A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Amint arról korábban írtam, Bea – aki életmódtanácsadó, illetve személyi edző (is) -, felajánlotta, hogy bármilyen kérdésre szívesen válaszol e tárgykörökben. Íme alábbiakban az első kérdés, illetve a válasz.

Kedves Bea!

37,5 éves vagyok, 30-as BMI-vel, körte típusú elhízással.
A kérdésem: mi van akkor, ha én nem bírok 119-es pulzuson „maradni”? Egy 6 éves edzésterv alapján dolgozom, fél órát az ellipticalen, fél órát a derékkímélős szobabicajon tekerek. A szobabicajon még csak-csak tudok olyan lassú lenni (4-6 fokozaton), hogy levigyem 124-re, de az ellipticalon ugyanez nekem csigalassúnak tűnik, 5-7 erősségen megyek, az egy kellemes ellentartásnak tűnik. Ha kényelmes tempóban megyek (17 km/h bicajon és 7 km/h az ellipticalen), akkor az előbbin 132, az utóbbin viszont olykor 150-es is lesz a pulzusom. Nyugalmi helyzetben 78 körüli, nem vagyok nagyon fitt. 🙂

Utána pedig az erőgépekkel dolgozom. Eddig nagyon eredményesnek tűnik, nem fáraszt, nincs különösebb izomlázam se. Azért választottam ezt, mert utálom a fitnesz-ugrabugrálást, mert először is leszakad tőle a mellem, másodszor meg mindig izomlázam van utánuk. Inkább vállalom, hogy izmos leszek. A Pilates tetszett, csak annak semmi eredményét nem láttam (akkor csak úsztam és heti 3x Pilateseztem).

Most nem tudok úszni (bezárt a medence karbantartás miatt, és nem akarok másikat keresni), de a másik kérdésem az lenne, hogy egy csomóan mondják, hogy az úszással nem lehet fogyni, igaz ez? (Nem hiszem el!) De februártól szeretnék újra úszni, általában a mellúszást (arcbetevős rendeset) szeretem, meg a hátúszást, a gyorsúszás-technikám szörnyű, így szégyellem. 😀

Bocs a fecsegésért, a lényeg: mi lesz velem (pontosabban a zsírommal), ha túl magas a pulzusom a kardioprogram alatt, és az úszással lehet-e fogyni (mert úszni jobban szeretek, mint szobabicajozni)?

Köszönöm szépen előre is!
Orsi

Bea válasza pedig a következő:

Kedves Orsi!

Nos, azok alapján, amiket leírtál, javaslatom a következő:
A kardio edzés nagyon fontos, a háttámlás kerékpár optimális, az kíméli a boka- és térdízületeket is.
Az edzést úgy lenne célszerű felépíteni, hogy 20 perc kardio (kerékpár vagy elliptikus, vagy séta a futópadon), ezt kövesse kb. 20 perces súlyzós edzés, nagyon fontos, hogy kis súlyokkal, 15-20-as ismétlésekkel, 3-as sorozatban. Minden izomcsoportot minden edzésen át kell mozgatni. A súlyzózás után pedig legyen újabb 20 perc kardio – ez kitölt így egy kb. 1-1 és 1/4 órás edzést.
Ebből kellene heti három.
Ha túl gyorsan felmegy a pulzusod súlyzós edzés közben, tarts szüneteket a sorozatok között, de a pulzus ne menjen 120 alá.
Ezen kívül célszerű beiktatni heti egy kardio köredzést: 20-20-20 perc a különböző gépeken, a pulzusod ne menjen 165-168 fölé.
Ha mégis könnyen fölémegy – ez a túlsúllyal összefügésben állhat -, azt kell ellenőrizni, az iram csökkentésével mennyi idő alatt csökken vissza a pulzus a kívánt tartományba: ha gyorsan – 10-20 másodperc alatt – az azt jelenti, hogy a keringésed rendben van, és ez jó. Ha viszont sokáig tart, amíg lecsökken a pulzus, akkor érdemes szakorvost felkeresni ellenőrző vizsgálat céljából.
Az úszás nagyon jó, de mivel a zsírégetés 40 perc után indul be, minimum 40 percig kell, hogy tartson.
A pilates csak akkor eredményes, ha a gyakorlatok pontosan vannak végrehajtva – úgy  viszont a heti háromnak már csodát kéne művelnie!
Azonban a mozgásnak a súlycsökkentésben 30 százaléknyi súlya van, a többi 70 százalék a táplálkozás (persze, egymás nélkül nem működnek); tehát, nagyon érdekelne, hogyan táplálkozol, ha erről írnál, talán többet tudnék segíteni.
Remélem, hasznosak lesznek számodra a tanácsaim, köszönöm a bizalmadat!

Bea

Kérdezzetek bátran, az e-mailt küldjétek a praktikaksokgyerekhez(kukac)gmail(pont)com címre – vagy, ha nem annyira személyes jellegű a kérdés, kommentben is feltehetitek.

Ajánlott cikkek

3 Hozzászólás

  1. Holnap megyek a lányommal konditerembe. Van 5 db napijegye. Szerintem én csak nézem, mert félnek tőlem és nem fognak engedni edzeni. A szívbajom miatt. Pedig nem harap… 😀

  2. Volt amelyikben orvosi igazolást akartak. Mondom én tudom mit és mennyit bírok, nem a háziorvosom. 🙂
    Meglátom itt mit mondanak (Skála parkolóhoz megyünk).
    Majd elmesélem.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük