A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Azt hittem, mindent tudok a galuskáról, aztán kiderült, hogy nem.
Sok mindennel van ez így, persze.
Szóval, amikor nyár elején posztoltam az én jól bevált nokedlireceptemet, Éva barátnőm felhívott, hogy ja, nem rossz, de őneki van egy olyan tuti, hogy amióta kipróbálta… na jó, az élete nem változott meg tőle, de azóta csak  ezt a verziót készíti. Évát régóta ismerem (húsz éve már), tudom róla, hogy jól főz, és amelyik receptre azt mondja, hogy tuti, az tényleg az. A másik dolog, hogy főzés közben képes olyan rendet tartani, mintha épp semmi nem történne a konyhájában, ezt nem tudom, hogy csinálja, nincs mosogatógépe, amibe el tudná tüntetni a maszatos edényeket, eszközöket; azonnal mindent mosogat, mindent letöröl – szóval logisztikai képessége figyelemreméltó. És ő mondta, hogy ez után a tészta után a mosogatás sem olyan kínszenvedés.
Ma gyors ebédet kellett készítenem, délelőtt ügyeket kellett intézni, mivel – jelen állás szerint – Apa holnap újra külföldre megy. Ráadásul most jóval távolabb, 800 kilométerre tőlünk, és csak karácsony előtt két nappal tér haza. Mondjuk, most már Zsófi sem veszi olyan tragikusan a dolgot, nem zokog, mint első alkalommal.
Tehát, a gyors ebédre visszatérve, volt fél kiló pulykamell kockázva, amit paprikásnak készítettem el (tudjátok, pörkölt tejföllel habarva), és gyorsan felhívtam Évát, mondja csak el azt a receptet, mert mindjárt forr a víz, be kéne kevernem a tésztát.

Hozzávalók (4 személyre):
0,5 kg liszt
10 dkg búzadara
2 tojás
2 ek olaj
2  tk só
kb. 4-5 dl tej

Egy nagy edénybe tesszük a lisztet, a darát, a sót, s összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tojást, és hozzáöntünk 3 dl tejet. Elkeverjük, és még annyi tejet öntünk hozzá, hogy a masszánk sűrű maradjon. Nem tudok pontos mennyiséget írni, liszttől is függ. A galuskatésztával az a helyzet, minél lágyabb, annál nagyobb lesz egy-egy darab nokedli, ugyanígy, minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk szaggatni. Én jó sűrűre hagytam, és gyönyörű, ruganyos lett a a galuska. Ráadásul nem szárad ki, kiváló az állaga.

A kifőzéshez szükségünk van ugyebár galuskaszaggatóra, meg egy nagy fazék forrásban levő sós vízre. Adagonként beleszaggatjuk a tésztát, ha feljönnek a víz tetejére, még egy percig hagyjuk főni, majd szűrővel kihalásszuk őket. Abba az edénybe tesszük a szűrőből, amelyikben tálalni szeretnénk, egy teáskanál vajjal/olajjal összekeverjük.
Kész.
És tényleg nagyon jó!

Ajánlott cikkek

24 Hozzászólás

  1. Én a zabpehelyliszttel kísérletezgetek, de a galuska az nem jó belőle. 😀 (Csak simára tudom összekeverni…) Sajnos nem csirizes, ahogy a rossz nyelvek mondják.Viszont a kenyér és a levesbevaló tészta tök jó. Ízre nem is hasonlít a teljes kiőrlésű lisztekre. Azóta is nyaggat életem párja, hogy süssek még itthon kenyeret. :-o(Főleg a másképp miatt írtam. 😛 ;-D)

  2. Ki fogom próbálni ezt a receptet, ugyanis én (is) nagyban űzöm a szaggatást…1 kg lisztnél alább nem adom. Mert nem adhatom:-(( Ehhez igazodik már a felszerelésem is, de még azt nem találták fel, ami magáról nokedlit szaggat…sajnos:-)Alapjában véve nem tart sokáig, mégis a mumusom:-). Ezt a szaggató herkentyűt, amit láthatunk a bejegyzésedben én nem ismerem. Nekem nagy, kerek fazékra, tésztaszűrős betéttel együtt “járó”, alul lyukacsos lábaféleségem van, és hagyományosan én speciel széles fakanállal dörzsölgetem át. Meg egy egészen kicsi, olyan,amin sajtot, káposztát is lehet reszelni…Ha alkalmasint bemutatnád ezt az eszközt, érintve a kapacitását is:-)) nagyon hálás lennék. Köszi!

  3. a multkor nem volt annyi lisztem otthon, amennyit a harom tojas felvett volna. körbeneztem a konyhaban, hogy mivel helyettesithetnem, de csak a buzadara ment at a rostan. es en is meglepödtem, hogy ez a kenyszer szülte nokedli mennyire finom mar. örülök, hogy hivatalos recept is van rola. es tenyleg könnyebb volt mosogatni. 😉

  4. Aha!Szóval búzadara is kell hozzá!!!!Most lebukott a galuska.:)NAGYON köszönöm ezt a receptet-is!!!Hétvégén én is tojásos galuskát főztem a lányomnál,hááát,megszenvedtem vele rendesen,mert nem is volt galuskaszaggatója,hanem egy nagyobb lukú szűrője.:)Huhhhh!:)

  5. Zsófi, a zabpehellyel egy ideje én is kísérletezem, a liszttel még nem. De szeretnék, úgyhogy köszi az infót!:)Szmari, ilyen galuskaszaggatót NE vegyél!!!! Nem szeretem. Éva, akiről írtam, esküszik a Tupperware galuskaszaggatóra, azt mondja, ő előtte, a sima szaggatóval ritkán bírta rávenni magát a galuskára, most meg minden héten van náluk. Szóval, én is szeretnék egy olyat!

  6. A galuskát édesapámnak míg élt és megkért, mindig deszkáról és késsel szaggattam.Kosnői természetemnek megfelelően és a tészta mennyiségétől függően, először szép kis kunkori nokedlik keletkeztek, aztán a vége felé egyre nagyobb bumszlik. :):):)Viszont a mai napig imádom a nokedlit mindenféle zöldségekkel dúsítani. (Reszelt sárgarépa, zöld fűszerek, spenót, szárított vargánya por, stb… isteni finom egy kis sajt- vagy egyéb mártásokkal.)

  7. Ezt én is ki fogom próbálni! Mégpedig pulykapaprikással! :)) Csurog a nyálam! A nokedlit egyébként nagyon szeretem, de sok (volt) vele a macera! Most azonban ez megváltozik…

  8. Köszi! Jó tudni, hogy ezzel se lennék kisegítve…elég nagy konyhamániás vagyok, szeretem a kütyüket, szép és praktikus edényeket,(na nem a luxus kategóriára gondolok)de ilyen Tupperware dolgaim egyáltalán nincsenek…Megnéztem a neten, kicsinek tűnik, de attól még lehet, hogy jó, ha könnyebb vele dolgozni…rendelni kéne egyet karácsonyra a Jézuskától:-))Addig meg a nokedli összetételével könnyítünk a dolgon:-))

  9. 4gyerek, érdemes kipróbálni! A tegnapi galuska ugyanolyan finom még ma is!!Fehérnyúl, mostanában én is egyre többször találkoztam ilyen természetesen színezett galuskával, nagyon jó! Shen, hát ez vicces, tényleg…:)

  10. Tatin, lehet, hogy az Éva név teszi…?Lipodresch, nekem valamiért még nem jutott eszembe, hogy levesbe tegyem, pedig tényleg, milyen kézenfekvő!Gabika, majd mondd el, hogy sikerült!szmari, láttam élőben, nekem nem tűnt kicsinek… Majd egyszer elkérem Évától, és kipróbálom. Sőt, van egy jobb ötletem. Megkérdezem az olvasókat..::))

  11. Én kb 13 évvel ezelőtt főztem az első nokedlimet – a kukában végezte.Akkora kudarc-élmény volt, hogy azóta is rettegek a nokedli-készítéstől. 1-2-szer még próbálkoztam vele, de a “még éppen ehető” szintet ütötte csak meg. Inkább tésztát főztem ki a pörköltekhez. Gondolhatod, milyen úgy a gombapaprikás… Most – ezt a bejegyzést olvasva – kedvet kaptam a tejfölös csirkepaprikáshoz és a nokedli-készítéshez. Félelem nélkül vágtam bele. A tésztát könnyű volt kikeverni (nekem belement a fél liter tej, és így is sűrű tésztát kaptam), kiszaggatni sem volt nehéz és a végeredmény hatalmas sikerélmény volt! Az első nokedlim, ami tökéletes állagú és ízű. Köszönöm mindkettőtöknek!!!

  12. A hétvégi húslevesbe nokedli lett a betét, és nagy sikere volt. Bár a férjem elsőre megkérdezte, miért nincs a nagy tál nokedlin tojás, de neki is ízlett a levesbe. 🙂

  13. Sziasztok!Én a nokedlit,érzésre csinálom (mindíg jól szokott sikerülni),a férjem mindíg megdícséri.Nekem van Tupperos tésztaszaggatóm,pont olyan mint Vikinél láthattok.Épp a héten jártam az egyik ismerősnél aki tupperral foglalkozik és ő mondta,hogy majd a következő szériában már kerek alakú lesz a tésztaszaggató.Szerintem az is jó lehet. A másik sem kicsi (kb. 34 cm).Rá lehet tenni egy nagy fazékra,mivel van pereme nem csúszkál.Tényleg nagyon jó,mert a szaggatóját rá lehet tenni a hátuljára és nem veszik el!

  14. Nagyon jól sikerült a nokedli! :)) Meg a pulyka is, ugyan kicsit átalakult közben! :)) Megbolondítottam egy kis füstölt szalonnával és savanyú uborkával, utána habartam be tejföllel! Mennyei ebéd sikeredett belőle!

  15. Azt szeretném kérdezni, hogy tej helyett vízzel is el lehet-e készíteni? Tojásos nokedlit szeretnék főzni, de nincs itthon tej.Ildikó

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük