A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

A paradicsom után a kedvenc levesem a gomba. De sem ez, sem az előbbi nem szerepel még itt, nem is értem, miért. Hogy efelől egyáltalán megvilágosodtam, az apósomnak köszönhető, aki tegnap beállított egy szatyor szegfűgombával – és akkor megnéztem, milyen gombaleves-repertoárt vonultattam fel ezidáig, hát bizony, a vargányakrémlevesen kívül semmilyet. Nos, az ajándék egyik feléből leves lett, nem is akármilyen.
Bizonyára vannak köztetek, akik emlékeznek még a közelmúltban elszenvedett heveny gombamérgezésemre, és hogy ott azért majdhogynem megfogadtam, többet olyan gombát nem veszek, amit nem ismerek jól. Bár szegfűgombával ritkán hozott össze a sors, apósom csak olyan gombát szed le, amit ismer, és az, hogy 76 éves koráig, vagyis eddig megúszta gombamérgezés nélkül, elég jó referencia.

Tehát első körben a leves mellett döntöttem, amihez kellett:
1 kisebb fej hagyma (lilahagymám volt csak, de persze jó a vörös is)
2 szál sárgarépa
kb. 20 dkg szegfűgomba
1 ek szárított zöldség

bors
3 dl tejföl
1 ek liszt
1 ek aprított petrezselyemzöld

A hagymát apróra vágtam, kevés olívaolajon dinsztelni kezdtem. Közben megtisztítottam és karikákra vágtam a sárgarépát, és a hagyma után küldtem. Szinte puhára pároltam, ezalatt megmostam a gombát. Csak a néhány nagyobbat törtem ketté, a kisebbeket egyben hagytam.

A gombát is a répa után küldtem, és amikor átforrósodott, felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Hozzáadtam a szárított zöldséget, a sót, a borsot, forraltam, majd a tejfölbe kevertem a lisztet, és ezzel behabartam a levest. A végén megszórtam a petrezselyemmel.

Na most, hogy már háromszor jól belaktam belőle, azért csak utánaolvastam a szegfűgombának. Hát kiderült,  hogy vigyázni kell vele, mert hozzá nem értők gyakran igen súlyosan mérgező gombákat is szednek közé, például kerti susulykát, vagy parlagi tölcsérgombát; ez utóbbi halálos mérgezést is okozhat. Natejóég, mi van, ha apósom épp most lett figyelmetlen…? Mi van, ha véletlenül belekeveredett egy-két susulyka, én aztán nem venném észre…
Tüzetesebben olvasni kezdtem, kerestem a susulykamérgezés tüneteit. Erre mit találok? A susulykánál: “Mérgező, a tünetek a susulykamérgezésre jellemzők, gyakran igen súlyosak.” De mik a tünetek? Arról egy szó sincs. A parlagi tölcsérgombánál: “Nagy muszkarintartalma miatt erősen mérgező. Halálos mérgezést okozhat. A tünetek a susulykamérgezés típusát mutatják.” Könyörgöm, milyen a susulykamérgezés?!?!?!
További alapos kutakodás után végül itt megtaláltam: “A mérgezés első tünetei a gomba fogyasztása után fél órával jelentkeznek: intenzív hányás, émelygés, hideg verejték, a szívverés lassulása, vérnyomás csökkenés, a pupilla szűkülése, légszomj és görcsök gyomorfájdalmak. Mégis ez a gomba, amelyből 50-100g elfogyasztása már halálos, az utóbbi időben nem okozott végzetes mérgezést, mivel a rövid lappangási idő miatt a súlyosabb esetekben is segített a gyors és céltudatos orvosi ellátás.”
Jól van, akkor ezt megúsztam.

Ajánlott cikkek

11 Hozzászólás

  1. Őzláb, csiperke, pereszke gomba,
    Vessző kosárba, szedd bele sorba.
    Pettyes galóca, susulyka gomba
    Mérges ne szedd le, hagyd a bokorba!

    Ismered? Nálunk már a két évesek is tudják, hogy susulykát nem szedjük le. De hogy melyik a susulyka….! :)))

  2. Hát én szeretném a gombalevest! Na de a többiek!!! Finnyásék nem eszik, egymagamra meg nem állok neki! :(( Nem lehetne ebből egy kicsit postázni nekem? :)) Most, hogy már bevizsgáltad és megúsztad? :))

  3. Ez aranyos versike, de többféle pereszke van. A bársonyos pereszke például rosszízű, a párducpereszke mérgező, a szappanszagú és a büdös enyhén mérgező, a csoportos pereszke meg csak fiatalon jóízű. :o)

    Ajánlom mindenki figyelmébe Albert-Locsmándi-Vasas “Ismerjük fel a gombákat!” c. kézikönyvét. Nekem a gombaszakértői fakultatív tantárgy kötelező tankönyvének írták elő, sajnos a mikrobitanszék végül nem tartotta meg a képzést. :o(

    A könyv akár gombaszedésre is elvihető tenyérnyi könyvecske, színes képein nagyon jól beazonosíthatók a gombák, a különböző megjelenési jegyek rajzos ábráját a borítókon belül és részletes leírást a kalapról/lemezek/tönk/hús/előfordulás/étkezési érték/megjegyzés bekezdésekben egy-egy oldalon. A lap alján egy csíkban az előfordulás idejét, helyét, fogyasztási piktogramokat és a hasonló gombákról szóló oldalak számát.

    A képeket, leírásokat elnézegetve a kerti susulyka tényleg hasonlít a szegfűgombára, de ez utóbbi törékenyebb és rózsásabb színű, sima kalapú és a lemezei távolabb állnak egymástól, illetve a susulykának sugaras csíkozása van a kalapján.

  4. Hűűűű, de irigyellek!!! kb 25 éve ettem utoljára szegfűgombát…Néha nálunk is lehet kapni a piacon , (meg néhány más fajta erdei gombát is) de olyan áron, hogy egy levesre való gomba árából kihozom a teljes ebédet 5 főre.. 🙁 Így mindig elmarad a vásárlása..

  5. Csodaszép szegfűgombát szedett az apósod! Legalábbis, ami képen látható, az mind szegfűgomba – nekem elhiheted. :))) És isteni leveske lett belőle, biztos nagyon finom is volt, mert különlegesen izletes a szegfűgomba. Egyik kedvencem. És ne izgulj, aki jól ismeri a gombákat, még véletlenül sem téveszti össze a susulykával, mert az kinézetre is egy ronda visszataszitó gomba.

  6. MI rengeteget járunk gombát szedni: tyúkgomba, galambica, vargánya, őzláb, stb. Párom sem szedett még rosszat, DE: én nem készítem el soha bevizsgálás nélkül. Múltkor egy kosár galambica ment a komposztra, mert nem volt ideje bevinni Szombathelyre bevizsgáltatni. Jóformán minden fajta gombának van küllemre nagyon hasonló, de mégis mérgező változata!!! Csak egyszer kell tévedni!:S Hány olyan eset volt a tévében, hogy 20-30 éve gombásznak, aztán mégis bekerült a kosárba egy rossz, mérgező gomba!
    Drága a gomba, tudom, mi árultunk sokat!(jó kis bevétel, mert itt ugye az osztrákok megfizetik!)
    Ezért tudom ajánlani a gombaszedést, egy jó erdei túra, vagy réti séta keretében!És erdő,rét mindenhol van:)És Móni, őrségben rengeteg a vargánya, ami közel is van hozzátok!Sőt még szarvasgomba is van, azt hallottam! (Igaz, azt mi még soha nem találtunk:S)

  7. Imádom a szegfűgombát levesnek, pörköltnek. Igazi aromás.
    Egy kis segítség a határozáshoz:
    http://www.terra.hu/gomba/index.html
    http://czimerl.tar.hu/

    Én a levest rendkívül egyszerűen készítem. Csak egy kis vajon hagymát dinsztelek. Rádobom a gombát, kicsit pirítom, felengedem húsleveslével. Ha megpuhult, akkor behabarom, dobok bele petrezselyemzöldet, frissen őrölt borsot, összerottyantom, és kész…
    Egy nagyon picit még sűrítésként bele lehet dugni a botmixert, néhány fordulat erejéig.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük