A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Ez már egészen hatásvadásznak tűnhet, croissant és almás rózsa után még egy ilyen közkedvelt édesség, de az a helyzet, hogy tegnap kis elsősünk, Zsófi tanítónői eljöttek hozzánk. Bezony, családlátogatás! Ilyenre, amióta ebbe az iskolába járunk – pedig gondolhatjátok, egy ideje már járunk – nem volt példa. Amikor kérdezték, mikor jöhetnének, hirtelen magamba néztem, mi baj lehet ezzel a gyerekkel, tuti, észrevették, hogy későn fekszik, biztos egész nap álmos, te jó ég, de hát egy szobában a nagy lánytestvérrel mégsem lehet nyolckor villanyt oltani, örülök, hogy kilencre sikerül lefektetni, hajjaj, kéne még két szoba, de most már mindegy, úgyis lebuktunk. Nagyjából idáig jutottam, amikor a párbeszédből világossá vált, hogy mindenkihez elmennek. Ó, hát persze, jöhetnek bármikor – mondtam megkönnyebbülve, és azon melegében délután ötre meg is beszéltük a találkozót.
Tisztára lámpalázas voltam, és mint általában ilyenkor, muszáj volt sütnöm valamit. Kókuszkocka lesz – villant be hirtelen. Egyszerű, gyorsan megvan, és a csokiba forgatásban, illetve a kókuszba hempergetésben a gyerekek is tudnak segíteni. A receptet eredetileg Ábrahám Gézáné sokat emlegetett Vasi, zalai parasztételek c. könyvéből vettem, de a máz összetételén változtattam.

Hozzávalók:
30 dkg cukor
1 tojás
6 dkg vaj
3 ek méz
1 cs. sütőpor
42 dkg liszt
2 dl tej

A mázhoz:
10 dkg vaj
1 dl tej
5 dkg kakaópor
25 dkg cukor

15 dkg kókuszreszelék

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A cukrot a tojással, a vajjal és a mézzel habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet, a sütőport, és a végén a tejet. sütőpapírral bélelt kisebb (30×20-as) tepsibe öntöttem a masszát, és kb. 35 perc alatt megsütöttem.

Kicsit hűlni hagytam, és közben elkészítettem a mázat:  a tejet egy kis edényben felforraltam, majd beleraktam a cukrot, a vajat, a kakaóport, és addig kevergettem, amíg szép homogén nem lett (nem kell már újra forralni).
Felvágtam a tésztát.
Valamennyit vártam a mázzal, hogy annyira kihűljön, hogy ne égesse a kezünket, majd okos munkamegosztással előbb a csokiba, majd a kókuszreszelékbe forgattuk a tésztakockákat.

Éppen amikor elkészültünk, meg is érkezett Ica néni és Kriszti néni. Megnézték Zsófi szobáját, aztán kicsit leültünk beszélgetni. Zsófi nagyon lelkesen jár iskolába, és azt hiszem, sok gondjuk nem lesz vele, sem a magatartásában, sem a tanulásban. Úgy gondolom, jól tettük, hogy ebbe az osztályba írattuk – két nagyon kedves, tapasztalt pedagógus kezei alá került. Örülök, hogy eljöttek, mert így olyasmikről is beszélgettünk, amiről az iskolában bizonyára nem fogunk. És ehhez a kókuszkocka jó kísérőnek bizonyult.

Ajánlott cikkek

26 Hozzászólás

  1. Imádom, Móni!!! nagy kedvencem!!!
    És én sehol sem találtam az igazi, eredeti receptet!!! Köszi, köszi, köszi! Habár, ahhoz, hogy biztos lehessek abban, hogy ennek is olyan íze van, hát meg kéne kóstolnom, mielőtt nekilátnék….
    (hm, segítek egy kicsit: itt most célozgatok… 🙂 )

    És ha már te vagy a gasztronómiai sárga angyal, mondd, egy tuti, nem kiszáradós, finom tejbenrizs receptet nem dugdosol valahol?

    Puszi,
    Szilvi

  2. Ha így folytatod egyrészt visszaszoktatsz a konyhatündérkedésre (nagylány miatt kicsit kiszorultam a konyhából)Tegnap már azon kaptam magam, hogy TVpaprikát nézek!! :-o, másrészt még jobban el fogok hízni! 🙂
    ancsa

  3. Ezer esztendeje nem sütöttem már kókuszkockát! De majd ez is sorra kerül! Előbb fogyjon el a szilva! Na meg a palacsinta amit kértek! :))

    Most tesztelek egy szilvás lepény receptet, már száll az illata a sütőből!

  4. Ancsa, jó kis hobbi ez…:) És kreatív!
    Csicseriborsó, köszönöm!
    Gabika, azt a szilváslepény-receptet nézted, amit tegnap linkeltem be (a kérdésed alá)?
    ÉdesMindegy, nekem is a parasztlagzi jut eszembe róla! Meg az, hogy talán ez volt az első süti, aminek a készítésében segítkeztem.
    csigaszabo, ez is klasszikus “mamasütemény”, igen…:)

  5. Szityának:-))A legfinomabb tejberizs, Nigellától:
    60 g rizottó rizst piríts meg 1 ek vajon. Keverj hozzá 2-3 ek cukrot majd apránként öntsd fel 7 dl forró vaníliás teljes tejjel, mintha rizottót készítenél. Mikor megpuhult keverj el benne 2-3 ek tejszínt, hogy krémes legyen.
    Ági

  6. Nálunk sem volt családlátogatás..ha jól számolom ezer év alatt :))))

    Igen!!! Ez a tökéletes kókuszkocka-alap-nem a piskóta, hanem ez a mézes!!! Szeretem!!! A kis kuktád ügyes nagyon!

  7. A nagymamámat juttatja eszembe…mikor kis, vékony termetével, kendővel a fején…kosárkával a karján…átjött hozzánk busszal és hozott ilyen sütit. Jaj, de régen volt…és jaj de finom volt! Szerintem azóta sem ettem. Sütök már !:-))) Köszönöm az emlékeket!-)))

  8. Móni! Ez most egy élesztős változat. Mire láttam a megjegyzésedet, addigra már kerestem máshol is, mert apa azt mondta, hogy most és azonnal és rögtön kell neki a szilváslepény! :)) De maradt még szilva, úgyhogy az is kipróbálásra kerül! 🙂

  9. Nekem meg a karácsony jut róla eszembe 🙂 Mamával mindig ezt sütöttük, és a jéghideg verandán tároltuk, kenyérpapírral letakart deszkán. Egyfolytában rájártunk az ünnepek alatt 🙂

    Szityának: a kész tejberizsbe langyosan némi felvert tejszín. Halál kalóriabomba, de laza, könnyű, nem nyögvenyelős 🙂
    Már megint beledumálok, bocsánat!

  10. Családlátogatás: Előírás. Ehhez képest gyakran kimarad pedagóguséknál. Viszont ilyet csinálunk ma. Vagy inkább almás rózsát. Vagy nem tudom. Lényeg, hogy kirándulni ma nem lehet, hát körülnézek nálad valami finomság után.

  11. Köszönöm a tippeket! Úgy tűnik, a tejszín a megoldás! Eddig az kimaradt. Egyébként, Móni, reggelire már nem szokott maradni, de ha előre elkészítem (mondjuk vacsira), akkor is van, hogy már száraz tálaláskor!
    Puszi,
    Sz.

  12. Szilvi, én is tejszínnel, néha plusz tejszínhabbal szoktam (húúú, az aztán ….), citromhéjjal; frissen nem, de reggelre mondjuk ez is eléggé beszívódik. De olyankor mindig hígítok rajta.

  13. Doris, már régóta nem előírás (Közoktatási Törvény 14.§ (1) bekezdés b) (azért mi is el szoktunk menni 🙂

    Tejberizsnél nálam a 2 l tej+ 2 bögre rizs arány vált be, ezt kb egy órán át főzöm fedő nélkül, kis lángon. A cukrot a vége felé teszem hozzá. Házi tejből a legjobb 🙂

  14. Maimoni!

    Nálunk a férjem nagy kedvence a kókuszkocka! Bármikor le lehet venni a lábáról vele….
    Nekem is az volt gyerekkoromban mindaddig, amíg egyszer le nem zabáltam belőle, és volt egy hosszú estém…. Ezt nem tudom neki elfelejteni, sajnos.

    Tejberizs-téma:
    csak nekem ég állandóan oda?!?!?!
    Csináltam én már mindenhogy – állandóan kevergetve/nem kevergetve, vadiúj zománcos edényben/tefonban, felforralás után sütőbe rakva (egyébként még ez vált be a legjobban, de akkor meg istenuntig kell sütve főzni…
    Amikor láttam, hogy Jamie csak felrakja, és hagyja, akkor kicsit csalódtam is benne. Gondoltam átverés. De akkor úgy tűnik, csak én vagyok béna….

  15. A tanítónénik elfogadták? 🙂
    A régi főnököm parancsba adta, masx. üdítőt, kávét lehet elfogadni, a sütit már nem. Szerintem aki készült sütivel, sikerült mindenkit jól megsérteni. 🙁 Megalapoztuk az évet.

    Idén új helyen vagyok, és nem kell családot látogatnom, ügyes, okos nagycsoportosaim vannak! 🙂
    Vera

  16. Ausztrália a kókuszkockák országa 🙂
    Lamington néven nemzeti süteménynek tartják a pavlova mellett.
    Mindenütt lehet kapni, de azért a bolti tartósítószeres példányoktól óvakodjunk. Helyette keressük a pékségeknél árult példányokat 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük