Olyan egyszerű, hogy nem is értem, miért nem készítettem eddig. Semmi más nem kell hozzá, csak tej, egy kis pohár natúr joghurt, meg meleg. De abban mostanában nem volt hiány.
Említettem már, hogy a nagy forróságban visszaesik a család házitej-fogyasztása, de a heti 2×4 litert mindig házhoz hozzák. Így aztán van jó sok túrónk, és meglehetősen sok aludttejes sütemény készül nálunk. Na de most, most új pálya nyílt előttem a joghurttal: gyümölcsjoghurt, joghurtos saláták, joghurtos sütik…
A teendő a következő: a házitejet (bár gondolom, boltiból is működik, csak ne műtej legyen) felforraljuk, majd hagyjuk kb. 40 fokosra hűlni. A fölét leszedjük.
Egy megfelelő nagyságú, csavaros tetejű üveg aljára öntünk egy kis pohár natúr joghurtot (arra figyeljünk, hogy élőflórás legyen), ráöntjük a tejet (én most 1 literrel kísérleteztem), lezárjuk az üveget, és jó meleg helyre tesszük. Vannak, akik a száraz dunsztot (azaz téli takarók közé rejtést) javasolnak, szerintem ilyenkor nyáron ez felesleges, nekem a mikró tetején töltötte az üveg a következő nyolc órát. És készen volt. Lett egy liter natúr joghurtom!
Ebből újabb két decit félretettem a következő joghurtgyártásra, a többit felhasználtam.
Finom sárgabarackos-joghurtos szelet készült belőle, annak a receptjét majd felteszem a következő bejegyzésben.
Ti mit készítetek joghurtból?
Nálunk a legegyszerűbb dolog megy most, de nagyon! : lekvárra ( leginkább meggy, vagy sárgabarack, vagy eper, vagy málna, vagy..nahh jó bármilyen:) ) ráöntött natúr joghurt, természetesen jó hidegen. Irtózatos mennyiség fogyott belőle az utóbbi időben, literszám készült nálunk is az ilyen csemege, érdekes módon a fagyit is kiváltotta, egy kis időre. 🙂
Tzatzikit 😀 jó kis grilles husi mellé. A lepénykenyereddel és zöldségekkel isteni!Ha édes, akkor pedig turmix gyümölcsökkel (ha túl sűrű lenne a kortyolgatáshoz, akkor tejjel kicsit hígítva, szükség esetén mézzel édesítve, csipet fahéjjal fűszerezve).
Az jó, sokkal egészségesebb…:)
Kála, én is joghurtos-mézes-gyümölcsös krémet készítettem belőle, hmmm, nagyon jó volt!
Nalunk pont annyi natur joghurt fogy, amennyi a hutoben van…SOK;-) a fagyi nalam gyumolcs +joghurt, ha meg csak reggeli akkor nem hutom ki. Es igen ahogy bejott a befozo szezon hazilekvarral elkeverve eszik. Ki fogom en is probalni, bar csak bolti tejbol, remelem azzal is mukodik.Milyen naturjoghurtot hasznaltal?
Danone-t vettem, de a lényeg hogy ÉLŐFLÓRÁS legyen. Hú, ezt bele is írom.
Hú, én is nagyüzemben gyártom. Nekem natúr, mazsoláknak+apának gyümivel.Meg ubisaliba, kőrözöttbe, hideg ubilevesbe, minden mennyiségbe.Pedig kaptam a nővéremtől egy könyvet, hogy milyen egészségtelen a tej, és a tejtermékek. Hát, nekem ez az egészségtelen szokásom bizony van. :DVera
Szia!Eddig csak olvasód voltam , és mindent kipróbálok amit ide felteszel.Joghurtot én is szoktam csinálni, annyi különbséggel, hogy forralás kb. 20 perc, utána a sütőbe teszek egy fazék vizet, abba állítok egy másik fazék 1-2 liter tejet. 42-45 fokon 4-6 akár egy éjszaka is lehet melegen tartom.Ilyen hőségben nem fontos a sütő…danon activiát szoktam bele tenni.Ha görög krémjoghurtot csinálok, egy peluson keresztül átszűröm.Bolti tejjel nem biztos, hogy fog sikerülni aki azzal próbálkozik:(ennél lényeges, hogy házi kezeletlen tej legyen.Merci
Én innen egy lépéssel tovább szoktam menni, egy nagyobb szűrőbe organzát teszek, bele a joghurtot, egy éjszka alatt mennyei sajt/vajkrém lesz belőle, amit tovább lehet ízesíteni mindenféle finomságokkal.Egyébként nemes egyszerúséggel idénygyümölcsökkel esszük a házi joghurtot:)
Én évek óta készítek joghurtot házi tejből. Mindig jól sikerült ha Danone joghurtot kevertem el benne. Ha valaki sűrűbben szereti bele lehet tenni egy evőkanálnyi tejport pl 2 literbe és attól sokkal sűrűbb lesz, nem igazán tudom hogy működik, de működik, a natúr Danone-ban is van azt hiszem tejpor. Én csipkebogyólekvárral szeretem a legjobban.Friss gyümölcsökkel általában gyümölcsturmixba szoktam tenni , és akkor 1/3friss tejet is teszek, és néhány jégkockát meg gyümölcsöket. Tetejére pirított mandulát:)
Én nem szoktam felforralni a tejet,csak majdnem forráspontig melegíteni.2,5 literhez teszek egy aktivíát.Ebből a kész joghurtból kb 1 litert lecsepegtetek ‘görögnek’.Ezt egy kís tejszínnel,2 citrom levével és cukorsziruppal édesítve teszem a fagyigéppe.(kiegészítem a sima joghurtból,ha kevésnek,vagy túl sürűnek tűnik)Szerintem verhetetlen citromfagyi.
Nekem van joghurtkészítő gépem. Ezek szerint fölösleges? 🙂 Egy bajom van vele, ivójoghurt jellegű, folyós lötyi lesz, sose sikerül sűrűbbre. Lehet, hogy amiatt, hogy bolti tejből csinálom?
Hát, Lidércke, esetleg próbáld meg nagyobb zsírtartalmú tejből, valakinél olvastam, hogy abból (még ha bolti is) sikerül neki.
Én Péternek kaukázusi kefírt készítek így. 1-1,5 liter tejhez adok egy fél literes, dobozos kefírt, hűtőben napokig eláll, ha el nem fogy hamarabb :)) Fincsi sűrű lesz!
Nekem voltak kefírgombáim, de sajnos a télen kinyírtam őket….:(
Sziasztok!Én eddig legszívesebben ajrant csináltam, ilyenkor nagy melegben nagyon finom és nagyon jól esik. Egy nagy pohár joghurthoz majdnem ugyanannyi vizet adok (aki sűrűbben szereti, kevesebbet), illetve még 1 kávéskanál sót. Azt jól összeturmixolom és már iható is! Török éttermekben lehet kapni, grillezéshez is nagyon finom, csak hideg legyen!!!
Elkezdtem nyomozni, hogy hol lehet házitejet beszerezni! :)) Ezeket ki kell próbálni!!!
Az uborkás kefír után most az uborkás joghurt nálunk a nyerő. De igazából tehetném tányérba is, mert hideg levesnek is isteni, csak valahogy még sosem úgy tálaltam. Na majd csapok egy görög napot és akkor 🙂
Jó ötlet! Hideg joghurtos uborkaleves – mmmm…
Nekem van kaukázusi kefírgombám, szívesen küldök.
Ixchel, nagyon kedves vagy, köszönöm! Van a közelemben is ismerősnek, de egyelőre nem kérek tőle, hátha megint kinyírnám csak szegényeket…:) Egy időben annyi kefírt ittam, használtam fel, hogy kissé telítődtem vele. Kell még egy kis idő.
Nálunk is hasonló a helyzet: fülig ettük magunkat kefírrel, most vízben vegetálnak a hűtőben. Bár, most, hogy olvastam a postodat, adok nekik még egy esélyt.
Elfelejtettem felforralni, az nagy gond?
Hát, őszintén, nem tudom. Talán csak annyi, hogy így hamarabb megromolhat.