Ismétlés a tudás anyukája. Ez a szilvatorta már szerepelt a blogon, egész pontosan 13 évvel ezelőtt, és akkor kudarcként éltem meg a végeredményt. Ma már tudom, mi volt a hiba, hiszen az elmúlt évtizedben meglehetősen nagy gyakorlatot szereztem a sütemények terén… Úgyhogy íme, ismét, az érett verzió.
A receptet anno bizonyos Lilahangya bloggerkartársnő blogján találtam, akinek nagyon szerettem a receptjeit. Bár már nem írja, azért a gyűjteménye még fellelhető a neten. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárga
fél kk só
A töltelékhez:
1 kg szilva
15 dkg darált dió
7 dkg cukor
1 tojás
1-2 ek rum
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- A szilvákat kettéválasztjuk, de úgy, hogy azért a két fél egyben maradjon, csak a magot tudjuk kivenni belőle. Összekeverjük a diót, a cukrot, a tojást és a rumot, és a szilvákba töltjük. Ha marad töltelék, az nem baj, lesz helye!
- Előveszünk egy 28-29 cm átmérőjű piteformát, az aljába sütőpapírt terítünk. A tészta 3/5 részét (azaz a felénél kicsit többet) kinyújtjuk, és a forma aljába terítjük. Tegyük fagyasztóba kicsit, hogy sütéskor a tészta ne csússzon vissza a peremen.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük elő a tésztát kb. 10 percig. Erre azért van szükség, mert sülés közben a szilva levet ereszt, és ha nem sütjük elő a tésztát, a kifolyó szilvalétől nem tud megsülni, nyers marad.
- A maradék tölteléket kenjük a pitetésztára, és rakosgassuk rá a töltött szilvákat. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és helyezzük el a sütink tetején. Kenjük le felvert tojással, szurkáljuk meg villával, és süssük még 50 percig.
Abbahagyhatatlan…
Az olyan tésztákat, amelyekben sok a vaj, ott lehet elrontani, hogy nem elég hidegen, vagy nem elég forró sütőben kezdjük sütni. Ugyanis mindkét esetben az történik, hogy a vaj olvadozni kezd a tésztából, mielőtt megsülne. Ha forró sütőbe tesszük, akkor erre nincs ideje.
A másik fontos dolog ennél a sütinél, hogy ne legyen túl vékony a felső tészta, mert akkor ugyanez történik.
Ja, igen: ne nagyon próbáljátok frissen felvágni, vagy ha igen, akkor ne zavarjon, ha kanállal kell megenni. Frissen nincs tartása a tölteléknek, kell egy éjszaka a hűtőben, hogy igazán szépen szeletelhető legyen. Akkor is majd recés késsel szépen vágjátok el a tetejét, és leheletnyi porcukorral szórjátok meg az optikai tuning kedvéért…