A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Zsófi: – Anya, mi lesz ez?
Én: – Vargabéles.
Zsófi: – Varga Dénes???
Apa: – Bírom ezeket a behallásokat…
Én: – Milyen bevallásokat?

Na igen, a nevével nehezen barátkozott meg a két kisebb gyerek, meg kellett győznöm őket, hogy nem azért béles, mert bél van benne, akkor különben is belesnek mondanánk. Nem, a béles a rétesek családjába tartozik, de nem felcsavarjuk, hanem kibéleljük a tepsit a réteslappal, rátesszük a tölteléket, és befedjük a réteslappal. Mint valami bélés. Gyanítom, ezért lett béles.
A mamám még biztosan úgy kezdte, hogy rétestésztát gyúrt, aztán meg cérnametéltet vágott – én csak az utóbbit készítettem saját kezűleg, mert – mondtam már? – szeretem a tésztagépemet. Annyira, hogy a vargabéles esetében kissé túlzásba is estem, és majdnem kétszer annyi finommetéltet készítettem, mint amennyi tényleg kellett volna bele. Egészen pontosan az volt a gondom, hogy az általam megnézett receptek a szárított tésztából írtak 25-30 dekát. Na most az mennyi a frissből? Végül 30 deka liszt és 3 tojás mellett döntöttem, de bőven elég lett volna ennyi túróhoz 20 deka liszt és 2 tojás, a receptet is már így írom alább a finomabb végeredmény kedvéért.
A lényeg persze az, hogy a vargabéles nagyon klassz lett. El is fogyott mind, pedig az én nagyobbfajta közepes tepsim jócskán tele volt. Az a legjobb benne, hogy nemcsak frissen jó, így aztán érdemes volt nagyobb adagot készíteni belőle. Aki bolti cérnametélttel és réteslappal dolgozik, semmiképp ne féljen tőle, sokkal egyszerűbb ez a sütemény, mint a nimbusza alapján gondolánk.
Azt is rögzítenem kell, a tészta fajtáját illetően kétféle iskola létezik: van a cérna- és van a szélesmetélt párti. Készítse mindenki úgy, ahogy jónak látja, és szeressük egymást, gyerekek.

Hozzávalók:
30 deka cérnametélt (vagy 2 tojás, 20 deka liszt, fél kk só)
1 csomag réteslap (6 vagy 8 lapos)
50 dkg túró
2 dl tejföl
10 dkg cukor
5 tojás
10 dkg vaj
10 dkg mazsola (ha mindenki szereti)
reszelt citromhéj (de csak kezeletlen héjú citromról)

Aki a metéltet is maga szeretné készíteni, gyúrja össze a lisztet, a tojást és a sót. A tésztát szedje szét két-három kisebb gombócba, majd hajtsa át a tésztanyújtón újra és újra (akár négyszer-ötször) addig, amíg a tészta szép egynemű nem lesz. Akkor kezdje egyre vékonyítani, és végén engedje át a legvékonyabb fokozaton is.

Lisztezze be a tésztacsíkokat, így egymásra is teheti, és vágja 25 centis darabokra. Ezek aztán mehetnek a finommetélt-vágóba. A kész metéltet szórja meg liszttel, és terítse szét.

Itt kapcsolódhatnak be kedves bolti tésztás olvasóim, haladhatunk együtt tovább. Felteszünk egy jó nagy lábast, vagy fazekat tele vízzel a tűzhelyre, dobunk bele egy evőkanál sót, és amikor forr, beleöntjük a tésztát.. Épp csak 1-2 percig főzzük, aztán leszűrjük, beledobunk két deka vajat, jól elkeverjük, hogy a tészta ne ragadjon össze, és hagyjuk kihűlni.*

Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat habosra keverjük a cukorral. Villával összetörjük a túrót, a sárgákba keverjük, mehet bele a tejföl, tehetünk bele mazsolát is, egyezményes alapon, illetve, ha tudtunk kezeletlen héjú citromot szerezni, azt is most reszeljük bele.

Habbá verjük a fehérjét, majd beleforgatjuk a túrós krémbe, és ezt az egész masszát egyesítjük az előfőzött cérnametélttel.

Na most, ez már a célegyenes, úgyhogy elő is melegíthetjük a sütőnket 180 fokosra. Elővesszük a közepes tepsinket (az enyém az átlagosnál kicsit nagyobb 30×33-as), kivajazzuk. Egy kis pohárban megolvasztjuk a maradék vajat, kiterítjük a réteslap-csomagunkat, és a felét lerakjuk a tepsi aljába úgy, hogy minden lapot, mielőtt ráraknánk a következő réteget, vékonyan megvajazunk.

Ha ezzel megvagyunk, beleöntjük a metéltes-túrós keveréket, és elsimítjuk.

Majd befedjük a maradék réteslapokkal, ugyanúgy, ahogy a lerakásnál: minden réteget vajazva. A tetejét is lekenjük, aztán sütőbe toljuk a tepsit 45 percre.
Mielőtt tálalnánk, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé valamilyen jó savanykás lekvárt – vannak, akik az eperöntetre esküsznek, nem mondom, megenném én is, csak legyen végre eperszezon…

Mint mondottam, egy kicsit elsokalltam a tésztát, ezért tömörebb a tészta annál, mint amilyennek lennie kell; de szerencsére, ezt a család nem tudta.

*Ami a tészta kifőzését illeti, itt is kétféle vélemény létezik: ki kell főzni előre, vagy nem. Nemrég Giannitól  azt tanultam, hogy az ilyen ételeknél a tésztát mindig ki kell főzni előre. Hiszek neki. Mégiscsak olasz.
___________________

Velem szálló hölgyek, a FlyLady 8. napjának feladata az eddigieken kívül nagyon kellemes, ma szert kell tennünk egy asztali naptárra (én már pénteken beszereztem), és az ITT olvashatók szerint alkalmazni.

Ajánlott cikkek

13 Hozzászólás

  1. Bocsánat, a Társastánc csoport, az tulajdonképpen Gabika voltam, csak a gyerekek tánccsoportjának az e-mailjeit néztem előtte, és ott maradtam bejelentkezve! 🙂 De azért tényleg nagyon szimpi a sütike!

  2. Én már csináltam úgy is, hogy nem tettem réteslapot, mert mindent megvettem, csak azt nem. 🙂 Ez egy jó recept! Vannak a neten nem olyan jók is… Lemaradtam a flyladyvel, bárányhimlő 🙁

  3. Ottis feltette a pontot az áétalat nyitott i-re. ma vargabéles volt itthon. eddig én soha nem ettem, reklamáltam is a felmenőmnél. állítólag Nagymamám készített, de metélt, réteslap mindent maga.kössz neked is, nem csak Ottisnak ezért a könnyen elkészíthetú finomságért.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük