A cukrászda telefonszáma:

06 30 147 8870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-18

Véletlenül olyan gombóclevest sikerült összehoznom, hogy már csak azért is le kell írnom a receptjét, nehogy elfelejtsem. Fantasztikusan pikáns, sűrű, laktató. Lehet, hogy nem is leves, inkább egytálétel – ezt mindenki döntse el maga.
Különleges összetevője a shiitake gomba, amelyet valamelyik korábbi bevásárlásom során szereztem be egy nagyobb élelmiszer-áruházban tartott akció során, „ez majd jó lesz valamire” felkiáltással. És milyen jó lett.
Hozzáteszem, nem mindig járok így – mármint az akciós bevásárlásokkal. Előfordul, hogy a hirtelen felkindulásból megvásárolt alapanyagot jóval a szavatossága lejárta után találom csak meg valamelyik polcon, és akkor dobom ki. Vagy ki sem dobom. Például valamilyen rejtélyes oknál fogva máig őrzök egy csomag Norbi update lisztet, amit csak azért vettem meg, mert a Herbáriában 50% kedvezménnyel adták, a közeli lejárat miatt. Ennek lassan két éve. Azóta többször átszerveztem/nagytakarítottam a konyhaszekrényeimet, de ez a lisztkeverék mindig visszakerül, mert arra gondolok, hogy azért megnézem hamarosan, tényleg nem használható-e,  mert hej, milyen jó lenne ebben a nagy fogyókúrában egy kis palacsintát, avagy nokedlit enni.
És Norbi marad.
Apropó, fogyókúra. Továbbra is féken tartom magam, noha kicsit lazább gyeplővel – de azért apránként fogyok egy keveset. Jelenleg a 13. kilóm megy lefelé, aminek azért  örülök, mert a vendégségek közepette apróbb kihágásokat elkövetek. Ez a leves is apróbb kihágásnak számít a gombócba kevert párolt rizs miatt, de megéri. A tányérba nem csak egy gombóc jutott, de a többi elsüllyedt a finom, tartalmas lében….



Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
4 szál sárgarépa
6 kisebb szem krumpli
25 dkg szárított shiitake gomba
2 ek liszt

bos
1 citrom leve
40 dkg darált hús
15 dkg párolt rizs
1 tojás
1 tk apróra vágott kapor
1 tk apróra vágott petrezselyem
1 púpos ek zsemlemorzsa
2,5 dl tejföl

A gombát beáztattam. Miután ázott vagy két órát, utána olvastam, hogy nem szabad sokáig áztatni, mert nagyon megszívja magát és szivacsos lesz. Na mindegy.
A hagymát apróra vágtam, kevés olajon dinsztelni kezdtem, közben megtisztítottam és felkarikáztam a répát, meghámoztam és kockákra vágtam a krumplit. A zöldségeket a leszűrt gombával együtt a hagymára dobtam, átforrósítottam, megszórtam a két ek liszttel, és felengedtem annyi vízzel, amennyi bőven ellepte. Sóztam, borsoztam, belecsavartam a citromot, és amíg felforrt, összekevertem a húst a rizzsel, a tojással, sóval, a zsemlemorzsával, valamint az apróra vágott kaporral és petrezselyemmel. Kis gombócokat formáltam a húsos masszából, és a forró levesbe tettem. Lefedve húsz percig főztem kis lángon. 
Bármikor kóstoltam meg, a gomba bizony szivacsos volt. Hát, morfondíroztam magamban, ezt így az enyéim nem fogják megenni. A krémleveseket viszont szeretik… Így aztán gondoltam egy merészet, kihalásztam a gombócokat, és jól megjárattam a botmixert a levesben. Hozzáöntöttem a tejfölt, visszatettem a gombócokat, aztán csak ámuldoztam azon, hogy ez milyen jó. Egy evőkanál mustárral még finomabbá tehető. 


Milyen esztelenségeket szoktatok elkövetni bevásárlásaitok során?

Ajánlott cikkek

18 Hozzászólás

  1. Guszta!Régebben én is a „jó lesz ez még valamire” táborba tartoztam, de most már előre megtervezem egy hétre a menüt, és ahhoz mérten vásárolok. Én is rengeteg mindent kidobtam, mert lejárt, mert mindig valami új recepthez vásároltam, és nem a hűtőm tartalmához igazítottam a menüt. Mára rendes háziasszony lettem. Khm…:)

  2. gen..én is az Ildy írta táborba tartoztamm korábban. Emlékszem még fiatalkoromban (:-)) mentünk a párommal Szlovákiába és jól felpakoltunk por-palacsinta és pizza tésztából….OHhh. Ma már azonban listával megyünk a boltba, hogy elkerüljük a felesleges vásárlásokat ( bár néha előfordul)…és csak olyan dolgot veszünk meg, amit én nem tudok megcsinálni itthon..vagy nagyon munkaigényes. ( pl. pizzára, pitára, langallóra..stb) már nem költünk.:-))) Szerintem idővel mindenki változik.:-)

  3. Mit gondolsz, másféle gombával is ki lehet próbálni? vagy csak ettől lesz ilyen jó íze? Nagyon jó ötlet a gombóc a levesben, darálthusi többnyire van itthon, de túl gyakran csak bolognai lesz belőle.

  4. ilyen recept jöhet még! Gomba van! Eddig nem tudtam mire használni ezért nem vettem, a tucatnyi ismeretlen zöldséggel együtt ott maradt az üzletpolcon. Ha a zsemlemorzsa (az nincs) kiamarad az gond? vagy szétesik a gombóc a hiányától?

  5. Cetlizek 🙂 Így ritkán van hirtelen felindulásból elkövetett kosárpakolás. De ez a norbis liszt… Ennek bérelt helye van a polcon, úgy látom :-DDEz a leves roppantul tetszik! Egyik hétköznapra kitűnő lesz – úgyis csak egyfélét szoktunk ebédelni 🙂

  6. Nekem van egy csomag ostyalapom,egy kis befottesuveg kuszkusz-om, fustolt kagylo konzervben, valami rakkal toltott levesteszta (kinai) es nehany kimondhatatlan nevu fuszer, amiket valoszinuleg sosem fogok hasznalni.Mind alkalmi vetel volt! Eszter

  7. Én is a listás bevásárlók közé tartozom – ma már! Régebben nálam is előfordult, hogy olyanokat vettem, amit utána nem használtam fel. Gondolom ezt mindenki elköveti néhányszor!

  8. Sziasztok!Lista, szigorúan.Tavaly annyira elvetemült voltam, hogy havi menűt készítettem, és havi egyszer mentünk nagy bevásárlásra. De rájöttem, hogy egy hónapra előre nem tervezhetem meg, hogy mit fogunk kívánni. Így nagyjából kétheti menű van, ehhez bevásárlás cetliről. Addig mindig szemezgetek a bloggerektől. És jövőhéten gombóclevest eszünk mi is :))))Köszönöm:Hugi

  9. Móni! a leves felkerült a „ez is készíthető itt” listára és nagyon ízlett mindhármunknak! Kicsit módosultak az arányok a helyi viszonyok miatt, de nagyon finom lett! A teljes mennyiséget feleztem (kisebb a lábasunk, kisebb a kapacsitás) kivéve a gombát mert abból ennyit (150 gr) lehetett egy csomagban kapni a frissből (350 Ft). Mivel nem volt se kapor se petrezselyem így bazsalikom került bele ami szintén jól illett a gombához!Köszönjük a receptet!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük