Amint szűkebb környezetemben is kiderült, sokan ismerik ezt a barackos sütit, mindenki különböző néven, de a fő alkotórészek azonosak: leveles tészta, vaníliakrém, őszibarack.
Hozzávalók:
Ami egy szép nagy adaghoz kell (kb. 12 nagy szelet)
- 2 tekercs leveles tészta (nem fagyasztott, a hűtőpultokban található tekercses)
- 1 l tej
- 8 tojássárga
- 15 dkg cukor
- 10 dkg étkezési keményítő
- vanília (akár rúdból a magok, akár kivonat, akár paszta, úgy érzéssel)
- 1 csomag piskótatallér, de lehet babapiskóta is
- őszibarack magtalanítva, darabolva, nagyjából 1,5 kg
Összeállítás:
- Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit, tehát nem azt, ami a sütő teljes méretére készült, hanem egy kisebbet, ami úgy 20×30 centis. Vagy 25×35, ilyesmi. Nyújtsuk ki az egyik leveles tésztát, és tegyük a tepsibe úgy, hogy a tészta mindenhol túllógjon a tepsin. Ennek azért van jelentősége, hogy majd a végén össze tudjuk ragasztani a krémet lefedő tésztával.
- Főzzük meg a krémet: tegyük fel a tejet egy kisebb fazékban a tűzre, 1,5 decit hagyjunk meg a sűrítő anyag összekeveréséhez.
- Amíg melegszik a tej, összekeverjük a sűrítő anyagot: a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt a félretett 1,5 dl tejjel keverjük simára. Amikor forr a tej, sűrítsük be ezzel a masszával. Hagyjuk egyet buggyanni (lássunk buborékokat a krém tetején), majd zárjuk el a lángot. Keverjük bele a vaníliát.
- A békésen várakozó leveles tésztával bélelt tepsinket vegyük elő, és rakosgassuk ki a tészta alját piskótatallérral, vagy babapiskótával. Rutinosabbak ezt már akkor megtehetik, amikor várakoznak a tej forrására. Igazából a nem rutinosak is megtehetik ekkor, így fogják megtanulni a munkaszervezést.
- A piskótára rakjuk rá a darabolt barackot, ne sajnáljuk. Mielőtt megkérdezitek: az őszibarack héját nem szükséges lehúzni, finom lesz a süti úgy is.
- A barackra öntsük rá a krémet, majd nyújtsuk ki a másik leveles tésztát akkorára, hogy pont befedje a tepsit. Villával nyomjuk össze a tésztákat a találkozási pontnál, és vágjuk le a felesleget. Kenjük le a tésztát felvert tojással, amibe löttyintésnyi tejet, és egy csipet sót is tettünk.
- Tegyük a tepsit sütőbe, 180 fokra (alsó-felső sütés), úgy 25-30 percre. Figyeljünk, hogy mikor lesz szép piros a teteje. A piros igazából egy becsapós jelző, mert nem is piros, hanem barnás, de nem égett, és nem is halvány, hanem olyan jó barna. Hogy miért mondják pirosnak, az rejtély, de némi rutinnal egyszer csak érthetővé válik, mi is az a “piros”.
A porcukor csak optikai tuning, anélkül is nagyon finom, így viszont látványosabb. Ne akarjátok melegen felszelni, szét fog folyni. A pudingnak meg kell szilárdulni, és ehhez a barackos sütinek ki kell hűlnie. Türelem!