A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Tudom én azt, hogy darás tészta a becsületes neve ennek az ételnek, de amikor Veszprém megyéből ide Zalába kerültem, ez volt az egyik jelenség, amin fennakadtam: a „s” hangok zsésítése. Itt a Vas megye Vazs megye, legalábbis a tősgyökeres bennszülöttek szájából így bújik elő. A darás tészta meg darázstészta. Meg hát van darázsfészek nevű süti – ami borzasztó elnevezés, szerintem legalábbis, akit valaha csípett már meg darázs, az biztosan nem találja vonzónak -, és ha van darázsfészek, miért ne lehetne darázstészta?

Barátaink mesélték, amikor összeházasodtak, a feleség nem igazán tudott főzni, és a darás tésztát úgy készítette, hogy a kifőtt tésztát összekeverte a nyers búzadarával, aztán még összemelegítette kissé. A férje megette… hát ilyen az igazi szerelem.
Mondjuk, ennél jobb sztori, amit egy másik ismerősöm mesélt; ő kezdő háziasszonyként „az élesztőt felfuttatjuk”  tartalmú, csak úgy lazán odavetett félmondattal nem tudott mit kezdeni. Végül arra a következtetésre jutott, hogy bizonyára a tejnek futnia kell, és akkor mehet bele az élesztő, hogy az meg fusson a tetején. Mondanom sem kell, az élesztőgombák, amelyek már a 40 fokot sem igazán szeretik, elpusztultak a forró tejben, és az áhított kalács sem kelt meg. Ismerősömet a kollégái azzal húzták, miért nem a lépcsőn futott fel az élesztővel, hátha ezt jelenti az a bűvös félmondat…
Tény, hogy mi, akik ismerjük ezeket az alap konyhatechnikai eljárásokat, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez nem mindenki számára egyértelmű. Persze, azt sem lehet elvárni, hogy minden receptben a kályhától induljunk (vagy igen…?), de ezért is jó az internetes szakácskönyv, mert be lehet linkelni a korábban leírt alapokat azok számára, akiknek problémát jelent.
Most is egy ilyen alapot szeretnék rögzíteni, bár már egyszer megtettem a gyümölcsmártásnál, de ismétlés a tudás anyukája, szóval, nem más ez, mint a pirított dara készítése.
Első és nagyon fontos tudnivaló: jó edényt válasszunk! Vacak vékonyaljúban pillanatok alatt megéghet a dara, aztán szellőztethetünk napokig, mire kimegy a szaga. Én leginkább a vastagtalpú serpenyőmet szeretem erre a célra befogni. Ugyancsak lényeges, hogy az edényünknek legyen fedője, amit a kezünk ügyébe készítünk.
No, de lássuk a hozzávalókat 6 személyre:
50 dkg szélesmetélt
3-4 ek olaj
30 dkg búzadara

víz
lekvár, porcukor a tálaláshoz

Mielőtt nekilátnánk a darának, tegyünk fel egy másik edényt tele vízzel a tészta főzéséhez, dobjunk bele 2 teáskanál sót. Most vegyük elő a vastagtalpú edényt/serpenyőt, a darát pedig mérjük ki egy nagy bögrébe.

 

Tehát 3-4 evőkanál olajat hevíteni kezdünk a serpenyőben, és amikor elég meleg (kb. 40 másodperc, ne füstöljön!), beleöntjük a darát, a bögrét pedig teleöntjük hideg vízzel, és a tűzhely mellé tesszük. Folyamatosan keverjük a darát, közben adunk hozzá egy kávéskanál sót. Ez fontos, ha nincs benne só, ízetlen lesz. Tehát keverjük,  keverjük – nem hagyjuk ott! -, és egyszer csak észrevesszük, hogy az alja pirul.

Fokozott figyelemmel keverjük, nem ijedünk meg, addig pirítjuk-keverjük, amíg egyenletes világosbarna nem lesz; ne várjuk meg, amíg fekete szemek keletkeznek benne, az már baj, mert szenes. Tehát, a barna darára ráborítjuk a bögre vizet, majd gyorsan még egyet, átkeverjük, lefedjük, és ha látjuk, hogy forr (legfeljebb egy perc múlva), elzárjuk a lángot.

Öt perc alatt beszívja a vizet, akkor újra alaposan átforgatjuk.
Közben főzzük meg a tésztát.

Már csak annyi a feladatunk, hogy összekeverjük a kifőtt, leszűrt szélesmetéltet és a darát.
Tálalhatunk.

Ajánlott cikkek

34 Hozzászólás

  1. De szeretem a „darázstésztát”!! Amúgy a húgom egész sokáig úgy hitte, hogy a „darázstésztához” darazsak kellenek… és kérdezte anyut, hol fogott darazsat a tésztához. Sajnos a gyerekek se, és a férjem se szereti így csak nagyon ritkán csinálok, amikor diós,mákos tészta mellé van időm darát is pirítani.

  2. Biztos nem az én nagymamámról írtál? Az anyukámat én tanítottam meg pirított darát készíteni…Imádom.Rose, ha visszanézel. Próbáld ki egyszer a pirított formázott darát odakínálni nekik. És sima szögletes kenyér formát használok a formázáshoz, de minden mást is lehet – ki kell bélelni folpackkal. A darát azonban nem csak úgy zúdítom bele, hanem teszek hozzá pl. franciasaláta-zöldségeket, sajtot, húst, stb. Melegen is jó, de hidegen is nagyon finom. Szeletelve meg lehet ugyanúgy pirítani még, mint a polentát. (És kukoricadarából is nagyon jó kaja.)

  3. Nálunk is zümzümtészta a neve, de nálunk azért, mert egyszer, amikor olvastam, beszólt a nagypapám, hogy gyere kész a darástészta. Én meg félreértettem és visszakérdeztem, hogy a darázstészta meg milyen. Jól kiröhögtek és rajtaragadt a zümzümtészta név. :o)De nagypapám erdélyi volt, nagymamám kecskeméti és akkor már régesrég pestiek valahányan. :o)

  4. Ja, és én lánykoromban gyakran ettem a vajban pirított darát cukrosvízzel felengedve, amit a krisnásoknál tanultam édességként. Halavának hívták és olyasmi, mint a tejbegríz, csak vízben.

  5. Mire megértettem (nem itt, hanem tán a koleszban) hogy a darázs/darás tészta, az a grízes tészta 😀 mi úgy mondjuk. A zs-sítést meg Vazs megyeiektől hallottam :)Márta, kóstold meg, gyors, finom, házi lekvárral különösen! 🙂

  6. Nálunk is grízes tészta a neve. Mikor jegyesek voltunk a férjemmel, gondoltam, készítek neki krumplis tésztát. Kifőztem egy 500 gr-os tésztát, meg kb két kiló krumplit. A főtt krumplit összetörtem, és összekevertem a tésztával. Alig volt akkora edény az albérletben, amibe belefért ez a mennyiség. Mindezt két főre… Fűszerek, hagyma nélkül… De evett belőle, ő is szerelmes volt. 🙂 Ja,és első karácsonyunkon gesztenyés pulykát készítettem, de a cukros gesztenyepüréből… Na, arra már ő is azt mondta, hogy bizarr. Viszont még mindig a férjem, és kimondottan hálás, hogy időközben megtanultam főzni. :-)Dominika

  7. Kellemes ez az eszmecsere egy ilyen egyszerű étekről, ami – valljuk be – sokunknak okozhatott fejfájást első készítéskor… Valóban: a pirított darát nem szabad magára hagyni, mert pillanatok alatt elszenesül. Jó, ha a forró víz kéznél van, és gyorsan öntve, folyamatosan kevergetve, egy nem összeragadó, hanem daraszemcsékre váló sültet kapunk, amire bátran ráönthetjük kifőtt tésztánkat.

  8. Rose, hogyan lehetséges az, hogy nem szeretik? Nálunk mindenki rajongó. Én is szeretném…Zsófi, mit írtam a nagymamádról? Ő is nyersen keverte…? Jó ötlet az a zöldséges dara.Altair, a krisnások nem kuszkusszal készítették?Eszter, én még soha, de soha nem hallottam salátával! De, mivel alapból az egész cucc sós, végülis, miért ne…? De azért, hogy lekvárral bűn lenne, az durva tévedés!:))

  9. Emese, ugye nálatok is lekvárral…?:)Márta, ez azért jó, mert cirka 15 perc alatt van ebéd. Már, ha nem én gyúrom a tésztát is.Dominika, micsoda áldozatkész a férjed!:))Zsuzsa, én soha nem forró vízzel öntöm fel, mindig hideggel. De az eredmény így is ugyanaz.

  10. Igen, ugyanígy lekvárral 🙂 Én is szoktam házi tésztából készíteni, úgy a legfinomabb és persze házi lekvárral. A sós változatot én sem hallottam még.Pirított grízt szoktam készíteni sült csirkéhez, és ehhez barackbefőttet habarok be tejföllel.

  11. Ismerem én, nagyon is jól…Eláztatott óvodai formájában főképpen.De!Az én Édesanyám azt mondta, hogy nem étel, sem ő, sem én nem főztünk.Lehet, hogy megpróbálom alkalmasint, mert a fafaragónak egyik kedvenc eledele.

  12. Ezt nálunk is grízes tésztának hívják. Ahány hely annyi elnevezés.Ez olyan mint a szökőspárga. Sokáig nem tudtam mi az. Mi pirikötélnek hívtuk:) Becsületes neve ugrókötél.:)

  13. Nálunk is népszerű étel a grízes tészta,és az első ételek közé tartozott amit a férjemnek főztem(persze az elkészítése eleinte nekem is gondot okozott). Számomra furcsa volt, hogy ő sósan is nagyon szereti,pl.a 90napos diétájában sokszor szerepelt az étrendjén tészta napokon.:)Azért abban egyetértünk, hogy baracklekvárral a legfinomabb… Üdv.Ildi Vajdaságból

  14. hehe, ha már kezdoknek szól a recept, akkor milyen az az „elég meleg olaj”? :)de köszi, én is azok táborát erosítem, akinek hiányoznak az alapok… (éddig én is csak a menzán ettem, otthon nem volt szokás ilyet enni, de szerintem en fogok csinalni)

  15. Szia Móni,ez az a tészta amit imádok – pláne, ha más készíti -, de valamiért nem tudom megcsinálni. Addig megy a dolog, hogy pirít, víz ráönt, de nekem 20 perc múlva is egy kőkemény, egy darabban álló olyasvalami lesz, amit a beépített szekrénybe is be lehetne építeni. :)És ez számomra azért is ilyen fura, mert minden mást megsütök-megfőzök, csak pont ez a tészta fog ki rajtam. No, de megpróbálom 1000000x is, holnap:))))Azért köszönöm, hogy ismét leírtad!Szilvi

  16. Szilvi, valószínűleg kevés vizet öntesz alá! Minimum kétszeres mennyiség legyen a víz, de még plusz egy kicsit többet is tehetsz hozzá. Nem lehet, hogy ne sikerüljön.

  17. Látom, másnak is nehezek az alapok. Nem mindenki születik házi asszonynak. Nekem válóok is volt, hogy nem tudtam főzni. Ezt az ételt grízes tésztaként ismerem. Szoktam készíteni, barack lekvárral. Még a válogatós fiam is szereti.

  18. Na, ez az az alap, ami hiányzik, otthon soha nem ettem, mert anyukám nem szereti, így soha nem is főzött. Középiskolában koleszosként sokat ettem, később csináltattam egyszer anyukámmal is, de csak egyszer. Nem szereti, na. Hetek óta jár a fejemben, már azon gondolkoztam, melyik ismerősömet kérdezzem meg, hogy kell csinálni, de a darástésztát senki sem emlegeti, hogy hú, milyen jót ettem/főztem. A legegyszerűbb ételeknek is van valami trükkje, ha nem tudja az ember, kísérletezgethet egy ideig, mire rájön. Megmentettél ettől, köszönöm!

  19. Tökjó! Nálunk grízes csík! Ezer éve nem ettem! Pedig még a menzán is jó volt! Most vacsoráztunk épp! Azt a finom és elronthatatlan borsófőzelékedet! :)(Sajnos ez az étel sem vmi diétás… 🙁 Hogyhogy csak szeretnéd?)

  20. Florentine, örülök, hogy hasznos!Adél, hát épp ezért csak szeretném, mert nem diétás… ég mindig nyűvöm a diétát, illetve eddig szintentartás ment, most jön majd a fogyó rész…:)

  21. Hogy pontosan miből készítették a krisnások, azt nem tudom, csak nagyon ízlett náluk, így megszereztem Egyedi Péter: A vegetárius főzés örömei c. könyvét:”Halava8 személyre4 dl búzadara20 dkg tisztított vaj (sima is tök jó)4 dl cukor16 dl víz1. Tegyük fel a cukrot a vízzel főni.2. Tegyük a vajat a lábosba, olvasszuk fel, és pirítsuk meg benne barnára a búzadarát. Állandóan kevergessük.3. Amikor a cukros víz forr, öntsük rá a megbarnult darára. Óvatosan csináljuk, több részletben, nehogy megégessük magunkat a kicsapó gőzzel. Alaposan keverjük el, majd fedjük le az edényt és vegyük le a tűzről.4. Egyszer-kétszer keverjük meg, és tegyük vissza a fedőt. Egy negyedóra múlva kész.”Ennek létezett „világos” változata, a kesar halava, amikor a darát csak fehéredésig pirítjuk. Ha éhes az ember, nincs türelme, szóval ezt is gyakran készítettem, az adagot megfelezve, mert csak öcsémmel ketten ettük. :o)Gyümölccsel is készülhet, akkor a puha gyümölcsöket a vízbe kell tenni (esetleg lehet fahéjjal, szegfűszeggel aromásítani a lét, mint a kompótnál), az olajos magvakat viszont a darával pirítani már az elejétől. Kivéve a mandulát, amit csak a pirítás vége felé kell hozzáadni.

  22. Kreatívkonyha, miért baj, hogy a kedvence? :)Én is hallottam már, hogy savanyú uborkával eszik, de nem értem, mitől sós alapból?Nagyon tetszik, hogy ennyi megjegyzés jött 🙂

  23. Pár hete megkért az „én” Ritám, hogy mivel én úgyis „beszélő viszonyba” vagyok veled, kérdezzem már meg, hogy hogyan is kell egy jó grízes tésztát készíteni (ja igen mifelénk így hívják 🙂 ). Mert,igaz már jó pár éve konyhatündérkedünk, de bizony igazán jól ezt sajna nem tudjuk. Valahogy sose sikerül olyanra, amilyet a kolesz menzáján kaptam. IGEN, én ott ettem igazán jót! Tudom ritka dolog, de hát na… DE MA végre rábukkantam itt nálad, úgy megörültem neki!! Igaz ma biztos nem, de a héten, s talán már holnap, az asztalon lesz ebédként!! Szóval köszönjük szépen!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük