A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Megint egy tízórai.
Igazából nem is akartam feltenni ide a blogra, mivel ez a májas… hmmm… nem túl fotogén. De aztán hazajött a nagyobbik lányom az iskolából, és megkérdezte: anya, van még abból a májkrémből, amit tízóraira csomagoltál? Mondom neki, van. Hú, akkor olyat adjál légyszíves, mert az valami iszonyú finom volt…!
Hát, ami iszonyú finom, meg borzasztó jó, azt csak meg kell örökítenem… Úgyhogy jó sok zöldség alá rejtettem. A lényeg, hogy tízóraira, friss kiflibe, zsemlébe, vagy két szelet kenyér közé kenve némi zöldpaprikával, paradicsommal, újhagymával rettentő fantasztikus.

Hozzávalók:
2 ek kacsazsír
0,5 kg csirkemáj
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk majoránna

bors
2 dl tejföl
5 dkg vaj

A legnagyobb problémát nekem mindig a csirkemáj “lelkiismereti kóserítése” okozza. Ez a saját definícióm a konyhakész májra vonatkozóan, mivel mindig kételkedem abban, hogy teljesen sikerülhet eltávolítani belőle minden vért. Arról régebben meséltem, hogy felnőttkorom utóbbi húsz évében számomra a Biblia az egyik iránymutató az életvitel tekintetében. Nos, Mózes könyvében olvashatunk többször is a vérevés tilalmáról, így hát ezt is komolyan veszem – nem eszünk véreshurkát, sült vért, ilyesmit. Sőt, amíg  kóser étlapon fel nem fedeztem a csirkemájat, addig azt sem vettem, meggyőződésem volt ugyanis, hogy lehetetlen teljesen megtisztítani. De ha zsidó testvéreimnek sikerül, nekem is sikerülhet – gondoltam, és azóta bátran nyúlok hozzá, noha nem túl szívesen, mivel kicsit sokáig tart miszlikekre vágni, hogy az összes kis vérdarabot ki tudjam belőle szedni. Amikor készen vagyok, átnézem, és ekkor jut el a máj a lelkiismereti kóserség állapotába, ugyanis innentől kezdve mosom kezeimet, én megtettem, amit tudtam. (Hozzáteszem, a zsidó étkezési törvények és szabályok még sok-sok más dolog betartását is megkövetelik ahhoz, hogy a szó eredeti értelmében kóser legyen egy étel.)
Ha már a májat eljuttattam ebbe a státuszba, az étel sitty-sutty készen van.
A kiolvasztott zsíron megdinsztelem a hagymát, rádobom a májat, fűszerezem, rányomom a fokhagymát, sózom, és néhány perc alatt átsütöm. Utána aprítógépbe teszem, pépesre kevertetem a tejföllel együtt, majd amikor kihűlt, a vajat is beleturmixolom.
Ennyi.

Tegnap sokan jelezték, hogy szívesen vennének tízórai-ötleteket. Szóval, kinek van valami jó?

Ajánlott cikkek

14 Hozzászólás

  1. én csak a férjemnek szoktam 10 órait készíteni 🙂
    kedvence:
    bogyós gyümölcs, vaníliás cukorral kikevert joghurt és babapiskóta rétegezve.

    Suliba pedig ötletem a kőrözött zöldpaprikával.
    🙂 jó étvágyat!

  2. Valami jó kis croissant-recepttel nem tudnál szolgálni? Lánykám rá van kattanva a csokis változatára, én meg nem vagyok híve a bolti előrecsomagolt tartósítószeres fajzatnak!

    Lehet, hogy ez lesz a májnak az a változata, amit meg fogok enni??? :))

  3. Gabika, elkészítettem már kétszer Limara expressz croissant-ját, az is sok meló, de még mindig kevesebb, mint levelestésztát gyúrni…Egy próbát mindenképpen megér. Mindkét alkalommal nagy sikert arattam vele. Ha kevesebb munkával akarod ugyanazt a sikert, bolti levelestésztából a sajtos kifli mintájára, de édes töltelékkel készítsd el.

  4. Ma vettem leveles tésztát. Azt tervezem, hogy virslit tekerek bele és úgy sütöm meg.

    Tegnap csiga volt, benne: vaj, krémsajt, reszelt sajt, fokhagyma, szalámi, bazsalikom, petrezselyem, oregánó összekeverve. Jó ropisra sütöttem meg, mert úgy szeretik.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük