Rengeteg fügét teremnek a fügefáink, amelyek mindössze négyévesek; egyik lila, apróbb, a másik zöld, nagy gyümölcsöket növeszt. Ilyenkor mindig ötletelünk, mit is lehetne, és sok-sok gondolat előjön, de a legfinomabbak mindig ezek a piteszerű sütik lesznek.
Tavaly is volt a blogon fügés süti, annak a receptjét ITT találjátok.
Ez a tavalyinál egyszerűbb tészta, viszont sok friss füge van a tésztába sütve, ami a tetején szinte lekvárrá sül, és egy kis karamellel megkenve valami fergeteges ízbombát alkot.
Az egyetlen komplikáció a receptben, hogy karamellöntetre is szükségünk lesz, ennek az elkészítését leírtam például a fentebb is említett sütinél, de azért ITT is elhelyezem a linkjét. Ehhez szükségünk lesz 12 dkg cukorra és 2 dl habtejszínre.
Hozzávalók egy 27 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 ek karamellkrém
- 10 dkg olvasztott vaj
- 28 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- sok-sok érett füge (bele: kb. 6 db, a tetejére 10 db, de persze attól függően, mekkora egy-egy szem; a lényeg, hogy a tetejét jó szorosan rakjuk ki)
Tehát az elkészítés:
- A sütőt kapcsoljuk be, 180 fokos legyen majd, alsó-felső sütési módon. Légkeveréssel elég lesz a 170 fok is. A 27 centi átmérőjű kapcsos forma aljába csíptessünk sütőpapírt, oldalát vajazzuk ki.
- Robotgéppel habosítsuk ki a cukrot a tojásokkal, adjuk hozzá az olvasztott vajat, 2 ek karamellkrémet, és a sütőporral elkevert lisztet.
- Vágjunk össze kockákra kb. 6 db fügét, de ha rengeteg fügénk van, nyugodtan mehet bele több is.
- Borítsuk a masszát a formába, és a tetejét szorosan rakjuk ki negyedelt fügékkel.
- Tegyük a sütőbe 25-30 percre, süssük szép pirosra.
- Amikor megsült, és már csak langyos, kenjük le a maradék karamellkrémmel (én ecsetet használtam erre a célra).