A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Tényleg öt perc, onnan, hogy elkezdem összekeverni  a hozzávalókat, addig, hogy kiveszem a kész sütit a mikróból.
Mert ez az a híres mikrós süti.
És mielőtt leírnám a receptet, itt meg is állok. A mikrohullámú sütővel kapcsolatosan vannak fenntartásaim, több ismerősöm már rég meg is szabadult a sajátjától, én keveset használom; akit érdekel, miért, olvasson utána például ITT. Aztán elolvashatja ennek a cikknek a cáfolatát ITT.
Egy újabb téma, amely körül viták zajlanak – a laikus fogyasztó meg próbál eligazodni, ahogy tud. Nyilván, mindenki a saját belátása szerint dönt.

Bár, akik rendszeresen olvastok, tudjátok, hogy sok mindenben következetes vagyok: nem használok vegyszerrel kezelt citrushéjakat, ártalmas műanyagokat, igyekszem kiszűrni a mű-élelmiszereket, ám a mikrós sütit illetően elbuktam.
De most mondjátok meg őszintén, melyik anyukának nem jelent óriási kísértést akkor, amikor csemetéi egymás után támolyognak a konyhába, hogy “úgy ennék valami finom csokis sütit”, és ő tudja, ha összekever 4 evőkanál lisztet (ebből kettőt zabpehelyliszttel helyettesíthet, csak hogy javítson valamit a lelkiismeretén) 3 evőkanál cukrot, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaóport, egy kávéskanál sütőport, 1 tojást, 4 evőkanál tejet és 2 evőkanál olajat, beleönti a masszát egy 3 decisnél nagyobb bögrébe, majd beteszi a mikróba, legnagyobb fokozaton 3 percre, már két sóhajtozó gyereket el is hallgattathat?
Ráadásul, ha az alapmasszába forgat 5 deka apróra vágott csokit, vagy mazsolát, durvára vágott diót, mandulát, aszalt gyümölcsöket, még finomabbá, változatosabbá teheti a művet.

A kész sütit tányérra borítja, szeletelheti-darabolhatja, adhat mellé lekvárt, pudingot, valamilyen öntetet, oszt jónapot.

Kérdem én, kinek nem jelentene ez kísértést?

Amúgy, ti használtok mikrót?

Ajánlott cikkek

53 Hozzászólás

  1. Én melegítésre, meg puding főzésre, mert mikróban nem kell folyamatosan kevergetni és le sem ragad. Ennek én nem tudok ellenállni, de ahogy elnézem ennek a sütinek is csak a fogyókúra vet gátat, na de majd …

  2. En nem szeretem egyszer elkeszitettem de megegyszer nem tudnam megenni ha fizetnenek erte akkor sem anyira nem izlet.nekem tul szaraz es tul sok ez a suti.

  3. Lara, hát nem fizetnék érte, de szerintem el lehet úgy készíteni, hogy ne legyen száraz. Mondjuk, jó kis pudinggal…:) AMúgy tényleg sok, mint írtam, két embernek elég. (Ebben a tekintetben gyerek és felnőtt fogyasztása között nincs különbség.)

  4. Ezt nem, de muffint szoktam csinálni. Szép világos marad a színe.Antalvali? Egészen finoman: nem hiteles… (Igaz, a homeopátiában sem hiszek. Most megy az m1-en egy vita. ;-D)

  5. Nálunk is kétemberes adag, mostanában hetente 2-3 alkalommal is előfordul, gyerek által, saját részre:-)) …az apróra vágott csoki, jó kakaós fajta, nem maradhat ki belőle, így langyosan az még folydogál benne…engem is csak a kilók elleni harc tart (néha) vissza tőle:-))(Talán kicsit túlsült az,amelyik kiszáradt… nekünk így csokisan nem szokott.)

  6. Zsófi, nem ismerem a hölgyet, de a cikket nem is ő írta, úgy szedte máshonnan; nemcsak nála olvastam erről, már több helyen belebotlottam, nagyon komoly vitákat generál.

  7. Használunk mikrót, melegítésre.No meg az említett süti készítésére :). A tízéves profin vajazza hozzá a kávéscsészét, adagolja a masszát.Mi a kulimászt 3-4 adagra szoktuk elosztani, 3-4 kávéscsészébe vagy szufléformába. És csak 35-40 másodpercig mikrózzuk mert különben olyan fojtós lesz. Néha még addig se és akkor a bögre alján marad némi híg massza, olyan mint egy csokiöntet.A vaníliapuding vagy a fagyi naggyon finom hozzá!!

  8. Nem mondom, hogy nem káros a mikró. Még nem tudom. De ettől a látszólag tudományos irománytól nem ijedtem meg. Források, szakirodalom hiányzik a végéről. Mit jelent az, hogy degenerálódik???Amúgy itt van egy szakmaibb kritikája az írásnak: http://radar.blog.hu/2007/02/05/a_mikro_nem_karosWV László, aki az anti mikró cikket írta, nekem kicsit wudu varázslónak tűnik, miután ránéztem a gugliban. Kb. ő az aki minden összeesküvés-elméletet magáévá tesz. Pl. ezen a levelezésen nagyon jól szórakoztam: http://www.ezoterikus.hu/hir?id=814Persze ettől még el tudom képzelni, hogy a mikrohullámnak lehet káros hatása. Egyébként a wifi-internet is 2450 Ghz-en száll… Sajnos, amíg elismert kutatóműhely nem publikál erről egy megbízható tanulmányt, addig sötétben tapogatózunk. Mert az speciel hihető, hogy az ilyen kutatásokat nem támogatják, a kutatás pedig pénzbe kerül… De kitalálni egy mítoszt és azt terjeszteni szintén jó üzlet annak, aki megélhetési forrást keres. Szóval bonyolult dolog ez, na!Amúgy melegítésre használom, és ha SOS van, akkor olvasztásra, de azt nem igazán szeretem, mert nem egyenletes.

  9. A macska konzervjét szoktuk mikróban melegíteni.Amúgy ezt a sütit én is kipróbáltam egy kétségbeesett pillanatomban, de nagyon nem vált be. Maradunk a szintén (majdnem) öt perces puding-babapiskóta gyorssegélynél.

  10. Nekem okos mikróm van, crips fokozattal, kiengedő fokozattal, légkeveréssel, grillel, tehát használom.Crips fokozatban, (pirító fokozat együtt a mikrohullám, a grill és a légkeverés) crips tálon akár csirkecombot is tudok sütni benne krumplival, hagymával, paradicsommal ccka. 22 perc az egész, egyszeri forgatással, nem tocsog az olajban, szépen átsül, és nagyon finom. Simán megsül a crips tálon zsír nélkül minden elősütött panírozott fagyasztott termék. (Ez most szentségtörés volt tudom, vállalom, de mit csináljak amikor azok a halfélék olyan finomak). Sütöttem már benne saját kikeverésű piskótát, (piskótatekercs vastagságban vagyis 1 cm magas), főztem rizst, pudingot. Párolóedényben, vagy crips tálon megszurkált egész héjában főtt (párolódott) krumplit, felvágott gesztenyét (főtt gesztenyének). Sütöttem zacskós patikukoricát.Chrips fokozaton pizzát, saját kelt tésztával (nem a fagyasztottra gondolok, az nyilvánvaló).Kiengedő fokozattal szoktam a fagyasztott húsokat, spenótot, sóskát kezelni főzés előtt. Semmi bajom vele, a férjem energetikus és nem fél….Sajnos én nagyon sokat dolgozom, így ki sem tudom használni a multifunkcionális lehetőségeket, de nagyon szeretem. A hozzáadott szakácskönyv töredékét tudtam még csak hasznosítani. Egy ideje azért a pudingot mégis a gázon készítem, mert egyszerűbb a 3/4 tejet felforralni, és belehabverőzni két percig a cukorral, pudingporral egyneművé tett maradék tejet, ugyanis a fél literes adag pudingot nekem igenis legalább kétszer meg kellett keverni a mikróban is hiába 6 perc az egész.Egyébként melegítésre is használom, de nem ez a fő profil.Mellette persze nem kell megijedni van rendes gáztűzhelyem, légkeveréses sütővel, és persze az is ki van használva, de meg kell mondanom nekem óriási segítség a mikró, és fényév távolságra van attól a legelső mikrohullámú sütőnktől amit még a múlt században hoztunk Bécsből, és csak főzni, melegíteni, és kiengedni tudott, no és kisebb is volt.Ennyi meg egy bambi az én véleményem.

  11. Évekkel ezelőtt söpört végig kreatív blogokon a recept, azóta vagyok rajongója. A 3 evőkanálnyi cukrot kettőre módosítottam azóta, mégiscsak jobban hangzik nem enni annyi cukrot… Ezzel fordított arányban nőtt a hozzá elfogyasztott baracklekvár mennyisége.Egyébként ahhoz képest, hogy egy barátnőm tojássárgáját kever ki kakaóporral kiskora óta, ha gyors édességre vágyik, ez egészen kulturált változat :))))(Lara, óóóó, de szeretném egyszer azt mondani egy ekkora adagra, hogy túl sok… Ha nagyon muszáj, fintorogva ugyan, de lassacskán csak bekanalazom:)

  12. Nekünk ayóta nincs mikronk, amióta hidegebb égtajakra költöztünk. Már egyáltalán nem hiányzik, teljesen működőképes a konyhám nélküle. Ha káros, hát megvédtem tőle a családot, ha nem, akkor meg csak örülök, hogy nem foglal külön helyet az amúgy mindig túl kicsi konyhapultomon.És most végre fel kell tennem egy egészen más kérdést: minek kell egyes sütikhez felolvasztott majd lehűtött vajat használni? Van egyáltalán valami különbség, ha csak fogom, es beleteszem a vajat a sütibe? Minek az a tortúra? Kifejezetten tudományos magyarázatra vágyom:-)

  13. Látom pezseg az élet a téma körül. 🙂 Én is legalább 2 éve ismerem a receptet és bizony gyakran el is készítem. A kakaós változatba, ha tehetem keverek csokidarabokat, vagy/és… kimagozott meggyet. Az utóbbi némileg gátolja a kiszáradást is. Ezen kívül van egy másik kedvencem is, a mákos. Ebben az esetben 3 kanál liszt és 3 kanál darált mák az arány. (Ebben is finom a hozzákevert meggy.) Az én mikróm nem okos, csak az időt tudom beállítani és az “5 perces sütin” kívül kizárólag melegítésre használom, arra is csak ritkán. Ahhoz, hogy megfelelő állagú legyen a sütink, ki kell kisérletezni az időt. Az én mikrómban ez közel 3 perc.

  14. Én jelenleg Olaszországban élek és dolgozok dadaként, és bár van itthon mikro szinte egyáltalán nem használjuk, még melegítésre sem… az olaszok valahogy nem szeretik és én is átálltam erre, de a “magyar” életemnek mindennapi része volt… úgyhogy én biztos ki fogom próbálni a recepted, főleg, hogy eddig a leggyorsabb sütim a sajttorta volt 😀

  15. Nekünk nagyon aktuális a kérdés, mert tönkrement a mikrónk…Gondolkodtam, vegyünk-e, ne vegyünk-e újat, de aztán eltelt 1 hét, meg még 1 anélkül, hogy hiányzott volna, és rájöttem, nem is kell.Mi is csak melegítésre használtuk, de úgy tűnik, arra sem létszükség (5 gyerekes család vagyunk).Inkább veszek egy jó porszívót, mert az bizony kell! 🙂

  16. Én egy másfajta mikrós süti receptet ismerek már vagy 10 éve, de abból inkább torta lesz, amit akár tölteni, bevonni is lehet.Mikrós csokitorta néven fut:10 dkg vajat 10 dkg étcsokival felolvasztunk egy perc alatt a mikróban. Utána hozzákeverünk 10 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot (ezt csökkenteni szoktam), 2 kávéskanál sütőport, 3 tojást és reszelt citromhéjat.600 W-on 6 percig kell sütni egy kb. 20 cm átmérőjű mikrózható dobozban/formában.Üdv,egy egészen új zugolvasód

  17. Szia Móni, ebédelés közben összedobtam ezt a sütit. Nagyon fincsi lett! A csokidarabka feltétlen kell bele. Én csak másfél percig “sütöttem” 2 kisebb börében, tökéletes lett az állaga, olyan kis szaftos. Nem cifráztuk a dolgokat, sima tejszínt öntöttünk rá.Nagyon régen, vagy 20 éve sütöttem hasonlót, de annak már nincs meg a receptje.

  18. Barátnöm sugarakkal dolgozo orvos, neki is van mikroja s néhány gyermeke is. Nekünk s tüzhelyünk is indukcios, router is van itthon, stb… Csak ép legyen a mikro, állitolag ha a mobilod beleteszed s felhivod, nem hallod csörög akkor ép. (Csak véletlen ne akard felmelegiteni! 😉 )

  19. Régen másik teloval probáltam nem csörgött, most ezt a mostanit mind a két mikroba betettem, ajtot rá s egyikben sem ment át hivom magam vonalasrol. Teljesen leárnyékolva. (Igen 2 mikro, mert mikor a korábbi hiper-szuper bedeglett éppen karácsony elött akkor csak egy kis olcsora volt keret, aztán mikor összejött a drágára valo lett ujra az is s de jo is, konyharenováláskor csak ebben tudtam fözni-sütni hetekig.)

  20. Naagyon bejött ez az 5 perces csokis!! Én is csak a torta-verzióját ismertem, de azt valahogy nem sikerült eltalálnom, nem is próbálkoztam többet. De ez pont így jó, ahogy leírtad + sok-sok csokidarab! Tegnap éjjel 1-kor csináltam meg,akkor olvasgattam a blogot, és annyira kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz, nem bírtam kivárni a reggelt 🙂 Negyed kettőkor már nem volt belőle 🙂 Nyam!

  21. Mikrót nagyritkán, melegítésre. Valahogy a főzéshez nekem hozzátartozik a láng. Ezért is utálom a villanyrezsót, de most nincs más választásom. Itt ez van.Pár éve én is kipróbáltam ezt vagy valami hasonló bögrés sütit. Ehetetlen volt, kukában landolt. Maradok a szintén közel ötperces csokifelfújtnál, tegnap is az volt, nagy sikert is aratott a vendégünknél (ezt hagyományos sütőben kell készíteni). Valamint az a tojássárga+kakaópor, amit KicsiKató említ nálunk gyerekkoromban úgy működött, hogy piskótatésztát kevertünk ki tesómmal egy tojásból és azt ettük nyersen… imádtuk:D (Mai napig szeretem, de most pici baba mellett nem kockáztatok semmit… (nem mintha valaha lett volna bajom a nyers tojástól) majd ha nagyobb lesz újra eszem nyers tésztákat. Szinte mindig megkóstoltam nyersen anno, amit sütöttem.)

  22. Ezt megtanítom a (kis)kamasz fiaimnak (szoktak sütni-főzni). Mert inkább ilyet csináljanak, ha édesre éhesek, és ne a tortadarát, vaníliás cukrot és hasonlókat pusztítsák el!

  23. Én ezt a sütit eddig nem ismertem, de azt hiszem nagy rajongója lesz a család! Ki fogom próbálni! Egyébként a mikrót csak melegítésre használjuk, semmi egyébre! A telefonos trükköt kipróbálom!

  24. Szerintem óriási különbség van mikró és mikró között… Még az őskori változatot, mi is csak melegítésre használtuk, mert másra nem volt jó. Ezért azt hiszem fölösleges tízezreket költeni. De az olyan fajta, ami grillezni, sütni, főzni tud, arra érdemes. Mi gyakorlatilag mindent készítünk benne. A legfinomabb a fűszeres csirkecomb, ami nem kap semmilyen zsiradékot, és álomszerűen ropogós lesz a kb. 20 perc végére a bőre. Sütöttünk már benne egész karajt is, annak kb. 40 perc kellett. A héjában sült krumpliról már nem is beszélve 😉 Szóval, én szeretem. Lassan több mint 20 éve van mikrónk, túléltük 😉 😛

  25. Köszönöm az ötletedet! Gyakran járok erre, de most még gyakrabban fogok!:)Most tettem fel a blogomra ezt a recit, mert ma kipróbáltam és nagyon bevált! Reklámozlak, bár úgy látom, nagyon nem kell!:)))

  26. Hasznalok, naponta tobbszor, soksok eve, ahogy a szuleim is, az elso mikrok megjelenese ota van nekunk es fozunk meg melegitunk bennuk (mi mast lehetne meg?). Rakja meg meg a nagycsaladban sem volt senkinek, csak egy lancdohanyos nagynenemnek.Mondjuk en nem rabeszelni akarok senkit, kiki kopulheti a vajat is maga, meg moshat kezzel, talan a mosogep is karos valamitol, de szerintem az egyik leghasznosabb haztartasi gepem.zsp.s. Jo a blogod 🙂

  27. Abszolút nyerő a recept. nagyon sokféle 5 perces süti receptet kipróbáltam már, de kb 1 éve ez vált be a legjobban. Kéthetente biztos van nálunk, és nagyon szeretjük. Én spec. folyós sárgabaracklekvárral. És belekevert sűrű meggydzsemmel is finom. Mikrót csak melegítésre.

  28. sziamár szemeztem ezzel a sütivel egy ideje, ma délután gondoltam egyet és…. Amolyan müzlistálkában sütöttem, Isteni lett, pont szinültig jött fel, a saját baracklekvárommal.Lányom – 3 éves – rácsodálkozott. Anya ilyen gyorsan sütöttél sütit??Nagyon ízlett neki. Tavalyi húsvéti csokinyuszit raktam bele összetörve. Mikro- nekem olyan van, sok tízezer forintba került – amelyik grillez, főz, párol és az alufólián és aranyon kivül fém edényeket kanalakat is bele lehet rakni. és 15 perc alatt párol főtt kukoricát. szóval ezt a mikrót sokszor használom ha egy adag kaját melegítek. Soknál marad a gáz. De főzni is főztem már benne. Nem bánom, hgoy van 🙂

  29. hú hát ezt tuti én is kipróbálom ( három édesszájú gyerekem van) esetleg kakaó nélkül is jó lehet? mert a zuram nem sezreti akakós sütit. Mikrónk kb 15 éves, a telefonpróbát is megcsinálom majd vele:) amúgy rizst főzök benne rendszeresen Tupperes edényben és melegítésre használom.

  30. Bocsi nem tudtam fogalmazni….tehát szerintem ha kakaó helyett raksz bele 2 kanál őrölt diót, meg darabokra tört csokit ugyanúgy szaftos lesz.vigyázz a dió csak csapott kanál legyen, mert zsíros, és ha sok a dió szalonnás lesz.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük