A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Amint azt említettem, apósom az egy héttel ezelőtti szüreten szarvaspörköltet főzött. Ezt nagyon jól készíti, egyébként, büszke is rá. Közös konyhai ténykedésünk alkalmával kikötötte, hogy én csináljam a levest, a dödöllét és a sütit nyugodtan, de a pörköltet ő fűszerezi. Jó lett. Hatalmas adagot készített, és ami nem fogyott el, nekünk adta. A gyerekek a hét folyamán még egyszer ebédeltek belőle, aztán ráuntak. Péntek délután, amikor azon gondolkodtam, mivel vendégelem meg barátainkat, alig van itthon valami két adag szarvaspörköltön kívül, de ugye, mi az ennyinek – szóval ekkor bevillant: pástétom!
Olyan vacsorát sikerült kanyarítani, hogy alig bírtuk abbahagyni.
A pástétom – művészneve pâté, elegánsabb változata a terrine – remek megoldás különböző maradékok hasznosítására. Egy dolog elengedhetetlen a készítéséhez: késes robot- vagy aprítógép. Vagy turmix. Esetleg botmixer. Kézi húsdaráló.Valami, amivel homogénre tudjuk vágatni és keverni az összetevőket. Ha ez a feltétel adott, akkor sült húsokból, pörköltekből, sült vagy füstölt halból, zöldségekből, némi fűszerrel, tejföllel, esetleg vajjal megszámlálhatatlan variációban onthatjuk a pástétomokat.
Ha netán mégsincs gépünk, nekiállhatunk késsel apróra vágni mindent, de az a helyzet, így azért meglehetősen időigényes a művelet.

Hozzávalók:
30-40 dkg maradék szarvaspörkölt
5 főtt tojás
1 kis hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek mustár
1 tk szójaszósz
4 szem aszaltszilva
1 kk összevágott chili
2 ek tejföl

bors
A hozzávalókat a fentebb részletezett eszköz segítségével egyneműsítjük. Pirítóst vagy friss kenyeret kínálunk hozzá. 
Később, amikor a mennyisége a felére csökkent, még beleturmixoltam egy vajat is; ettől jobban összeállt (persze, főleg hűtés után), és lágyabb, tejszínes íze lett. Érdemes kipróbálni így is, úgy is.
Van róla kép, de szerintem jobb, ha nem teszem fel…

Ja igen, tízóraira is kiváló!

Ajánlott cikkek

6 Hozzászólás

  1. Nálunk az ilyen húsos maradék cuccok rántott palacsintaként, vagy húsos batyuként végzik, de jó ötlet ez is… majd tesztelem a dedeken… apa ilyenben mindenevő 🙂

  2. Azért a jó öreg kézi húsdaráló is megteszi éppen!:):):)
    Én inkább “kenőmájasnak” szoktam az ilyesmit elkészíteni, de jó ötlet a formában sütés is.:)

  3. eléggé mazo dolog gyomorhurutosan gasztroblogokat olvasni. s mert jelen esetben minden illat (nekem most szag) mint kés forog a gyomromban, ezért hagyom a többieket értékeljenek.

  4. Hátttt csuda jó lehet, jaaaaaaaa és főleg jó ötletet adtál 🙂
    Azért be valóm a izét a számba képzelem :-)/ éhes lettem :-)))/
    Egészségetekre 🙂
    Kellemes estét kívánok!
    Pusza Ildi 🙂

  5. Rose, egy próbát mindenképpen megér!
    Sedith, igazából eszembe jutott, de aztán kimaradt – most pótoltam, köszi!
    4gyerek, gyors gyógyulást….!
    Ildi, köszi, viszont!

  6. Azt hiszem le kellene szoknom arról, hogy ilyen későn olvaslak! :)) Kifejezetten megéheztem – és hogy mire vágyom? Természetesen egy kis pástétomra! :)) Ha lehet, szarvaspöriből! :))

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük