A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Elérkeztünk a FlyLady program 5. napjához, és most jön az a pont, amit én nehezen fogadok be, de a cél érdekében azt mondom, ám legyen. Úgynevezett kontrollfüzetet kell ugyanis vezetni, amitől alapból irtózom, nem vagyok egy könyvelő típus. Hogy mi ez, és hogyan is kell elkezdeni, elolvashatjátok ITT. Tény, hogy a mosogatónk ragyog, a lakás egyre tisztább, rendezettebb, és én is jobban érzem magam benne. Úgyhogy, ezen a füzeten ne múljon már…
Ígértem a tegnapi ebédünkről a részletes beszámolót, amit azért sem szeretnék elfelejteni, mert a cukkini egy újabb olyan elkészítési módját sikerült megtalálni, ahogy mindenki megeszi. Nagyjából. Ráadásul, a rozmaringos sült céklának és a zöldsalátának köszönhetően szép színesek lettek a tányérok.

Ha valaki hasonló színekre vágyik, a teendője a következő: 1. megsüti a céklát, 2. elkészíti a cukkinis ragut, 3. elősüti a hússzeleteket,  4. sütőbe teszi a raguval púpozott húst, 5. elkészíti a zöldsalátát.
Kellemes elfoglaltság ez például akkor, ha az ember arról szeretné elterelni a figyelmét, hogy akár egy andalúz borbemutatón is lehetne éppen, de inkább lemondott róla, mert a családi béke és rend ezt kívánta.  Budapest messze van Keszthelytől, ennek egyre gyakrabban érzem hátrányát. Például, a minap egy klassz kávés gyorstalpalón is részt vehettem volna, amelyen egy profi barista, a 2009-es Latte Art bajnok gyakoroltatta a résztvevőkkel, hogyan kell tökéletes eszpresszót készíteni. A program fél 9-kor kezdődött, és 10-kor vége is volt, mivel a rendezvénynek helyt adó kávézó akkor nyit. Nos, innen tőlünk indul egy vonat 5.22-kor, ami Pesten van kb. 3/4 9-kor. Akkor még metró+egy kis gyaloglás a helyszínre, negyed tízre oda is értem volna, hogy aztán újabb 3 óra 20 perces vonatozással visszajöjjek csendes kis városomba. Hát, mit mondjak, fájó szívvel ugyan, de lemondtam erről is. Viszont – a rendezvény egyik koordinátorától kaptam egy kedves levelet, ha már így alakult, küldenek nekem egy kezdő csomagot, oktató dvd-t, füzetet, kávét, így pótolhatom a mulasztást!
Jó lenne, ha az andalúz borkóstolás is mehetne így, levelezőn…
Amíg nem megy, addig is főzök rendületlenül.
Lássuk hát a fenti logisztika szerint.
1. A rozmaringos sült cékla
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
1 szép nagy cékla
10 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
4 ek balzsamecet
2 rozmaringág
bors

Ehhez a recepthez korábban kockára vágtam a céklát, de rájöttem, ha gyufaszál vastagságú csíkokra (azaz julienne-re) gyalulom, hamarabb készen van, és ugyanolyan finom. Tehát a meghámozott céklát legyalulom, megfelelő méretű jénaiba, vagy tepsibe rendezem. Sózom, borsozom, ráöntöm az olívaolajat, a balzsamecetet, és alaposan átforgatom.

Rádobom a fokhagymagerezdeket, és a rozmaring leveleit, majd lefedem alufóliával, és 220 fokon fél órán át fólia alatt, további kb. fél óráig fólia nélkül sütöm.

Amíg a cékla sül, készítjük a cukkinis ragut. Ehhez kell:
5 dkg füstölt szalonna
negyed póréhagyma
1 cukkini
5-6 csiperkegomba
10 dkg mascarpone
bors

A szalonnát felcsíkozom, nagyon kevés olajon egy mély serpenyőben vagy wokban elkezdem kiolvasztani. A póréhagymát a vöröslencselevesnél ismertetett módon tisztítom, szeletelem, és a szalonnára dobom. A gombát megmosom, feldarabolom, és az előbbiekhez adom. Sózom, borsozom.
Közben a cukkinit megmosom, végeit levágom, majd hosszában félbe, és a feleket és félbe vágom. Utána nem túl vékonyan felszeletelem, és megy a közösbe.

Pár percig párolom, aztán összekeverem a mascarponéval, ha kell, ízesítek még rajta. Készen van.

Jöhet a hús. Én kb. 70 deka csirkemellet készítettem el. Felszeletelem: a mellet vágódeszkára helyezem.
Fogok egy éles kést, a tenyeremet a húsra helyezem, és a kést szépen elkezdem úgy vezetni a húsban, hogy érezzem a kezem alatt. Így biztos, hogy jó vékony szeletek lesznek.

A szeleteket aztán sózom, borsozom, megkenem mustárral, majd mindkét felüket lisztbe mártva olajban kicsit elősütöm – amíg a liszt egy kis színt nem kap. Aki diétázik, liszt nélkül süsse a húst. A szeleteket a legnagyobb tepsire szedem, mindegyikre teszek a raguból, majd megszórom jól olvadós reszelt sajttal (trappista, pannónia). Mivel időközben megsült a cékla, ez mehet a helyére, 230 fokra.

Kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Ha van a sütőnkön grill funkció, akkor 10 perc sütés+ a grillel pirosra pár perc alatt.

Már csak a saláta maradt: ehhez használjunk zöldeket: rukkolát, jégsalátát, kígyóuborkát, újhagymát, aztán paprikát, tehetünk hozzá paradicsomot, lecsepegtetett konzerv csemegekukoricát. Keverjünk össze 2 ek mustárt 4 ek olívaolajjal, 2 ek balzsamecettel, sóval, borssal, öntsük a salátára, és jól forgassuk át.
Tálalhatunk!

Ajánlott cikkek

8 Hozzászólás

  1. En is elkezdtem a Flylady-t meg evekkel ezelott, de sajnos a sok koltozes miatt elmaradt. Most ujra kezdtem ( koszi a biztatast) veletek egyutt. A cekla nagyon finoman nez ki, meg is probalom, bar a mi csaladunkban egy ember szereti. En. : (

  2. Elbambáskodtam az előbb, mert írtam neked , de eltűnt.Kezdem újra.Én is sajnálom az andalúz borbemutatót, mert sajnos dolgoznom kellett ma. Elsőszülöttem ráért és mivel nagyon érdeklik a borok szívesen ment és tetszett neki. Remélem,hogy ír majd róla a boros blogjukban.(hozamkorlat.blog.hu)A publikált ebéded viszont nagyon gusztusos és finom lehet!

  3. szia, na rögtön megcsináltam az ebédet, bár nekünk a cékla nem jött be…szerintem túl sok ecetet raktam rá – vagy a nagy cékla ehhez a mennyiséghez nem volt elég nagy..bár én a balzsamecetet sokallottam, addig párom szerint a clkénak földíze volt – ahhoz meg a receptnek semmi köze, jártunk már így sajnos többször is, hogy magában a céklának volt rossz íze….a hús viszont isteni lett!! :-))bár sajnos a fő alkotóelem – a cukkini nálunk kimaradt belőle, mégpedig azért, mert egyszerűen nem kaptunk.. nesze neked megyeszékhely….:-((de anékül is nagyon jó lett, egyszer majd kipróbálom azzal is :-))köszi a receptet :-))pussz

  4. Szia Móni!Szeretnék köszönetet mondani ezért a finomságért. Ma vendégeink voltak, így készítettem el a húst, csak pulykamellből, mellé a salátát kínáltam. Fantasztikus ízorgia!Nagy sikere volt.A céklát jobban kedveljük nyersen lereszelve, almával, sárgarépával:)

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük