Ebben az életmódváltásban kitartó és ösztönző társam a családból idősebbik lányom, Nóri, aki miatt kicsit jobban össze is kell szedegetnem a gondolataimat a készíthető ételek terén: neki minden nap csomagolnom kell annyi tízórait, hogy kb. délután háromig éhezés nélkül kitartson vele.
Mostanában rákapott reggeli gyanánt a zabkására (forró tejben zabpehely, pár perc alatt megszívja magát, közben édesítjük bármivel, csak nem cukorral). Azzal elvan tízig, akkor megeszi a csomagolt ételek egyik felét, majd egy körül a másikat.
Visz magával gyümölcsöt, vagy gyümölcslét – egyik reggel a gyümölcscentrifugában gyorsan lenyomtunk jó egy kiló almát, meg kb. fél kiló répát, lett belőle majdnem egy liternyi lé, aminek egy részét magával vitte. A visszamaradt gyümöcsdarabokból, amelyekben ugye már nem nagyon volt nedvesség, sütit sütöttem, de nekem annyira nem ízlett, hogy ide is feltegyem a receptet – Nórinak viszont nagyon.
Aztán, most már napok óta közös kedvencünk a maglisztből sütött lepény (tulajdonképpen alternatív palacsinta), amelyet tortillaként, megtöltve mindenféle finomsággal, feltekerve fogyasztunk.
De először arról, mi az a magliszt.
Ezt a doboznyi cuccot a Nature Cookta-tól kaptam kipróbálásra; amint mondtam korábban, ezek a holmik nem olcsóak, de nem is érdemes az árukat a búzalisztéhez mérni, ugyanúgy teljesen felesleges a nyírfacukor árán háborogni a fehér cukorhoz képest (vagy akkor háborogjunk a mézén is, az sem háromszáz forint). Az ilyen lisztekből nem kilószámra használunk, hanem csak szépen, finoman, mértékkel.
Mert az életmódváltásban az is benne van, hogy leállunk a túlfogyasztással, ami az elhízás egyik fő okozója: ugyanis nagyon sokan többet eszünk a kelleténél. Még egy szendvics, még egy szelet süti, még egy tányér gyümölcsmártás finom pirított darával, pedig már nem is kellene. „Csak az íze kedvéért” – szokták mondani; nos, ezen a téren (is) meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, ha nem akarunk elhízni.
Ezek a lisztek úgy készülnek, hogy az adott magféleségből kipréselik az olajat, vegyszerek nélkül, hidegen, majd a visszamaradt úgynevezett pelletet finomra őrlik. Az így kapott lisztek rendkívül magas beltartalmi értékkel bírnak, széleskörűen felhasználhatóak. Magas a fehérjetartalmuk, ezért például vegetariánusoknak kifejezetten ajánlják.
Kísérleteztem már régebben a gesztenye- és a tökmagliszttel, most a szezámmag- és az amarántlisztet próbálgatom, nagyon jók a tapasztalataim. (Az amarántról írtam korábban itt.)
Ezt a lepényt azért szerettem meg nagyon gyorsan, mert nagyjából 3 perc alatt ebédet teremthetünk a semmiből egy éhes embernek. (Ha nem maglisztből, hát nem abból, a technológia ugyanaz.) A másik előnye, hogy rengeteg zöldséget belerakhatunk, és azokat nem is hőkezeljük, tehát a vitamintartalmuk megmarad.
Hozzávalók egy személyre:
1 tojás
2 ek amarántliszt (pl.)
annyi víz, hogy palacsintatésztánál kicsit sűrűbb legyen a massza
só
bors
Töltelék – egy ötlet:
1-2 szelet zsírszegény sonka
reszelt sajt (pl. Anikó)
zöldségek tetszés szerint (ebben most rukkola és bébispenót van)
joghurt és mustár összekeverve, mint öntet
A tojást egy edénybe ütjük, villával jól felverjük; hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, a vizet, a sót, a borsot. Kis zsiradékot forrósítunk a palacsintasütőben, és azon megsütjük a lepény mindkét oldalát, pont úgy, mint a palacsintát. Töltjük, feltekerjük.
Leves után éppen elég.
(Egyébként kaptam arról olvasói visszajelzést, hogy működik a kuponkód a fentebb belinkelt bioboltban: tehát, fizetéskor a praktikak12 kódot kell megadni, és 10 százalék kedvezményt ad a rendszer a Nature Cookta és a Xukor termékekre).)
Én az Aldiban vettem amarántot, de nem pattogtatott formában, hanem apró gömböcskék, tehát gondolom az egész mag. És nem igazán tudom, hogy mit kezdjek vele, mert kb negyed óra kávédarálós darálás után is a többség egészben van. Ötlet esetleg?
Köszönöm!
Fekete ribiszke liszt? Na itt az ezt-azt már látott szemöldököm is felszaladt.
Anazar! Ha lehetne, lájkolnám a hozzászólásodat! Jót nevettem. 😀
Anazar, nem kell nagy dologra gondolni… Tulajdonképpen hulladékhasznosításról van itt szó: a gyümölcsléhez kipréselt fekete ribiszke visszamaradt szárazanyagából készítenek valamit, ami használható. És tényleg kár lenne kidobni, mert jó íze van, akár csak simán, joghurttal összekeverve.
Dalma, én szeretem a pattogatott amarántot, itt van pl. egy süti hozzá:
http://www.maimoni.hu/2012/07/joghurtos-gyumolcsos-sutemeny-teljes.html
Szuper a recept, ma ki is próbálom. :)Csak még ki kell gondolnom, melyik maglisztből.
Olyanból, amelyik nem kesernyés. Előfordulhat, hogy kicsittörik, de nekem mindannyiszor az esztétikai tűréshatáron belül maradt:)
Köszi Móni, igen, valamelyik semlegesebb ízűre gondoltam én is.Ezért ki is zártam a tökmagot, de lehet, hogy a szezámmal vagy a lenmaggal megpróbálom.
A szezámmal kicsit kesernyés, nekem mondjuk ízlett, de a lányomnak nem annyira.
Nem biztos ám, hogy a tökmagot nagyon ki kellene zárni… ma megpróbálom azzal is, kíváncsi vagyok.
Tényleg? Nekem a tökmaggal készült pékáruimnak volt egy enyhe kesernyés íze, azért gondoltam, hogy azzal nem is próbálkozom. De meggyőztél, csinálok többféléből, aztán majd beszámolok. A recept szerinti adagból 1 lepényt sütöttél?
Igen, ez egy lepény alapanyaga.
Kedves Móni!
Még nem láttam pattogatott amarántot, de szerintem ez mivel egész magocskák, ez nem pattogtatott. Pont azért is ilyen kemény és még darálni is csak nehezen lehet. Vagy ez a sárga apró mag ez már a pattogatott forma?
Jaj, bocsánat Dalma, figyelmetlen voltam, hiszen írtad is, hogy nem pattogatott. Bár nem néztem még utána, de gyanítom, hogy meg kell főznöd, úgy tudod használni.
Móni, ez valami isteni finom, köszönet az ötletért. Engedelmeddel valamikor majd megjelentetem a saját blogomban, természetesen a forrás feltüntetésével. Kétféle készült, mindkettő gyakori vendég lesz nálunk, de még többféle variációt tervezek. 🙂
Megsütöttem magamnak vacsira, barnarizslisztből. Nem mondom, hogy alapból isteni, de olyan egészséges íze volt. Aztán úgy megpakoltam öntettel, zöldséggel, füstölt tarja csíkokkal, reszelt sajttal, hogy csak félbe tudtam hajtani és késsel-villával enni. Na így már isteni volt!
Szia! Eddig zugolvastalak, de most szeretnék köszönetet mondani ezért a receptért. A napokban derült ki, hogy a laktózérzékenyésgem mellé allergiás vagyok a tejfehérjére és a gluténra is. A recepted pedig tökéletes a szendvics kiváltására. Ma este már el is készítem vacsorára kukoricalisztből, mert azt elvileg ehetek. Még egyszer nagy-nagy köszönet, hogy egy kis fényt hoztál az elkeseredésembe. Üdvözlettel: Ildikó
Ildikó! A kukoricaliszt nem lesz jó…vagy jó lett? Felesbe használd más liszttel, különben nem áll össze. Üdv. Egy másik zugolvasó.
Ildikó, örülök:)
Móni, tudom hogy nem magliszt, de szerinted rizslisztből működne? Vagy mit tudnék vele kezdeni? Ha ki kell dobnom, abba bele fogok betegedni. Nem is emlékszem hogy került ide 2 kiló rizsliszt.
:)) Próbáld ki. Valaki pont feljebb írta, hogy barnarizs-lisztből készítette, és jó volt (sok töltelékkel). Max egy tojást, meg 2 ek lisztet buksz a dolgon. A legrosszabb, ami történhet, hoyg törik és/vagy szakad.
Ez a szendvics eszméletlen jól néz ki, lehet, hogy rizslisztből fogom kipróbálni,mert az most pont van itthon. Nálunk nagy a nyitottság az újdonságok kipróbálására, első ránézésre ez be fog jönni a családnak. Köszönet a receptért!
paleós megindultságomban használtam korábban a fasírba áztatott zsömi helyett lenmag lisztet. Elég jó volt úgy. Érdemes kísérletezni, és tényleg nem használ belőle az ember kilószám… süteményekbe liszt helyett is jó.
megyek, megcsinálom teljes kiőrlésű búzalisztből. egyébként tökre igazad van a túlevésről, minden evés után egy kis desszert, egy kis cukros üdítő, belefér, ennyi kell az íze miatt…egy év alatt 1 kg simán felmegy, de mi lesz 10 év múlva?
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Megcsináltam kukoricaliszttel, kb. úgy, mintha palacsintatésztát csinálnék. Nagyon finom lett. Igaz, hogy kicsit törékeny, de kettéhajtottam, és így jól lehetett falatozni. Tojáskrémet (főtt tojás, mustár, só, bors) és uborkaszeleteket raktam bele. Nagyon kiadós lett és hamar el is készült, legközelebb rizsliszttel keverve is kipróbálom.
maradok a sima lisztnél 🙂