvencem, szerepelt már a blogon réges-régen, most újra elővettem a receptet, leporoltam, és átesett egy kis “ráncfelvarráson” is.
Próbáljátok ki!
A sütőtök sütése
- feladat: a tök sütése. Leírom, mert mindig akad, aki épp most bontogatja szárnyait a konyhában, és tudom, milyen kellemetlen az, amikor az ember tizenhárom évesen azt olvassa a horváthilonában, hogy “a főzeléket berántjuk”, és ott áll egy lábasnyi főtt zöldbabbal, és azt sem tudja, hogy akkor most mennyi zsír, mennyi liszt, mennyi paprika, a hagyma az hagyján. Van ilyen emlékem, és hát a gyerekeim számára is hasznos irományt szeretnék hagyományozni, szóval figyeljetek: először is, a tök akkor igazán jó, amikor már megcsípte a dér. Vagyis, elég hideg van. Édesebb. A megvásárolt tököt vágjátok félbe, kaparjátok ki a magokat – van, aki a magokat is megsüti, mert szereti, ebben az esetben szépen kiválogatja a szálas részből őket. Nos, az így tisztán maradt két fél tököt keresztben daraboljátok fel, mondjuk, tenyérnyi méretű darabokra, majd tegyétek alufóliával borított tepsire (ne kelljen annyit mosogatni), és 190 fokos sütőben süssétek kb. 50 percig. Az így elkészült tököt lehet enni magában, karamellszósszal, lehet belőle krémleves, krumplipüréhez hasonló köret, lehet töltelék ravioliban, vagy mehet a sütibe.
Sütőtökös diós-csokis kevert süti
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg cukor
2 dl olaj
28 dkg liszt
40 dkg sült sütőtök, héj és mag nélkül (tehát tisztán mérve)
10 dkg durvára vágott dió
2-3 marék csokicsepp
1 tk őrölt fahéj
1 tk reszelt gyömbér, vagy 1 csepp 100% tisztaságú gyömbér illóolaj
1 csomag sütőpor
2 csipet só
- A sült tököt botmixerrel pürésítjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. Ha van állványos robotgépünk, akkor tegyük az üstjébe a tojást és a cukrot, és a habverő fejjel verjük fel habosra. Közben mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a sütőport, a sót és a fahéjat. Adjuk az üstben levő cukros tojáshoz az olajat, majd a lisztes keveréket, végül a tökpürét és a gyömbért/gyömbérolajat. Ha nincs állványos gépünk, akkor mindezt egy nagy műanyag tálban, kis kézi robotgéppel ugyanígy gyorsan összeállíthatjuk, csak akkor érdemes mindent előre kimérnünk.
- A masszát vajazott, lisztezett közepes tepsibe öntjük (kb. 26×35-ös), a tetejét megszórjuk a dióval és a csokicseppel, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.