A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Mielőtt bárki szólna a gyermekvédelmiseknek, netán feljelentene kiskorú veszélyeztetése miatt, elmondom, hogy nem pusztán croissant-on és vízen tengetem enyéimet, időnként készítek mást is.
Ma például zöldbabfőzeléket.
Bár nem túl közkedvelt zöldség, azért főzelékként általában még a gyerekek is megeszik- főleg, ha van hozzá valami: egy kis pörkölt, fasírozott, netán sült virsli. Én csak úgy magában, üresen is nagyon szeretem; olyannyira, hogy emlékszem, amikor egyszer gyerekkoromban kórházban voltam, hazaengedésem alkalmából anyukám megkérdezte, mit főzzön, és nekem a legnagyobb vágyam a zöldbabfőzelék volt.
Most, hogy kaptam egy kiló friss zöldbabot, adta magát a lehetőség, hogy megfőzzem ezt a régi nagy kedvencet.

Hozzávalók:
1 kg zöldbab (lehet fagyasztott is, friss is)
2 ek olaj
1 kisebb fej hagyma
2 tk pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
2 ek liszt

bors
ízlés szerint ecet

Ha nem fagyasztott babbal dolgozunk, akkor a szálak végeit levágjuk, és a zöldbabot 1,5-2 cm-es darabokra aprítjuk. A hagymát apróra vágjuk, és az olajon szép lassan, kis lángon legalább 15 percig dinszteljük.

Innentől kétféle módszer szerint dolgozhatunk; az egyik, hogy a megdinsztelt hagymára szórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, nehogy megégjen, mert rettentő keserű lesz, felöntjük hideg vízzel, és beleborítjuk a babot.

A másik, hogy a hagymára tesszük a babot, pár percig pároljuk, és amikor mindenhol jól átforrósodott, akkor szórjuk meg pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük vízzel. Én most ez utóbbi verziót választottam. A felöntött babot sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk fokhagymanyomón keresztül a két gerezd fokhagymát, és fedő alatt puhára főzzük a babot.

Amikor a bab puha, behabarjuk a főzeléket: egy edényben habverővel összekeverjük a tejfölt és a lisztet, a forró léből átmerünk a lisztes tejfölre két merőkanálnyit, jól elkeverjük, majd hirtelen az egészet visszaöntjük a főzelékbe, és főzőkanállal szintén alaposan elkeverjük.

Már csak fel kell forralnunk, kóstolgatnunk, elég sós-e, ecettel kicsit pikánsra ízesítenünk, és kész, tálalhatjuk.

És ha túlságosan meg vagyunk elégedve magunkkal, milyen ügyesen elővarázsoltuk gyermekkorunk kedvenc ízeit, hazajön az egyik kiskorú, és nekünk szegezi a kérdést: hogy jutott eszedbe, hogy zöldbabfőzelék legyen az ebéd…?
Hmm, akkor egyél kroásszónt, büdös kölök.

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. Pont ma főztem én is zöldbabfőzit!:-)Sült csirkecombi volt hozzá. Úgy csinálom ahogy Te, csak nem mindig teszek bele pirospaprikát, fehéren is nagyon finom!
    Nálunk ezt kivételesen mindenki szereti, még a nagyfiam is, pedig aztán Ő, ultra válogatós!

  2. Minden kölök egyforma 🙂
    Mind akkor kezd sírni,
    mikor már eltűntek
    az öreg szülék…
    Akkor veri bús fejét a falba;
    de jó is volna az a főzelék!

    Mosolyogj csak, barátom, barátném,
    ha utódod néha felbosszant…
    Ha nem kell neki a főzeléked,
    a pékségben van bőven kroasszant 🙂

    Ölel Trendo a Gastrodamustól

  3. Júúúj ezt most nagyon megkívántam( kell nekem is várandósan recepteket olvasni 🙂 ) közöltem is a gyerekekkel, holnap azt eszünk, max apának csinálunk valami mást, mert nála esélytelen a zöldbab, bárhogy is főzöm. Persze a fiú az apjára hivatkozva fújjolt, de mivel tudom hogy szereti a zöldbabot esélytelen. 😉
    Anyukám totál nem így csinálja a zöldbab főzit, de nekem ez most jobban tetszik így olvasva.

  4. Suzi, láttam már másnál is fehéren, viszont úgy még sosem kóstoltam.
    Trendo köszönöm a verset!:)
    Julcsi, vicces…:)Mármint hogy ilyen, viszonylag szűk körben ennyien ezt választottuk…:)
    Rose, netán rántással?
    Hinyenc,, így van!:))
    Dati, köszi!! Én még nem láttam, a lap szerkesztője szabin van, azt ígérte, majd a jövő héten küldi el nekem.

  5. Én is fehéren, paprika nélkül készítem a zöldbabfőzeléket, valamint hagyma nélkül! Eddig! Most majd hagymásan is kipróbálom! A rántás vagy habarás általában hangulatfüggő nálam. Bár egyre többször csak habarás!

  6. Felénk mindenki pirospaprika nélkül csinálja, szvsz az egész város, még soha nem is láttam pirosat. El se tudom képzelni, ízre milyen lehet. 😀 Én a fehéret szeretem.

  7. Ez a recept kellett volna tegnap nekem. Én úgy elrontottam a zöldbab főzelékemet, ahogy illik. 🙁 Ez nem tölt el büszkeséggel. 🙁 Hiába, az én gyerekeim nem nagyon kedvelik, ezért készítem ritkán (ez meg is látszik). 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük