A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Nem vagyok egy gasztromókus, de annyifelé botlom mostanában gasztronómiai trendekkel kapcsolatos fejtegetésékbe, hogy úgy döntöttem, megírom végre, amit nyár óta halogatok.
Tavaly egy barátnőm egyszer csak beállított egy stóc szakácskönyvvel, az apukájáé voltak, klassz gyűjtemény, köztük olyan példányokkal, mint Csáky Sándor: A XX.század szakácsművészete, Szabó Ernő-Szigeti Andor: A nagy kínai szakácsiskola, Paul Bocuse: A piac konyhája, Gundel Károly: A vendéglátás mestersége.
Ezek között húzta meg magát szerényen, tipikus szocreál dizájnba öltöztetve dr. Ketter László: Gasztronómiánk krónikája című, rendkívül alapos műve.
A könyvet mindig vittem magammal a strandra, és amíg a gyerekek látótávolságban remekül elfoglalták magukat, én belemélyedtem a magyar gasztronómia múltjába. A szerző a történetet onnan kezdi, mi is jelenti a magyar konyhát? Mely alapanyagok, fűszeregyüttesek, konyhai műveletek alakítják magyar jellegűvé az ételt úgy, ahogy más nemzetek konyhájában nem lelhető fel?
Módszeresen végighalad az alapanyagokon, elidőzik a kenyérkészítésnél, és nem hagyja el a történelmi megközelítést sem: melyik korban mely országok gasztronómiája hatott ránk, hogyan fejlődtek az eszközök, ezáltal az alapanyagok feldolgozásának módjai.
Szót ejt a “jelen” (vagyis 1985) helyzetről, és előretekint a jövőbe.
Feltűnt, hogy dacára annak, hogy még javában a szocialista érában éltünk akkor, amikor ez a könyv megjelent, mégis, helyenként éles kritikát fogalmazott meg mind az élelmezésre, mind a vendéglátásra vonatkozóan.
És ezen a részen olvastam azt, ami nagyon elgondolkodtatott:
“Nem vitás, hogy a dolgozó nők otthoni tevékenysége súlyos tehertétel. Többnyire meg kell elégedniük az üzemi konyhák – jó vagy kevésbé jó – élelmezésével,  különféle tartósított ételek jellegtelen termékeivel. A pihenőnapok ételkészítése leszűkült a rántott szelet, a sertéspörkölt nem éppen változatos étrendjére, a cukrászdai süteményekre. Így kénytelenek megfosztani magukat és családjukat a terített asztal örömeitől, a változatos ételek nyújtotta élvezeti elemektől. Márpedig az ételek keresett jellege a jó közérzet egyik alapja. Az ételek érzékszervi adottságai – változatos ízük, jellegzetes színük, étvágygerjesztő illatuk, fogyasztásuk kedvező hőmérséklete, megszokott állományuk stb. – mind hozzájárulnak az emésztőnedvek kiválasztásának megindításához, az ételek tápanyagainak értékesüléséhez. A mai családoknak – sajnos – mind kevesebb része van ezekbe az örömökben. Az egészségesebb táplálkozás végett is munkálkodni kellene a lakosság jobb házi ellátásának megkönnyítésén. A nők többnyire éppen a nehéz időszakokban – gyermeküket várva, csecsemőjüket táplálva, betegekről gondoskodva stb. – kényszerülnek gyakran támasz nélkül, családjukról gondoskodni. Bármennyire nehéz feladat is, keresni kellene – akár kompromisszumok árán is – a háztartási-főzési ismeretekhez vezető képzési lehetőségeket. Első lépésként az anyai hivatásra készülő asszonyok rendszeres látókörbővítését kellene megoldani. A gyesen levő kismamák számára lehetne rövid napi lekötöttséggel járó tanfolyamokat szervezni. Itt a számukra nélkülözhetetlen egészségügyi tudnivalók mellett jutna idő a család élelmezéséhez szükséges táplálkozás-élettani ismeretek és a konyhatechnikai munkák gyakorlati oktatására. (…)
Egy-egy ilyen összefüggő, alapozó ismereteket nyújtó tanfolyam fölkeltené a más területen dolgozó nők háztartási munka iránti érdeklődését és munkakedvét is, ha látják annak jelentőségét.
Nem lenne szabad beletörődnünk népélelmezésünk elszíntelenedésébe. Egészségügyi megfontolások, életörömszerzés lehetőségei egyaránt indokolják a kivezető út keresését. Föl kell kelteni a lakosság gasztronómiai örömök iránti igényét, mert azok éppen olyan elemei életünk gazdagításának, mint a természet, a művészet szépségének élvezete.
Útmutató szerep vár itt a vendéglátóiparra, hogy a lakosság figyelmét ráterelje a gasztronómiai kultúra fejlesztésének fontosságára, megvilágítsa azokat azokat az értékeket és örömöket, amelyeket a terített asztal nyújthat a mindennapos munkában elfáradt ember számára.”

Bár azt dr. Ketter László nem fejti ki, hogyan gondolta a vendéglátóipar útmutató munkásságát, tény, hogy ő még nem számolhatott az internettel – amelynek köszönhetően a háziasszonyoknak még csak el sem kell menniük otthonról ahhoz, hogy gasztronómiai látókör-bővítésben részesítsék önmagukat.
Egészen nyilvánvaló, hogy a vendéglátóipar nem töltötte be azt a szerepet, amit a szerző előrevetített – az első Michelin-csillagunk tavaly érkezett meg, amire nagyon büszkék vagyunk ugyan, de ne feledjük, azt a konyhát portugál séf vitte, viszi. Az emberek nagy százaléka nem tud étterembe járni, a kiadások csökkentése céljából szinte első helyen ugrik az étterem.
Az internet már inkább elérhető. Talán a legelső főzős portál, amit én is látogattam, a Mindmegette volt, amely felkínálta a választás lehetőségét a különböző ételek között,  de az ízlésemet nem formálta. Amikor viszont rábukkantam a gasztrobogokra, valami nagyon megváltozott: a szubjektív hangvételű írások, a fotók az elkészített ételről olyan közel hozták a gasztronómiát, amennyire csak lehet. És ha az ember maga is blogolni kezd – tudjátok, a gasztrobloggerség kötelez: muszáj fejlesztenie magát a témában.
Tehát, a felülről jövő ismeretátadás helyet alulról jött a szerveződés, amelynek következménye az, amit nekem is egyre többen írtak mostanság: a háziasszonyoknak megjön a kedve a főzéshez-sütéshez, újdonságok kipróbálásához.
Az biztos, hogy a régen áhított változás végre tényleg elkezdődött.

Ajánlott cikkek

22 Hozzászólás

  1. Amikor megismerkedtem a férjemmel ( 80-as évek végén), egyetlen ünnepi ételt ismert, a rántott húst. Én rögtön közöltem vele, hogy tudok főzni. Így indultunk.

  2. Az internet hatása a gasztronómiára nyilván felbecsülhetetlen. Számomra mindenképp. Ne felejtsük el azonban azt,hogy ez csak egy réteget érdekel, egy bizonyos réteget fejleszt. Akit ez a téma nem érdekel azt ezután sem fogja. Aki rákattant a gasztroblogokra, azokat előtte is érdekelte, persze az ismeretanyag mennyisége az internet térhódításával , szinte végtelen. Pláne azoknak akik valamilyen nyelv birtokában vannak. Nem lehet azonban e kultúra terjedését elvitatni.A gasztrobloggerség kötelez-erről is van bőven véleményem, de majd máskor kifejtem. Esetleg egy posztba?!

  3. Gabojsza, köszi, javítottam:)Azt gondolom, hogy mivel divatja is van a gasztronómiának, a blogoknak, a kör,akiket ez a téma érdekel, szélesedik. Én elsősorban újságíró voltam/vagyok, és bár vendéglátós végzettségem van, nem nagyon merültem bele itthon a főzésbe. Főztem, de csak úgy alapszinten. Nekem Fűszeres Eszter blogja jelentette a katarzist, amikor azt megláttam, azt mondtam, én is ilyesmit szeretnék csinálni. Azt gondoltam, közzéteszem az írásaimat, és amikor nincsen éppen “raktáron” valami kis vicces szösszenet, akkor majd recepttel frissítek. Ezért is aposztrofáltam magam mindig “gasztroblognak álcázott blog”-ként. Aztán egyre többet olvastam, próbálkoztam a gasztronómia területén, és azt kell mondjam, ma már egyáltalán nem mellékszál: a kettő együtt fut.

  4. Sok sok igazság van benne.Engem sosem érdekelt a főzés, mert menzán evett az egész család, a hétvégi ebédek pedig elég egyhangúak voltak. A MANCS Chili & Vanília rovata hozta az áttörést, konkrétan egy spanyol tortilla-recept 🙂

  5. Nagyon jó írás. Nekem nagyon megváltozott a kajához, háztartáshoz, háztartás vezetéshez való viszonyom a gasztroblogok által.Egy újságban megjelent cikk nyomán néztem meg életem első ilyen blogját. Hát persze, hogy Fűszeres Eszterét. Meg voltam döbbenve! Ilyen is van?! Ez jó néhány éve volt. Azóta sütök kenyeret és más kelttésztás cuccokat. Azóta világosodtam meg a szezonális alapanyagok használatáról. És még sorolhatnám.

  6. nagyon fontos téma! a “nép” elképzelése a táplálkozásról elképesztő. egyetemistaként én is azt hittem, teljesen rendben van, ha zacskóslevest eszek, üveges szószt öntök a húsra, gyorsan megvan… amióta gyerekeim vannak, azóta fontos az egészséges táplálkozás, és én is az internetről szereztem be az ismereteimet… de én lejjebb mennék, miért nem lehet az iskolában tanítani? tudom, akkor le kellene mondani valami rettenetesen fontos elméleti anyagról (ÉS?). és pénz kérdése is, tankonyhák létesítése, alapanyagok beszerzése… megvan a véleményem a magyar iskolarendszerről, sokkal gyakorlatiasabbnak kellene lennie.

  7. Elgondolkodtató írás, köszönet érte. Szerintem az iskolai oktatásnál sokkal fontosabb lenne az otthoni példa, a”főzzünk együtt” játék akár már pici kortól fogva. No meg az ember (persze lehetnek kivételek) nem kezd el komolyan főzni, amíg nincs rászorulva. Gyerekként anya főzött otthon, még egyetemista koromban is mikrózható ellátmányt is kaptam, no meg azért egy kollégiumi konyhában nem nagyon van lehetőség komoly főzőcskére. Aztán amikor saját konyhám lett, kb. ugyanakkor fedeztem fel a gasztoblogokat is. A legnagyobb felfedezés ekkor Limara volt, és a rácsodálkozás, hogy jééé, én is tudok kelttésztát, kenyeret, kalácsot bármit megcsinálni. És azóta is kismillió blogot olvasok 🙂

  8. muzsi, szerintem már oviban is el lehet kezdeni. Én a mai napig nem értem, hogy a mi falusi ovinkban miért nem lehet gyümölcsfákat telepíteni. Miért nem lehet ribizli bokrokat ültetni. Veteményezni. Ez csak hozzáállás kérdése. Suliban meg lehetne foglalkozni magával a táplálkozással, főzéssel, élet és háztartás vezetéssel. (megjegyzem, bár nem tartozik a témához, de alap pénzügyi ismereteket is oktatnék…)Azt látom, hogy mi itthon hiába próbálunk normálisan étkezni, ha a menza agyonüt mindent.Ne nevessetek ki, de az a naaaagy álmom, hogy egyszer a g. bloggerek összefognak és felforgatják az egész ovis, sulis menzavilágot. Valami mozgalmat elindítva megreformálják ezt a 70-es években megrekedt gyermekélelmezést….

  9. Nem megdöbbentő? Egy tök egyszerű dolog, világos és ésszerű és nem megy át. Micsoda világaban élünk…..(A Budainak van most ilyen menza-reformja.)

  10. Szerintem a blogok “varázsa” abban van, hogy valaki közülünk írta, így mindenki gondolhatja azt, hogy én is tudok ilyet készíteni. És azt, hogy ez nekem is eszembe juthatott volna. Vagy az, hogy ezt én is így készítem. Netalán megfogalmazza a blog írója, hogy milyen nehézségei adódtak, illetve előfordul, hogy valami nem sikerül tökéletesre, de akkor sincs veszve semmi. Ha kezdő háziasszonyok olvassák a gasztro-blogokat, egészen más érzésük van, mint ha egy tökéletesre photoshopozott képet, vagy személytelen leírást látnak, olvasnak egy sztárszakács könyvében.Sokkal több pozitív élményhez jut az ember lánya, ha ilyen közvetlen hangú írásokból tanul, mintha “direkt, kötelezően” meg akarnák tanítani valamire. Ezért nincs sikere többek között az iskolai főzés, háztartásvezetés tanításának-tanulásának. Arról nem is beszélve, hogy amikor én a lányaimmal együtt sütöttem-főztem-gyúrtam, azt az élményt ne vegye el tőlem az iskola, a tanár. Én szeretném megélni a gyerekemmel az együtt eltöltött időt, örülni, látni ügyesedő kezeit, fantáziáját, megélni minden együtt eltöltött percet. Az, hogy bevonjátok a gyerekeket is a sütésfőzésbe, és a fotókon is látszanak, indíttatást jelent a fiatal anyukáknak, hogy a gyerekeikkel együtt próbálkozzanak, és nem baj, ha nekik nem voltak ilyen élményeik. Majd az ő gyerekeiknek lesz 🙂

  11. A dirrekt és kötelezőt hagyjuk, nekem a lányomnak technika órán voltak főzésórák, aztán el is ment tőle a kedve, amikoris a palacsintasütésre egyest kapott, azért mert én balga szülő nem szaporítom a palacsintát holmi szódavízzel, így a hozzávalók közül és a házireceptből is kifelejtettem. Most mondjátok milyen gonosz szülő vagyok, egy fránya kristályvizet sem tettem a hozzávalók közé. Ennyi meg egy bambi, készültem vele egy kicsit leírtam a vicces receptet a számítógépemen, kipróbáltuk itthon, egy egész szatyor hozzávalót elkészítettem, habverőstől, tojásostul, stul-stul-stul, és ez lett az eredmény. Csak az valahogy kimaradt, hogy a szaporítás volt a lényeg……… Én nem bánkódom, majd megtanulja magától a gyermekem, ha már rám annyira nem hallgat az isi meg elvette a kedvét.Nem baj én olvaslak titeket és gyűjtögetek recepteket, tapasztalatokat, neki merek állni egy citromos legyezőnek, és megdicsérem saját magam……..Hajrá lányok!

  12. Hát igen, nagyon érdekes volt a cikk és a hozzászólások is. Én ugyanis egy olyan családból származom, ahol ritkán volt rántott hús 🙂 Bár én is menzáztam, és csak hétvégén volt “igazi” étel az asztalon, de akkor volt. Sőt a nagymamáim is sokat-sokfélét főztek. Sajnos egyre kevésbé van bármire energiájuk, mivel nagyon öregek, de azért beszélgetni és titkokat kikérdezni lehet tőlük.Én úgy 12 éves korom óta forgok a konyhában, és nagyon szeretek főzni. Néha gondolok arra, hogy kellene recepteket is írnom a blogomba, de ahogy olvasgatlak téged, Móni és más gasztrobloggereket, úgy látom nem ez az én utam…De hogy a lényegre visszatérjek: Jó lenne, ha tényleg sok háziasszony, anyuka, feleség törődne többet a konyhai munkákkal, az alapanyagokkal… Nemcsak a gasztronómia, de az egészség miatt is!

  13. Kata, sőt azt kell mondanom, amióta blogolok, sokkal tudatosabban vonom be a gyerekeimet – tehát ez visszafelé is hat!Mariann, az ilyen tanár egyszerűen nem normális. Erre nem lehet mást mondani.Magdaléha, én úgy látom, ez terjed!:)

  14. Ez a könyv megvan a szüleimnek, én is mindig örömmel lapozgatom. Vicces egyébként, én a GYED alatt végeztem el egy élelmezésvezetői tanfolyamot, ami tulajdonképpen pont az, amit a szerző is javasol:-)Az új blogomba még korábban bemásoltam egy 100 évvel ezelőtti heti étrendet, engem mindig meglep ezek változatossága és bősége. (A nevemre kattintva ez a link jelenik meg).

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük