A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

A szilva rozmaringgal olyannyira fenomenális, hogy verset kellene írni róla. Vagy valami szép dalt. A szilva mellett valahogy mindig automatikusan a fahéj szerepel, összetartoznak, mint “a borsó meg a héja”, én is elkönyveltem már rég, hogy a szilva fahéj nélkül félkarú óriás. Hát nem! A rozmaring legalább annyira hatásos kiegészítője, komplementer íze, mint a fahéj. Ráadásul rozmaringból van egy hatalmas bokorral a fűszerkertemben, fahéjból meg nincs.
Egyszer már bemutattam, milyen crumble-t szoktam néha összedobni, de ez a tegnapelőtti olyan jó lett, hogy aztán tegnap újra megsütöttem, és az is pillanatok alatt elfogyott. Elkészítése sem tart sokáig, úgyhogy ha van 60-70 dekányi szilvátok, ne is gondolkozzatok tovább. Tegyetek egy próbát. Különlegessége még a sütinek, hogy 4 cl mézes szilvapálinkát is öntöttem a gyümölcsre, cukrot viszont nem kevertem hozzá, és így is elég édes lett. Az alkoholtartalom miatt pedig nem kell aggódni, a kb. 55 perces sütési idő alatt az alkohol teljesen elpárolgott. Ha nem tesztek rá pálinkát, az persze egyáltalán nem baj.
Hozzávalók:
70 dkg szilva (lehet több is)
egy 20 cm-es rozmaringág
4 cl mézes szilvapálinka
1 ek liszt

A morzsához:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
15 dkg vaj

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A szilvát megmosom, kimagozom, minden szemet kettészedek. A rozmaringágról leszedem a leveleket, és apróra vágom. A gyümölcsöt elhelyezem egy jénai tálban, összekeverem az 1 ek liszttel, rászórom a rozmaringot, és meglocsolom a mézes pálinkával.
2. A morzsához a cukrot és a lisztet elkeverem egy tálban, majd kockára vágom a vajat, és gyorsan a két tenyerem között összemorzsolom a cukros liszttel.
3. A vajas-cukros lisztet elosztom a szilva tetején, és kb. 50 percre sütőbe teszem.
Nem értem, sok receptben olvastam, hogy “180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük”, de nekem ezen a hőfokon ennyi idő után szinte teljesen nyers volt még. Sokszor elkészítettem már, és 50 perc mindig kellett a kívánt szín eléréséhez.

A sült morzsakéreg alatt a szilva lekvárrá alakul, a rozmaringtól és a mézes pálinkától pedig hihetetlen finom, pikáns ízt nyer.
Szépen szeletelni nem lehet, legalábbis nekem még nem sikerült soha, de a tálból kanalazgatva a legjobb.
Langyosan!

Ajánlott cikkek

5 Hozzászólás

  1. Hát nem is tudom, valahogy beugrott, aztán megszagoltam együtt a kettőt – aztán rákerestem a neten rozmaringos szilvás receptekre, és világossá vált, hogy nem én fogok érte Nobel díjat kapni. Van pár szuper rozmaringos-szilvás recept.

  2. hát a rozmaring-szilva kombóért (még) nem adok Nobel díjat, de a 4gyerek díjat tuti kiérdemelted a muffinformás aranygaluskáért. nálam azért ezirányban ötletesebbnek bizonyultál 😉

  3. A fülemen is szilva folyik ki(napok óta szedni, eltenni, magozni, aszalni). De ez annyira jól néz ki, és még sosem készítettem morzsás sütit, épp tegnap nézegettem az ilyen recepteket. Megyek is, elkészítem!

  4. Kedves Maimoni!
    Szeretnék Neked egy Kreatív Blogger Díjat adni és ezúton szeretném megköszönni a recepteket, a szórakoztató írásaidat.
    Kérlek látogass el a blogomba, mert vannak a díjjal kapcsolatban teendőid. 🙂
    Üdvözlettel: ÉdesMindegy

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük