A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Pár szóra még megállnék ennél a tortánál, mégsem intézhetem el annyival, hogy a receptet innen vettem. Már csak azért sem, mert elég nagyképűen hangzik, úgy, mintha kotta szerint olyan simán ment volna minden. Az igazsághoz pedig hozzá tartozik, hogy voltak neuralgikus pontok, égési sérülések, miegymás.

Éva barátnőm kérdezte, hogy jutott eszembe épp a dobostortának nekiállni este tízkor, és nem tudtam rá ésszerű választ adni. Nincs is. Aki képes ilyesmire, az nem észérvek alapján dönt, annál az érzelmek, és a pillanatnyi benyomások dominálnak. Mert mennyivel egyszerűbb lett volna sütni valami szokványos tortalapot, megtölteni egy szimpla krémmel, bevonni csokival, aztán mindenki örüljön.
De az új kihívások mindig kellenek, és én is úgy vagyok vele, mint sokan olvasóim közül: éjszaka legalább nem háborgat senki. És hát véletlenül megláttam a fotót, átböngésztem a receptet, és úgy éreztem: ez az. Nekiugrottam.
Összeállítottam gyorsan a piskóta masszáját, és megkértem a férjemet, amíg én ezt teszem, addig hét darab sütőpapírra rajzolja már körbe a 24 cm átmérőjű kerek tortaformát, legyen szíves. Ő kiváló munkát végzett. Ellenben a piskótalapok kisütésével nekem már voltak gondjaim.
Először is: ott van az edényben hét tojásból kikevert massza, amit hét lapra el kéne osztani, de úgy, hogy egyszerre csak kettőt tudok sütni, tehát saccra kell felkenni; nagy kérdés, hogy mennyit tegyek egy sütőpapírra? Próbáltam takarékosan, vékonyan – így aztán  az első két lap túl vékony lett, alig tudtam leszedni a papírról szakadt, lyukadt.
Hajjaj.
Majd a kettőből csinálok egyet, gondoltam.
A többinél már nem takarékoskodtam, megadtam, ami jár, figyeltem hogy a széleknél se vékonyodjon el a tészta. Így aztán még három tojásból sütöttem pótlólag két lapot. Az összes, vagyis a hét tortalap közül mindössze egy sikerült olyan szépre, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ezért nem is volt kérdés, melyik lesz a teteje.
Már a sütés közben rájöttem, hogy logisztikai hibát vétettem, amivel üresjáratot okoztam magamnak – a krém főzött alapját kellett volna először legyártani, hogy normálisan kihűljön, amíg megsütöm a piskótát, aztán már csak össze kellett volna keverni a felhabosított vajjal, felkenni, slussz.
Ha ezt betartottam volna, tulajdonképpen az egész mutatvány nem is lett volna annyira vészes – bár azért a keletkező maszatos edények száma akkor sem kevés, meg a forró tepsikkel való zsonglőrködést sem lehetett volna megúszni.
Mindenestre félóránként ránéztem a férjemre, aki türelmesen várt engem egy filmmel, és megnyugtattam, hogy hamarosan jövök, már egyenesben vagyok, látom az alagút végét. Éjfélre oda  is értem, persze a filmnézés elmaradt, és a karamell lapot is másnapra hagytam.
A karamell. Ez a másik, vagy, megfelelő szervezés mellett tulajdonképpen az egyetlen nehézség. Mivel vendéglátóipari szakközépben végeztem, ahol cukrász szakképesítést is szereztem papíron, gyakorlaton készítettünk dobostortát. Ez azonban úgy nézett ki, hogy tanárunk, akit nagyon szerettünk, készítette, mi pedig néztük őt szorgalmasan. Tisztán emlékszem, hogy a dobos tetejénél fokozottan figyelmeztetett az égésveszélyre, illetve felhívta a figyelmünket arra, hogy irtó gyorsan kell dolgozni. Úgy rémlik, előre felvágta a lapot, én is így jártam el tehát: 16 cikkre daraboltam a legszebb piskótakört.

Hmmm… a legszebb piskótakört – elveimmel ellentétben – éjszakára folpackba csomagoltam (úgy értem, a folpack van az elveim ellen). Amikor reggel leszedtem a fóliát a tésztáról, az szépen húzta magával a piskóta “bőrét”… ahogy kell, persze, foltosan, nem egészben. Úgyhogy a fent látható módon megnyúztam az egészet, nehogy elcsúfítsa nekem a tetőt.

És akkor jött a karamell. Több receptet áttanulmányozva arra jutottam, hogy a cukorba nem kell semmi, legfeljebb egy teáskanál ecet, de a miértjét ennek sem tudom.

Mindenesetre, egy vastagtalpú lábasban melegíteni kezdtem a 20 deka cukrot az ecettel, és amikor pár perc múlva szép, áttetsző karamell lett belőle, valami hirtelen ötlettől vezérelve széthúztam a  piskótacikkecskéket, gondolván, egyesével majd jobban be tudom vonni őket.
El is kezdtem. Háromig jutottam.
A következő történt: az első ment, mint a karikacsapás. Odakészítettem két kést, egy sima kis evőkést (szétkenéshez), és egy éleset, amelyet meg is vajaztam (szétvágáshoz). Állítólag ez jó, ha meg van vajazva. Szerintem nagyjából annyit számít, mint az olló megecetezése folteltávolítás esetén, de ez a tradíció. Végülis, jobb, mint ha rozmaringba kéne forgatni a kést, hát, gondoltam, legyen.

Az első lapra öntöztem egy kis karamellt, elsimítottam – tökéletes! Második lap: öntés, kenés – hoppá, lefolyt egy csepp, mutatóujjal odanyúlok reflexszerűen, ááááá, számba kapom, újabb ááááá… Néhány másodperc alatt égettem meg az ujjamat és a nyelvemet, noha TUDTAM, hogy a forró karamell 150 fokos, és ragad.
Amíg a szemeimet forgattam, a még nem eloszlatott karamell dermedni kezdett, és amikor hozzáértem a késsel, amin viszont ott volt az első lapocska simításáról maradt karamell, a kettő most összeragadt, és alig tudtam szétválasztani a lapot és a kést.
Közben.
Közben a vastagtalpú edénynek “köszönhetően” a karamell tovább pirult, noha már rég levettem a gázról – egészen pontosan megégett. Ami a harmadik lapra került, a képen is látható, már kimondottan égett.
Új karamell kellett. De azt már szimpla edényben készítettem.

És arra is rájöttem, hogy ez így nem lesz jó: a lapokat újra összetoltam, és az új adag karamellt egyszerre öntöttem rá az egész lapra, gyorsan elsimítottam, és először a vajazott késsel, majd inkább egy felforrósított (amúgy vacak) késsel szétválasztottam a kis cikkeket. A manőver megörökítésére a kis ünnepeltet, Zsófit kértem meg, aki elég érdekes szemszögből ragadta meg a lényeget…

Épp a bevonás maga nem látszik, de sebaj.
Amint a végeredményen látható volt, ez tényleg jól sikerült. Sajnos, a csokikrémből nem maradt semennyi ahhoz, hogy a cikkek alá egy-egy kis rózsát nyomjak, hogy, tudjátok, olyan féloldalasan helyezhessem el őket a torta tetején. De ekkor már ez érdekelt a legkevésbé.
A 16 cikk helyett csak 15 fért a tortára, amit nem is bántam, így a legégettebbet megettük – és még az is egész jó volt.
Már csak a díszítés volt hátra, ami a dobostorta esetében pofonegyszerű; középre, hogy ne látszódjon az illesztés tökéletlensége, szórtam egy kis durvára darált diót, és az oldalába is ugyanezt nyomkodtam (mert ugye azt bevontam csokikrémmel rögtön a betöltés után).
A dolog summája: a torta bombasiker lett. Ennek ellenére nem tudom, mi kell hozzá, hogy még egyszer az életben nekiálljak. Valami hirtelen felindulás, ami feledteti a megvalósítás nehézségeit…

Ajánlott cikkek

44 Hozzászólás

  1. Én imádom a dobost, így már én is csináltam, és hasonló problémáim voltak – csak: én annyira izgultam, hogy elég legyen a piskóta, hogy olyan vékony lapokat gyártottam eleinte, hogy a végén csináltam egy elég vastagot aljának, meg egy közepest. A maradék kenőcsöt odaadtam a férjemnek, hogy nyalja ki az edényből, mert imádja (persze pont akkor éppen nem kívánta, így kénytelen voltam én elfogyasztani.). Aztán, a krémet én ugyan megcsináltam előre (mert már másodjára csináltam akkor dobost), de olyan ideges lettem, hogy a k…va sütőpapírról csak úgy tudom leszedni a lapokat, ha eltörnek, hogy a marha sűrű krémhez már hozzá sem mertem nyúlni. (Közben persze felébredt a kisfiam, akinek persze enni kellett adni a nyakig dobostortás konyhában, ő pedig igen szorgalmasan próbálta a sült tököt a tőle másfél méterre lévő krémbe/lapokra dobálni a kiskanalával.) Majd nagy férj segítségével összepuzzle-oztuk, -raktuk a lapokat, rá a kenőcs. Lap még apróbb darabokra, sebaj, úgysem látszik ki… Tetejénél a karamellnél már tiszta ideg voltam. Amikor először csináltam a dobost, azt hittem úgy kell, hogy ráöntöm a lapra a karamellt, s gyorsan elvagdosom a lapokat. Mint kiderült nem úgy kell, mert annyira gyors legfeljebb szupermet lehet, de azt is kétlem Matematikus férj tanácsára most először szeleteltem utána kentem. Nem így kell – a szeletek közti mélyedésbe szép nagy betonerős karamellek kötöttek. A forró kés ötlete fel sem merült bennem, az annál inkább, hogy kivágom az egészet az udvar közepére. Mindezt a drága anyósom szülinapjára. (Aki biztos, ami biztos, átszaladt a boltba venni egy kis Sachert. No, akkor majdnem hozzávágtam a Dobost…)
    De annyira, annyira finom volt a torta, hogy azért nekem nem vette el a kedvem, csak legközelebb szerzek egy nyugtatót vagy füvet, amíg elkészítem… 😉
    No, meg persze anyósom kívül mindenki nagyon-nagyon-nagyon szerette….

  2. Egy hős vagy, ennyire egyszerű az egész 🙂 Gratulálok!!! Hozom az érdemrendet!

    Off: azt hiszem, Aldiban vagy Lidl-ben láttam tortavágó segédet. Egy karima, és fel van osztva 6-7 egyenlő részre, annak mentén lehet egyforma lapokat vágni a piskótából!

  3. Húha, hát igen, én még nem mertem megpróbálkozni ezzel a mutatvánnyal, de minden karácsonykor szorgosan figyelem anyát, tehát elméletben már profi vagyok 🙂 Ő nem vágja a fölső piskótalapot szeletekre előre, hanem az egészre simítja a karamellt, majd forró késsel csak a karamellen vágja be a szeleteket előre, az alatta lévő piskótát csak a torta szelésénél vágjuk meg. Hát azt hiszem, ezért a tortáért is várom a karácsonyt :)n

  4. na, csak jöjjek helyre. meg engedtessék meg nekem a dobostorta evészete. bizisten csakazértis elkészítem én is. annyira kedvem lett ehhez, csak hát előtte legyek tűl az epekő, epegyuszi okozta hoppokon. meg jár nekem is egy érdemrend amiért szülinapom a sűrgősségen fejeztem be kínok között.

    szóval köszi a leírást, adott egy löketet.

  5. élvezetes előadás volt 🙂
    én apámmal szoktam dobos tortát sütni, nálunk az vált be, hogy rendesen kapcsos formában sütjük a lapokat, vagy 6 tojásból úgy hogy mindig 1 tojásnyit keverünk össze, így minden lapban ugyanannyi anyag lesz, vagy 3szor 2 tojásost és elvágjuk kétfelé. de szerintem a 6×1 a biztosabb. és a karamellbevonat nálunk egyben kenés-aztán szeletelés szerintem. esetleg azt lehet h azt is szétszedni ésszerű méretű részekre. mondjuk félbevágod a teteje piskótát, és fél adag cukor egyszerre. így van esélyed időben felvágni.
    krémnek meg az ínyesmester vált be nálunk.

  6. Én egyszer készítettem eddig, mert valljuk be iszonyú strapás.

    Képes szakácskönyvből.

    Egyrészt egyesével vertem fel a lapoknak valót. Mivel ez még egyetemista koromban történt, jó régen, még a hagyományos kivajazom, kilisztezem módszerrel, nem ragadt semmi semmihez. (Annyi még, hogy a fehérje habos edénybe nem teszek mást, míg a sárgájásba mehet mosogatás nélkül a következő adag) 😀
    Másrészt a tetejét valóban fel kell vágni, de csak a karamellréteg után. Így lehet a gyorsasággal ötvözni a célszerűséget. És nagyon gyorsnak kell lenni, mert egyébként törik. A tetejéhez még van egy trükk, mert csak úgy simán ráöntve a mázat, nem olyan jóízű, mintha előre ráken az ember egy vékony krémréteget (nem szabad a mázazás előtt rápakolni a tortára! Csak miután elkészült és felvágtad), azt jól kihűti és úgy önti rá a mázat – így sokkal finomabb a vége.
    Azóta szinte folyamatosan fogyókúrázom, így áttértem az egyszerűbb, de mégis egészségesebb édességekre. ;-D

  7. Lilla, én is ezt gondoltam ki, hogy (hamégegyszer) egyeséve verem fel a tojásokat a liszttel, cukorral. Kösz a tippeket.
    Zsófi, én is az egészségesebbekre szavazom…:)

  8. Nemrég én is megkiséreltem a dobos tortát megsütni,hasonlóképpen jártam mint Maimoni,a lapok szakadtak,ráadásul meg se kentem a krémmel rögtön a lapokat,csak másnap,akkor még úgy tünt jó lesz.A karamell lapok készítése volt nekem a legkönnyebb valamiért,szép is lett,de késsel elvágni nem tudtam volna én se,hiába vajaztam be,viszont én még előtte olvastam valakinél hogy simán ollóval elvágja,na ez mentett meg engem is,ez tökéletesen bevált.Pár órát állt is a torta,aztán mikor fel akartam vágni,az istenért sem akarta a kés átvágni a piskótalapokat,az egész tiszta gumi lett,vagy nem is tudom,de ehetetlen volt,a krém önmagában persze isteni,de együtt gááz,áááá,nem kicsit égtem.A tetők viszont szuperek lettek,az mind elfogyott,a tortát meg fájó szívvel a kukába dobtam,leginkább azért sajnáltam mert annyit dolgoztam vele.

  9. 🙂 Már a gomba és a lekvár óta tudom szeretsz veszélyesen élni, a karamell nyaláson már meg se lepődöm…:)
    Amúgy egy hős vagy, a párom minden szülinapra dobostortát kér, deee 7 év együtt élés nem volt elég, hogy kellő bátorságot leljek magamban a doboshoz. 🙂

  10. ÉN IS AZ Ő RECEPTJE ALAPJÁN DOLGOZTAM, DE ÉN EGYESÉVEL KÉSZÍTETTEM EL A PIKÓTÁK TÉSZTÁJÁT, MERT ELEVE KICSI A SÜTŐM, ÚGYIS CSAK EGYESÉVEL ÉS LASSAN MENT A SÜTÉS. DE SZERINTEM ÍGY IS RENDKÍVÜL ÜGYESEN MEGOLDOTTAD! nAGYON SZÉP LETT A VÉGEREDMÉNY!

  11. Móni, annyira véletlen, de anyukám szülinapjára sütöttem én is dobostortát két hete. Iszonyúan féltem tőle, és nem 2 óra alatt lett kész, mert a fázisok előtt hosszasan gondolkoztam, hogy miért kellett ebbe belevágni- de tökéletesre sikerült minden. Megnéztem a receptet, amit te linkeltél, és nem emlékszem pontosan, mert ottfelejtettem a könyvemet, de ránézésre vannak különbségek, viszont pontosan betartva az utasításokat minden tökéletes lett, pontosan olyan, mint a képen a könyvben. Lajos Mari receptjét használtam a 66 torta c. könyvből. A lapok gyönyörű kerekek, nem szakadtak, nem száradtak ki, igaz, eggyel kevesebb lett, 7 a nyolc helyett. A dob mint a tükör, nem töredezett, nem kristályosodott, és szét lehetett vágni vajas késsel. És nagyon finom lett. Eszméletlen finom.
    Mondjuk Lajos Mari receptjei ilyenek :). Ajánlom a jövő (dobos)tortát sütőinek az ő receptjét! 🙂

  12. Móni a hős!!! :)) Én még nem mertem bevállalni a dobost – de ezek után lehet, hogy nem is fogom! Még szerencse, hogy az én csemetéim nem igazán sütisek! 🙂 De le a kalappal a merészséged előtt! És még szép is lett! :))

  13. Kis koromban nekem ez volt a kedvenc tortám, szóval minden egyes szülinapomra ezt kellett anyának sütnie, sőt néha apáéra is, szóval már jó nagy gyakorlata van benne. Egyszer én is készítettem, egyesével a lapokat, Horváth Ilona féle könyvből, az nem is piskóta volt, hanem gyúrt, egy lábos tetején sütöttem. De nem ez a lényeg, hanem hogy anya úgy szokta adagolni a tésztát, ha több lapot kell sütni, hogy digitális mérleggel leméri a tálat, majd a hozzávalókkal együtt, és aztán kimatekozza és mindig annyit vesz ki belőle, amennyi az adott lapra jut. A cukormázat meg úgy szokta, hogy bevonja az egész lapot, aztán meg amikor kezd megkötni, akkor a karamellbe nyomja a forró vizes kést, és így a barázdák mentén tudja szeletelni simán, mert ott ugye vékonyabb a máz. Remélem, érthetően fogalmaztam, és hasznos lesz, ha egyszer újra nekiállsz.

  14. Alexandra, örülök, ezek szerint szereted a kihívásokat!:)
    Erzsi, szerintem állj neki bátran. Ezt a sok tapasztalatot gyúrd egybe.
    Lipodresch, igazából nem akartam elbátortalanítani senkit, csak rámutattam egy-két olyan pontra, ahol időt, energiát, és nyersanyagot lehet veszíteni…:))

  15. Hát, ha nem egy ilyen gyakorlott háziasszony lennél, akkor megérteném, mit követtél el ezzel a tortával. gondolom nem voltál a top-on.

    anno Horváth Ilonából, gyúrt-nyújtott tésztával csináltam a dobost, lábas alján sütöttem, amit csak kicsit megmargarinoztam, mind gyönyörű lett. töltés után a tetejére ráöntötem a karamellt, és azonnal bevagdostam a tetejét, nem külön-külön. pont olyan jó lett, mint amilyet Anyukám hozott Zánkára, amikor őrsvezető-képzőn voltam egy hónapig, pont a névnapomon. puszillak
    Böbe

  16. mivel pár napja nem olvastalak, most láttam, mi áll a tortasütési nehézségek hátterében. sok erőt kívánok, és ha a Jó Istenhez fordulsz, ad erőt Neked, Zsófinak, és a többieknek is! hiszen már segített azzal, hogy jobb munkát kapott a férjed, hidd el, Benneteket is megsegít otthon!
    Böbe

  17. http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/17/33/13/1317331389

    Ha most sem megy, feladom. Egyébként én még dobost nem sütöttem, Esterházynál használtam ezt a szerkezetet és nagyon bevált. Nem kellett egyenként kevernem a tésztát, és a sütési idő is jobb ugye meg az energiával is spórolunk. Ideírom, he nem működne már megint a link, hogy zenker pizzasütő készlet a neve. van egy állvány, amire a pizzasütő télcákat föl lehet pakolni, légkeveréses sütőben működik.

  18. Köszönöm, hogy leírtad a “szenvedéseidet” is a tortával. Ettől még közvetlenebb az egész.
    A tortalapokat én is egyenként, körberajzolva sütöm. Amikor mindet leszedegettem a sütőpapírokról, fogom a tortaforma alját és késsel “körberajzolom” újból. Ilyenkor a kicsit vékonyabb, egyenetlenebb szélét le tudom vágni, szebben tudom így tölteni. (A Ruszwurm honlapról szedtem a receptet, ahhoz képest mindig 1-2 tojással + hozzávalókkal többet készítek pont az esetleges elrontás miatt. Na meg azért, mert a tojások sem egyforma méretűek.) A krém készül előbb nálunk is, hogy rendesen kihűlhessen. A karamellel hadilábon állok sokszor, nem vagyok elég gyors hozzá… A családot nem zavarja, megeszik így is, már meg is rendelték karácsonyra és a kisfiúk szülinapjára 🙂
    Az egyik multinál láttam cukrászkést. A pengéje 30 cm hosszú, széles is, az egyik fele recés. Annak a csomagolásán láttam olyan eszközt, ami segít egyenletesen beosztani a piskótát a tortához. “Élőben” nem láttam, de biztosan sokat segít.

  19. Móni, csak egy ötlet a karamellhez…illetve kettő :o)
    Na szóval az első: én is felvágom előre a tortacikkelyeket, egy villára fektetem őket egyenként és a karamelles lábos fölött egy vajazott evőkanállal egyenként öntöm le őket a karamellel. Igaz, így is csak 15 szelet lesz, mert ugyebár a cikk szélére is kerül karamell, de sebaj. Ha leöntötted az első darabot, ráteszed egy tálcára, amit előtte vékonyan kikentél olajjal. Tényleg csak leheletnyi kell, de akkor nem ragadnak oda a szeletek. Én a karamelles diószemeket is így csinálom a diótorta tetejére.
    A másik ötlet meglehetősen extravagáns, valamilyen magazinban láttam egyszer. Az egész tortalapra ráöntötték a karamellt, megkötés után nagyobb darabokra tördelték, krémből dombokat csináltak és azokba félig beleállítva a torta tetejére rakták a darabkákat, látszólag összevissza, de mégis jó volt az összehatás.. szerintem nekik sem sikerült normálisan a bevonat..:o))))

  20. Hm … már talán nem kéne furcsállnom, amikor ismét valami közöset találok benned és bennem – különben mi a fenéért olvasnám pont ezt a blogot hosszú ideje óta -, de azért még meglepődöm néha …:-)Életemben egyszer sütöttem dobostortát – noha a kedvencek közül az egyik legkedvencebb süteményem -, és valami hasonló módon történt minden. Talán annyi a különbség, hogy én a piskótamasszát kiméregettem kisebb poharakba, mérlegen(!!:-) és úgy álltam neki a sütésnek …A máz a tetején viszont kicsinykét (sokkal!) lett csúnyácskább mint ez – annál is inkább, mert ezen tulajdonképpen szép lett! :-)Amikor végeztem, szintén azt mondtam életem – akkor még elég friss – párjának, hogy üssön le egy szívlapáttal, ha még egyszer azt találom mondani, hogy dobostortát sütök.De mivel régen volt, és most megtapasztaltam általad, hogy még egy végzett cukrásznak sem fenékig tejföl … izé … dobosmáz az élete, lehet, hogy karácsonyra erőt veszek magamon.Mondjuk a tavalyi mézeskrémest – ízre finom, kinézetre borzasztó – talán űberelni fogom vele …Üdv: Vica Sopronból:-)

  21. Boldog szülinapot és jó tanulást kívánok Zsófinak! Házi dobostortát egy nyugdíjas kollégám névnapján ettem. Minden János napra ezzel készült. Beteg felesége mellett nagyon tudott főzni sütni. Én meg sem próbálnám. Cukrászdában szoktam venni. Egyszerűbb süteményeket szoktam készíteni. Innen a blogról is többet. A Sportszelet torta nagy sikert aratott.

  22. Hű, ezek szerint én vagyok itt a hős, én már háromszor sütöttem Dobost. 🙂 Mert a cukrászdait nem szeretem, meg mert ahol én lakom, idegenben, nem is lehet kapni… Én úgy szoktam a lapokat sütni, hogy egy átlátszó, műanyag literes mérőkancsóba öntöm a kikevert tésztát, és azon matekozom ki, hogy mennyit kell kiöntenem egyszerre. Még melegen húzom le a lapokról a sütőpapírt, akkor nem szakad. A tetejéhez kicsit húzom csak szét a lapokat (pár milliméter maradjon közte, csak hogy a kés beférjen), egyben leöntöm karamellel, és a késsel folyamatosan, száradásig vagdosom. Ugyanis, ha csak egyszer vágom őket szét, még simán összekötnek. Pár perc alatt meg szokott száradni, és akkor veszem szét őket, mert még melegen ugye deformálódik a karamell. Egyébként én ezt a receptet szoktam használni, nagyon finom és elég krém marad: http://palachinkablog.com/dobos-torte/ (angolul van) -Kriszta

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük