A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Itt és most szeretném rögzíteni, hogy nem fogok szektásodni a táplálkozási kérdéseket illetően.
Nem leszek paleós, sem vega, sem dukanos, sem vércsoportos, sem ph-s, sem atkinsos, vagyis nem állok be egyik táborba sem, és nem kezdem elemezni, melyik élelmiszer-alapanyagban milyen méreg van.
Vannak sarokköveim, hogy mit nem eszem – amint mondtam: fehér liszt, cukor, fényezett rizs és krumpli, továbbá fontos pont, hogy hetente háromszor mozgok egy órát. Végül a Callanetics mellett döntöttem, aztán, ha kijön a jobb idő, és talán addigra néhány kiló le is megy, újra futni fogok.
Az a tapasztalatom, hogy a különböző táplálkozástudományos kutatások (főleg a brittudósoké) sokszor megragadnak részleteket, mint például a tojás koleszterintartalmát, elkezdenek ezzel riogatni, amire emberek sokasága mond le arról az alapélelmiszerről amely nagyon fontos vitaminokat és ásványianyagokat  tartalmaz. Ez persze kiderül később, de ha ma megkérdezünk 10 embert, hogy szerinte a tojással vigyázni kell-e a koleszterinszint miatt, úgy gondolom, minimum 8-an azt mondják, hogy igen. Pedig nem is.
Vannak felfedezések, amely alapján kidolgoznak egy módszert, laikus ember számára szavahihetően alá is támasztják, aztán jön egy másik orvos, vagy kutató, és bebizonyítja, hogy az a bizonyos módszer mekkora hülyeség. Ilyenkor a laikus érdeklődő úgy érzi, mintha ping-pongoznának vele, mintha visszaélnének a jóhiszeműségével.
Márai írt Marcus Aurelius azon megállapításáról, hogy negyvenéves korára mindent tud az ember – “megélte a szenvedélyeket, tapasztalta a természeti törvények állandóságát”. Nos, ha maradéktalanul nem is értek egyet e két nagy ember állításával, mint negyvenéves, ez alapján feljogosítva érzem magam, hogy kijelentsem: leginkább belső meggyőződésünk szerint érdemes élni.
A Biblia nemes egyszerűséggel ezt mondja:Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik.A ki eszik, ne vesse meg azt, a ki nem eszik; és a ki nem eszik, ne kárhoztassa azt, a ki eszik. Mert az Isten befogadta őt. Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját?(Róma 14:2-4)
(A Biblia egyetlen kérdésben kategorikus az étkezéssel kapcsolatban: a vérevést tiltja.)
A lényeg tehát: enni és enni hagyni!
Mindenki táplálkozzon úgy, ahogy azt belső meggyőződése diktálja. Az ő élete, az ő teste, majd egyszer ő számol el azzal, hogyan gazdálkodott vele. A test úgyis jelez, mi jó számára, mi nem, ezt néhány évtized alatt kitapasztalja az ember, ha odafigyel rá.

Hát csak ennyit akartam mondani, még most az elején.

Ajánlott cikkek

19 Hozzászólás

 1. Ittam minden szavad! 🙂 Teljesen egyetértek!
  Régen én is Callenetics-eztem, és karácsony előtt újra elővettem a könyvem, ott figyel az asztalon, lassan rászánom magam, mert szerettem, bár lehet be kéne szerezni inkább egy cd-t. De a nagy választékból nem tudom melyiket válasszam… 🙂
  További jó fogyást Nekünk! 🙂

 2. Magánvéleményem szerint a tudományosan alátámasztott szuperdiéták nem mások mint egyszerű pénzcsalások. Hiszen tök mindegy hogy lúgosíts vagy vércsoport szerint étkezz, a lényeg, hogy el lehessen adni. Könyveket, cd-ket, előadást lehessen tartani belőle, ésatöbbi. Amit elmondanak abban van igazság, csak mondjuk úgy, hogy elhallgatják a másik felét. És aki nem ért hozzá az elhiszi. Mert miért is ne hinné, én is elhiszem amit az autószerelő vagy a villanyszerelő mond.
  Igazad van, étkezz úgy ahogy jónak érzed és mozogj sokat. Akkor máris nyertél.
  kitartást!

 3. Eddig zugolvasód voltam, de most muszáj írnom, mert úgy érzem ezeket a sorokat jó lenne mindenkinek elolvasnia. A biblia idézetet pedig a fejembe véstem. Mennyire jó!

 4. 🙂 én sem hiszek ezekben, tapasztalat szerint nem válnak be…vega vagyok, de nem diéta miatt, hanem mert nem szeretem a húst. ilyen egyszerű, de nem szoktam senkit rábeszélni erre, egyszerűen én nem eszem meg (olyan viszont sűrűn előfordul, h engem kioktatnak, h egyek húst…).

 5. Teljesen egyetértek veled! 🙂 Én sokáig nem ettem húst, de elgondolkodtam, hogyha megkívánom ehetem, csak az őt megelevenítő vért nem! Hálát adok a mindennapi táplálékért, bármi kerüljön is az asztalra. Megpróbálok kiegyensúlyozott maradni. Sok sikert a terveidhez! <3

 6. Nagyon tetszik a hozzáállásod. Jómagam nagyon szeretek enni, odavagyok az ízekért…hmmm…és ez meg is látszik rajtam.
  Aztán elkap valami, és odafigyelek – inkább a mennyiségre -, bár azt, hogy mit és hogyan is kellene, azt nagyon jól tudom.
  Egy kommentelőd írta valahol, hogy szerinte a mértékletességen van a hangsúly. A férjem – aki elvileg bármennyit ehetne, mert rajta meg nem látszik, és mozog is eleget – ezt az irányvonalat képviseli.
  A Bibliai idézet pedig mindenképp megszívlelendő, azt gondolom, hogy nem csak az evésre vonatkozóan.

 7. Most találtam meg egy vega oldalon, hogy mit is mond “Isten” a vegáknak:

  “És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül.” I. Mózes 1:29 “Gabonából, gyümölcsből és zöldségféléből áll az az étrend, melyet a Teremtő számunkra választott. Ezek az ételek a lehető legegyszerűbb és legtermészetesebb módon elkészítve a legegészségesebbek és legtáplálóbbak; olyan erőt, szívósságot és szellemi frissességet biztosítanak, ami a bonyolultabb táplálékból nem meríthető.”

  Ennyit a bibliáról. Együnk ami jól esik! 🙂

 8. Egy kicsit később, a Noéval kötött szövetség alkalmával ezt mondja Isten: “Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelül; a mint a zöld füvet, nektek adtam mindazokat; Csak a húst az őt elevenítõ vérrel {együtt} meg ne egyétek.”

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük