A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Kanadai barátnőm, Eszter már vagy tíz éve mondta nekem – akkor még itthon éltek -, hogy ők bizony a mogyoróvajat saját maguk készítik, húsdarálóval, mert érthetetlenül drága a boltban.
Ráadásul hihetetlenül egyszerű a gyártása.

Mogyoró kell hozzá, meg valami olyan zsiradék, amely hidegen megkeményedik – például kókuszzsír.
A kókuszzsírt a reformtáplálkozás fedezte fel magának, sok-sok jót olvashat róla az, aki kicsit utánakutat. Szobahőmérsékleten még éppen szilárd, 25 fok körül azonban (tehát mondjuk nyári szobahőmérsékleten) folyékony, mint az olaj. Azt mondják, candidásoknak, pajzsmirigy problémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlott, javítja a tápanyagok felszívódásának arányát, jó a hatása az anyagcserére, ezért fogyókúrázóknak is javasolt. Immunerősítő, laurinsav-tartalma miatt pedig antibakteriális hatású.
Persze, van egy rossz hír is: drága.
De.
Nagyon sokáig elég, mivel ugyanahhoz a művelethez sokkal kevesebb kell belőle, mint pl. naprafogóolajból.
További előnye, hogy stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri felforrósítás után sem keletkeznek benne méreg- és rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Ez máris kicsit árnyalja a képet az ár/érték arányt illetően.
Érdekes tény, hogy 92 %-ban telített zsírt tartalmaz, ami máris antagonisztikus ellentétnek látszik a “telítetlen zsírsav jó, telített zsírsav rossz” mantrát tekintve.
Csakhogy.
Ezt nem brittudósok fedezték fel, hogy állítólag nemcsak az számít, hogy telített, vagy telítetlen az a zsírsav, hanem az is, hogy milyen a zsírsav szénlánc-hosszúsága. A zsiradékok jórésze hosszú szénláncú zsírsavakból  állnak, a kókuszzsír viszont közepes lánchosszúságúból – és míg az előző emésztéséhez különböző, a máj és az epe által termelt enzimek szükségesek, utóbbihoz mindezek nem kellenek – másképp viselkedik a szervezetben. A tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását a szervezet enzimrendszerének igénybevétele nélkül biztosítja.

Hát ezért is használtam bátran a mogyoróvajhoz. Ez nem fogyókúrás élelmiszer, de a gyerekeim nagyon szeretik, reggelire, mogyoróvajas-baracklekváros kenyér formájában.

Hozzávalók kb. 20 dkg mogyoróvajhoz:
1 csomag mogyoró – 175 g (mi sósból szeretjük, de érdemes kipróbálni így is, úgy is))
1 ek kókuszzsír felolvasztva

Aprítógépbe vele. Először csak a mogyorót aprítjuk, amennyire tudjuk, majd hozzáadjuk a zsiradékot, és nyomjuk a gombot, amíg krémes nem lesz a mogyoró. Zárható üvegtálkában tárolom a hűtőben, gusztosos – csak ez a mennyiség nagyon hamar elfogy. De nem készítek dupla mennyiséget, mert az is hamar elfogyna – és azért lássuk be, hízlal…

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. Én pedig csokis mogyorókrémet szoktam készíteni. Van mogyoróbokrunk, úgyogy adott. A mogyorót ledarálom, majd kávédarálóban még finomabbra őrlöm. Étcsokit olvasztok hozzá, meg egy pici olajat teszek hozzá és kész is. Nagyon finom!

  2. Kinga amit írtál, azt kipróbálom. 🙂
    Jól hangzik a Móni-féle is, de (és nálam nagyon is de) nem tudok kókuszzsírt venni.
    Viszont igyekszem egészségesen élni. Na jó, azért ma megsütöttem életem első fánkját. (néha bűnözök) 😀

  3. Disznózsírral vagy libazsírral nem működne? Úgyis kevés kell bele, azért kérdem, és az könnyebben kapható.

    Nálunk a gyerekek szeretik, én már öreg voltam hozzá, amikor először kóstoltam (igaz, a sós mogyorót se szeretem).

  4. Én nagyon szeretem a kókuszolajat, kb. 1 éve fedeztem fel, de nekünk nagyon bejött. Süteményekbe, főzelékekbe, itthon pattogatott kukoricához ezt használjuk. Bár egyvalamit még nem mertem kipróbálni, hogy kókuszzsírban süssem pl. a rántott húst vagy a hasábburgonyát. Valaki sütött már így?

  5. Lehet kapni a Sparban is kókuszzsírt. Fehér kis vödörben van, kb, mint egy kis savanyúságösvödör. Spar azért elég sok helyen van.

    Még nem ettem mogyoróvajat. Nekem erről édesség (mogyorókrém) jut eszembe, itt pedig sósat vagy simán olvasok. Most akkor ez kenyérre kenhető sós kence lesz ezek szerint?

  6. Kinga, nem semmi vagy! nekünk mogyorófánk van, de nincs energiánk megtörni, pedig aki elmegy a kert előtt, felvesz egy szemet és örül neki 🙂 az olyan nutella féle lehet, amit írsz, jó lehet.

  7. Bocs, Dóri, a sparos kókuszzsír mennyire jófajta? A bio drágább, mint a nem bio, ennyit már előkutattam. Ha már kókuszzsír, akkor csak jó lehet?
    Én átállnék rá, és rántotthús sütéshez is szeretném használni. Online honnan rendeljek? Hová szól a bónuszod, Móni?

  8. A kókuszzsírnál (és minden zsírnál/olajnál, így a napraforgónál is!) az a jó, ha nem finomított! A szűz kókuszzsírnál megmarad a kókuszos illat. A szűrt kinyeréséhez szintén nem használnak vegyi anyagokat, illatmentes. Mindkettő alkalmas étkezésre és bőr/hajápolásra is.

  9. Szepniki, igen, ez olyan, mint a nutella, csak finomabb! A mogyorótörés nálunk is nehezen megy, csak akkor törünk, ha egy-egy szemet meg akarunk enni. Aztán néha nekiállunk, és törünk többet, lehet motiválni a gyerekeket, hogy no most ebből mogyorókrém lesz! Jó családi program! 🙂

    A földimogyoróból sós mogyoróvajat szoktak készíteni általában (bár abban is szokott lenni pici cukor, mármint a boltiakban), a bokron termő (török?) mogyoróból pedig csokis változatot.

  10. Kakaósan próbáltam, xilittel, kókuszzsírral, natúr földimogyoróval(a csonthéjassal)…olyan lett, mint a halva. Megpróbálom botmixerrel utándolgozni, mézzel. Hátha nekem is hasonlítani fog a nutellához. Eddig köze sincs hozzá.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük