A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

<<Előző rész

A lisszaboni sárga villamosok olyannyira a városhoz tartoznak, hogy hűtőmágnes, emléktárgy (vászonszatyor, makett, hűtőmágnes, bögre, póló, stb.) és festmény formájában is kaphatóak. Helyenként döbbenetesen szűk utcákon mennek, és ha a gyalogosok nem feszülnének lapjával a házfalakhoz, komoly balesetek is történhetnének.

A legnépszerűbb villamosok

A 28-as és a 25-ös a két nagy ikon, kezdő megállójukban hatalmas sorok kígyóznak. A hosszú sor oka az, hogy az útikönyvek, blogok, interneten elérhető leírások szinte mindegyike azt mondja, hogy ha felülsz a 25-ösre és/vagy a 28-asra, végigmész az útvonalán, már majdnem minden lényeges látnivalót meg is tekintettél a városban – beleértve magát a villamost is.

Ez így is van, egyébként, és érdemes nézelődni a villamosokról, de a régi belváros részeket gyalogosan bejárni sokkal jobb.

Használd okosan!

Lisszabon régi városrészei egyébként csupa dimbes-dombos utcából állnak, eszetekbe ne jusson flip-flop papucsban nekivágni (főleg bizonyos életkor felett, mert hát húszévesen tulajdonképpen bárhogy lehet). Kényelmes sportcipő kell ide, legalább kettő, hogy váltani lehessen. A már korábban emlegetett Viva viagem kártyát okosan használva kímélhetjük lábainkat, kinek mely testrésze szorul erre, nekem a térdem és a sarkam (éljen az állómunka…).

A fenti képen is látható, hogy egészen hajmeresztő szituk állnak elő időnként a mindent fényképező turisták és a lesből támadó villamosok harcában. Csak megnyugtatok mindenkit, hogy nem, nem ütötte el.

Csúcsidőn kívül jobban jársz

Ha igénybe szeretnétek venni ezeket a villamosokat, javaslom, hogy vagy viszonylag korán, reggel tegyétek, vagy este 6 után, ugyanis csúcsidőben nem annyira élvezhető az utazás: tömeg van, (nyáron) meleg, ráadásul még most, 2022 nyarán kötelező volt a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, ami szintén elvett az utazás komfortosságának érzéséből. Amúgy is érdemes korán kelni, ezzel be lehet előzni a turistahadak özönlését, már ha más is olyan antiszociális, mint mi. A tömött villamoson nyilván csak egy oldalra tud kinézni az utas, így aztán hiába halad el a jármű egy csomó nevezetesség előtt, nem lehet látni, és valójában azt sem tudod, merre nézz.

Nézzétek az azulejokat!

Szóval, a villamosozást azért mindenképpen ajánlom én is, de azt sokkal inkább, hogy húzzátok fel a sportcipőt, és barangoljátok be a Barrio Alto és Alfama városrészeket. Csodákat láthattok. Az én kedvenceim a csempével (azulejo) borított házfalak.

Gyönyörű színek és minták, és nem nagyon találsz két egyformát.

A csempék egyébként nemcsak esztétikai célt szolgáltak a házfalakon, hanem szigetelésként is tekintettek rájuk. Jó, mondjuk ott, ahol télen is nagyjából 15 fok van napközben, éjjel meg 9, sok ok nincs a panaszra…

Folyt. köv!

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük