A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A múlt pénteki vendégség során Adél elmondta: férje nem szereti a főzelékeket, de a zöldborsófőzeléket elkészítette úgy, ahogy nálam látta, és ízlik neki. Ezért azt üzente nekem, legyen több főzelék a blogon.
Utána is néztem, két év alatt ötfélét sikerült itt közzétennem, ami azért valóban kevés.
Jöjjön hát a nagy klasszikus, a nosztalgikus krumplifőzelék!
Nézzétek el nekem, a képek olyanok, amilyenek; mivel a fényképezőgépem áldozat lett a tudomány oltárán egy magasztos cél érdekében, sajnos, újabb masina beszerzéséig a telefonommal vagyok kénytelen fotózni. Az meg ilyen.

Hozzávalók (4-5 főre):
1 kisebb fej hagyma
1,3 kg krumpli (hámozva legyen 1 kg)
2 púpozott tk pirospaprika
2 babérlevél
1 kk szárított, morzsolt majoránna
3 ek olaj

bors
kb. 4 dl tejföl
2 púpozott ek (4 dkg) liszt

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és nem túl nagy kockákra vágjuk. Van, aki szeletelni szokta, mi jobban szeretjük a kis falatnyi darabokat.
A hagymát apróra vágjuk, és egy lábasban az olajon nem túl nagy lángon pirítani kezdjük.

Amikor kicsit megpirult a hagyma, lehúzzuk a lábast a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, és felöntjük egy kevés – néhány deci – vízzel. Beletesszük a krumplit, és még annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet és a majoránnát. Fedő alatt bő 10 perc alatt puhára főzzük.

A tejfölt elhabarjuk a liszttel, majd merőkanállal átmerünk bele egy keveset a forró paprikás léből, elkeverjük, és az egész habarást egy mozdulattal, hirtelen a krumplihoz öntjük, és egyből elkeverjük. Ha kell, még utánaízesítünk, kevés esettel savanyíthatunk rajta; ha túl sűrűnek találjuk, kevés vízzel hígíthatunk rajta.
Felforraljuk, 1-2 percig kis lángon főzzük, és kész.

Tálalhatjuk fasírozottal, pörkölttel, sült kolbásszal – de feltét nélkül is nagyon finom.

Ajánlott cikkek

13 Hozzászólás

  1. Én a berántott majd megtejfelezett verziót szoktam produkálni, azt szeretjük. 🙂 A paprikát is a rántásra teszem. Fasírttal nagyonnagyon….Köszönöm az ötletet!!!

  2. 🙂 Júj de megkívántam!Mostanában én is paprikásan csinálom… Amúgy az én párom se a nagy főzelék szeretetéről híres…Bab, borsó, krumpli,és tök főzelék az amit elé lehet tenni.

  3. Hajrá főzelék! Én is pont így csinálom. Most elhatároztam, hogy minden péntek főzeléknap lesz. Elsőre sárgarépa főzelék volt, utána zöldbab és így most már tuti krumpli főzelék lesz most pénteken!

  4. A majoranna kivételével én is így szoktam készíteni. Legközelebb kipróbálom. Én majorannát főleg a káposztás ételekbe szoktam tenni. Köszi az ötletet :)A fotók szerintem tökéletesek. Jó telefonod van 🙂

  5. Cinkepiri, sosem készítettem még rántással, de talán még nem is ettem úgy.Rose, hát akkor gyorsan főzz egy adagot:))Jehudit, én is gyűjtöm az ötleteket, fel kell hoznom a blogot főzelékből… Adél, remélem, ez is ízleni fog!Kata, hát, köszi, de azért nem vagyok vele elégedett… lehetne jóval élesebb a kép.

  6. Nálunk a krumplifőzelék rántva van, tejföl bele, viszont paprika nélkül. Ha nem elég savanykás, akkor egy kevés ecet is kerül bele! A paprikával készült változat nem jön be! De “fehéren” nagyon szeretik.

  7. Főzelék! Jöhet! Én eddig másképp csináltam, de kipróbálom így is. Nálunk a nagy kedvenc a főzelék kínai kelből csirkemellel (Tv paprikán a Mit eszünk ma sorozatban volt)

  8. Senki sem csinálja tojással? Nagyon bugyog a leve ugy belezuditani az egész tojásokat egyenként, egybe maradjon. Viszont én még soha életembe nem tudtam krumplit 10 perc alatt megfözni 😉 (max az édeset, imádjuk)

  9. Milyen érdekes, hogy sehol nem találtam rá erre, a férjem szülőhelyén szokásos krumplifőzelékre, a “piros”-ra. Mi egészen másként készítjük, és errefelé fehér a krumplifőzelék, de ki kell próbálnom, hisz a férjem ódzkodott nagyon a “fehér” krumplifőzeléktől, de már megszokta.Gondolom, meglepődik majd :-DMinden jót!Köszönöm a receptet. Ilyen “hétköznapi” receptekre ritkán bukkanni.

  10. Én is fehéren készítem a krumplifőzeléket, simán sós vízen főzöm a krumplit babérlevéllel. aztán egy fehér rántás megy bele és a végén a tejföl.Időnként csalni is szoktam, mert ha nagyon folyós lesz, akkor sima kukoricakeményítővel (nincs íze) sűrítem 🙂

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük