A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Hát, így még nem jártam. Tényleg gombamérgezésem volt!
Fernel hozzászólásának köszönhetően világossá vált, hogy a minap készített gombás padlizsánhoz valóban csupros (máshol csoportos) tuskógombát használtam, tehát a beazonosítás jól sikerült. A forrás azt közölte róla, hogy „jó, ehető gomba, amelyet sokfelé gyűjtenek. Frissen különféle módon elkészíthető. Szárításra is alkalmas. A gyűrűs tuskógombától eltérően nem igényel hosszabb főzést.”
Ezért voltam teljesen nyugodt a felhasználását illetően. Fernel viszont épp ellenkezőleg tájékoztatott, azaz, hogy sokáig kell főzni, és aztán egy  gombázós topicban rá is leltem az egyértelmű válaszra:
„Mind a gyűrűs, mind a csoportos tuskógombának kell a 20 perces hőkezelés. A régi rendeletben trehányság okán a csoportosról lemaradt a figyelmeztetés. Az új, készülő rendeletben már benne van és remélhetőleg a lassan már két éves töketlenkedésnek lesz írásos emléke is.” 
„Dr. Krébecz Jenő Gombaatlaszában szerepel eme mondat: Ámbár egyike a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gombáknak, mégis több esetben okozott gyomor-béltünetes mérgezést akkor, ha nem vették figyelembe, hogy termolabilis méreganyaga csak alapos és tartós hőhatással hatástalanítható.” 
Pont sikerült rányúlnom! Nem stopperoltam az időt, nem tudom, meddig pároltam.
Lehet, hogy egyetem helyett inkább egy gombafelismerő tanfolyamot kellene végeznem…

Ajánlott cikkek

17 Hozzászólás

  1. Kicsit 🙂 mert kiderült. De főleg 🙁 mert „trehányság miatt lemaradt” azért egy mérgező tulajdonságról trehányság miatt nem szólni… mert ebbe még üzleti érdek se keveredhet…
    Főleg hogy ahogy írod széles körben szedett, fogyasztott gomba.

  2. Na, ezt én sem tudtam. De megkérdem az Anyámat, mert nálunk ő a gombaszakértő a családban. Kíváncsi vagyok tudja-e, bár szerintem igen.
    Azért hasznos dolog volt ezt így összegezni.
    Jó, hogy más nem kapta el a nyavalyát, s főképp, hogy hamar lekeverted ezt a kórságot.

  3. Hát jujj..Ez aztán nem semmi! :S
    Mi csak jól ismert gombát szoktunk venni, és gyűjteni meg ezer éve nem gyűjtöttünk,de akkor is mindig egy nagyon megbízható gombaszakértőhöz vittük,úgyhogy sose volt még baj..

  4. Hát igen… Érdekes, hogy mennyire éreztem, hogy a gomba az, egyszerűen, ha arra az ételre gondoltam (amiről tárgyilagosan továbbra is azt mondhatom, hogy finom), borzasztó rosszullét fogott el.

  5. Én a grillezett padlizsánnak a gondolatától is rosszul vagyok. egy helyen ettem egyszer grillezett zöldséget,amimben ez a zöldség játszotta a főszerepet. Még helyben ki is adtam magamból,és 2 napig rosszul voltam. az a hely szerencsére már bezárt. Azóta undorodom a grillezett zöldségek nagy részétől, főleg a padlizsántól. 🙁

  6. De mennyire eszemben volt, mikor írtad, hogy csak úgy sejted, miféle gomba lehet. Gondoltam beírok, hogy milyen bátor vagy, hogy megeszed. De még jó, hogy ennyivel megúsztad.

  7. Remélem már jobban vagy!
    Meg sem fordult a fejemben (eddig), hogy kételkedjek a piaci gombaárusokban… Ezután óvatosabb leszek…
    Mondjuk megfogadom, hogy ezután csak olyan gombát eszek, amit jól ismerek… :)))

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük