A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Ismétlés a tudás anyukája. Ez a szilvatorta már szerepelt a blogon, egész pontosan 13 évvel ezelőtt, és akkor kudarcként éltem meg a végeredményt. Ma már tudom, mi volt a hiba, hiszen az elmúlt évtizedben meglehetősen nagy gyakorlatot szereztem a sütemények terén… Úgyhogy íme, ismét, az érett verzió.

A receptet anno bizonyos Lilahangya bloggerkartársnő blogján találtam, akinek nagyon szerettem a receptjeit. Bár már nem írja, azért a gyűjteménye még fellelhető a neten. 🙂

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

25 dkg vaj

20 dkg cukor

2 tojássárga

fél kk só

A töltelékhez:

1 kg szilva

15 dkg darált dió

7 dkg cukor

1 tojás

1-2 ek rum

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A szilvákat kettéválasztjuk, de úgy, hogy azért a két fél egyben maradjon, csak a magot tudjuk kivenni belőle. Összekeverjük a diót, a cukrot, a tojást és a rumot, és a szilvákba töltjük. Ha marad töltelék, az nem baj, lesz helye!
  3. Előveszünk egy 28-29 cm átmérőjű piteformát, az aljába sütőpapírt terítünk. A tészta 3/5 részét (azaz a felénél kicsit többet) kinyújtjuk, és a forma aljába terítjük. Tegyük fagyasztóba kicsit, hogy sütéskor a tészta ne csússzon vissza a peremen.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük elő a tésztát kb. 10 percig. Erre azért van szükség, mert sülés közben a szilva levet ereszt, és ha nem sütjük elő a tésztát, a kifolyó szilvalétől nem tud megsülni, nyers marad.
  5. A maradék tölteléket kenjük a pitetésztára, és rakosgassuk rá a töltött szilvákat. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és helyezzük el a sütink tetején. Kenjük le felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és süssük még 50 percig.

Abbahagyhatatlan…

Az olyan tésztákat, amelyekben sok a vaj, ott lehet elrontani, hogy nem elég hidegen, vagy nem elég forró sütőben kezdjük sütni. Ugyanis mindkét esetben az történik, hogy a vaj olvadozni kezd a tésztából, mielőtt megsülne. Ha forró sütőbe tesszük, akkor erre nincs ideje.

A másik fontos dolog ennél a sütinél, hogy ne legyen túl vékony a felső tészta, mert akkor ugyanez történik.

Ja, igen: ne nagyon próbáljátok frissen felvágni, vagy ha igen, akkor ne zavarjon, ha kanállal kell megenni. Frissen nincs tartása a tölteléknek, kell egy éjszaka a hűtőben, hogy igazán szépen szeletelhető legyen. Akkor is majd recés késsel szépen vágjátok el a tetejét, és leheletnyi porcukorral szórjátok meg az optikai tuning kedvéért…

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük