A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ugye, milyen gyönyörű nap volt a mai? Szeretem ezt az ünnepet, mert ekkor már tavasz van végre tényleg; ezúttal jó kis túrát tettünk a Balaton körül, mivel Bálintért el kellett mennünk a sógoromékhoz, Balatonföldvárra, onnan pedig az én szüleimhez, akik egy csodaszép balaton-felvidéki kis faluban, Felsőörsön élnek.
Földvárról Szántódra mentünk, ahol kompra szálltunk. A kompozás szuper balatoni program; amikor a gyerekek kisebbek voltak, egyszer elvittem őket (én balga, egyedül…) egy rendes hajókázásra. Valami kétórás program volt. Az első óra után legszívesebben a tóba vetettem volna magam, hogy kiússzam a partig, aztán ott majd átvegyem a gyerekeimet; ugyanis eleinte még izgalmas volt számukra a hajó, de fél óra elteltével elveszett az újdonság varázsa, és négyen háromfelé mentek, mert a negyedik le volt kötözve a babakocsiba, hogy amíg a többit egybeterelem, legalább ő legyen fix helyen. Ezt persze sérelmezte, ami miatt elég sokszor üvöltésben tört ki.
Na de borítsunk fátylat a múltra, akkor elhatároztam, hogy a) egyedül többé ilyen programokat nem vállalok velük, b) félórásnál hosszabb hajókázásra nem viszem őket egy darabig, az biztos.
Nos, a Tihany-Szántód között közlekedő kompban az a legtutibb, hogy tizenöt perc alatt megvan a hajózás élmény, senki nem unatkozik, lehet fényképezni, aztán a képek felkerülhetnek a zöld falra, milyen szép kis család is vagyunk mi.

Bár azt azért hozzá kell tennem, hogy a kocsit és bennünket (1 egész, 5 50%-os jegy, mivel én is diák vagyok) összesen kb. 3400 forintért szállítottak át a túloldalra, ami nem feltétlenül rentábilis, sőt, mivel jelenleg a komp óránként közlekedik, nem is feltétlenül gyorsabb (mert mondjuk várakoznunk kell), de az élmény mégiscsak élmény.

Aztán az is jó, hogy legalább ilyenkor megnézzük Tihanyt, és mindig megállapítjuk, hogy itt valahogy különösen gyönyörű a víz.

A családlátogatásból hazatérve persze hamarosan elhangzott a “mit lehet enni” kérdés (ilyenkor eléggé rosszul viselem, egyébként), és gyorsan körülnéztem mink van: 1 csomag lassan lejáró szavatossági idejű leveles tészta, körte, tejszín, tojás…

És már neki is álltam: előmelegítettem a sütőt 190 fokosra, elővettem a piteformát (fodros szélű, kb. 4 cm magas peremű kerek üvegtál, amiben sütni lehet), kibéleltem a leveles tésztával, és az alját meghintettem két evőkanálnyi darált keksszel (zsemlemorzsa is lehetett volna). Három körtét meghámoztam, hosszában feldaraboltam, elrendezgettem a tésztán. A körtét megszórtam a múltkori mandulás-hagymás keksz készítéséből maradt darált mandulával (kb. 5 dkg), egy marék mazsolával. Három tojás felvertem, hozzáadtam 2,5 dl tejszínt, 2 ek cukrot, és aztán az egészet ráöntöttem a körtére, és már ment is a sütőbe 25 percre. Langyosan szuper.
Persze, nem bírták kivárni.

Este ne felejtsétek el szárazra törölni a mosogatót, reggel hajat, arcot rendbe tenni…!:-)

Ajánlott cikkek

13 Hozzászólás

  1. Sziasztok! Nagyon jó a blog, köszi!! Mi s négy gyerekkel nyomulunk, bár eggyel kisebb “generáció”.Viszont a komphoz egy jótanács: csak azért, mert mi is ott voltunk a hétvégén, s a tájékoztató legalján olvasható csak: minden nagycsaládosnak (aki igazolja, hogy övé a gyerek), 90%-os jegy jár, azaz fejenként 50 Ft…(mindenkinek, akinek már kell jegy)Jó tudni… Nóri

  2. A mindenit, norácska, ne már…!!!! Kérdezte a pénztáros néni, hogy mieink-e a gyerekek, mondtam, hogy igen, kérdezte, tudom-e igazolni, de csak a két kisebbről volt nálam papír… azt egy szóval nem mondta, hogy akkor 90 százalékos járna…Uff.

  3. Gesztenye, Balatongyörök az egyik legszebb… Szilvi, hát vicces lett volna, tényleg.:))Andi, örülök, hogy nemcsak én viselem rosszul az ilyesmit, ez megnyugtat.Éva, köszi:)

  4. Szépet kirándultatok!! Nekünk is tervben volt egy kis cangázás, de anyukámék keresztbe húzták a terveket… dee végülis így is levegőn voltunk és mozogtunk. Mert fát kellett rakodni. A jegy kiadó néninek meg ejnye bejnye… amúgy az egyik babás fórum nagycsaládos topicjában olvastam egy anyukától, hogy hajlamosak ilyesmikre, vagy nem tudják, vagy “csak úgy” ;)…Bár nem hinném, hogy hasznuk származna az ilyen “téves” jegy kiadásból. Náluk azt akarta megmagyarázni a buszsofőr, mindenkinek kell fizetni a 90%-os jegyet, apuka anyuka oké, de a 3 gyereknek még nem kellett volna jegyet venni, mert még kicsik. De ezt jó hogy írtátok, hogy kell igazolni mienk-e a gyerek, mert akkor ebbe se tudnak belekötni ha utazunk.

  5. Milyen irattal tudom hivatalosan igazolni, hogy enyém a gyerek? TAJ kártya, kiskönyv, születési anyakönyvi kivonat (a két kisebbnek A4-es méretű lepedőt adtak)? Elég a fénymásolat is? Az eredetit nem szívesen hurcolom magammal.

  6. Hát képzeld, hogy most már minden gyereknek kötelezően lennie kell vagy érvényes személyinek, vagy útlevélnek, és ezt sokan nem tudják – én is csak nem olyan rég hallottam. Most már nem úgy van, mint régen, hogy a suliban megkaptuk az első személyit a 14. szülinapunk után, hanem el kell menni az okmányirodába, és csináltatni kell. A gyerek 14 ÉVES KORA ALATT INGYENES, utána fizetni kell!De a néni elfogadta volna a TAJ kártyát is, csak a két nagyobbé nem volt nálam.

  7. A hajózás keserveihez még hozzátenném, hogy fúj a hideg szél, és olyan zajjal van motor, hogy a saját szavát nem érti az ember.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük