A cukrászda telefonszáma:

06301478870

E-mail

sutismoni@gmail.com

Nyitvatartási idő

Hétfőtől vasárnapig: 10-19

Három napig orosz vendégünk volt, Nágya, aki bár vagy tizenöt éve Magyarországon él, a gyökerei mégiscsak Kárpátaljára nyúlnak vissza. Előre figyelmeztettem, úgy készüljön, valamit főznie kell, ha már a sors tálcán hozta elénk, mint az orosz gasztronómia nagykövetét. Hozzáteszem: nem nyaralni, dolgozni jött, egészen pontosan tolmácsolni; úgyhogy a bevásárlás rész rám maradt.
– Piacra tudsz menni? – kérdezte tegnap reggel.
– Persze.
– Jó, akkor vegyél légy szíves céklát, répát, krumplit, kovászos uborkát; aztán kell mustár, ecet, olaj, és lesz egy jó kis vinyegret vacsorára!
– Hús nincs is benne…? – szólt közbe a férjem.
– Jaj, pasik! – Méltatlankodott erre Nágya. – Nektek miért csak az a kaja, amiben hús van?!
A piacon cékla nem volt, kedvenc árusaim megesküdtek, hogy azt még sehol sem fogok kapni, higgyem csak el. Nágya erre azt mondta, ő Pesten már vett a múlt héten, de ha nincs, hát nincs. Változtatni kellett tehát az eredeti elképzelésen, ami a férjem malmára hajtotta a vizet; rövid morfondírozás után ugyanis szakácsunk kibökte: akkor tyiftyéli lesz a vacsora.
тефтель (tyiftyel) szó húsgombócot jelent, a tyiftyéli ennek a többesszáma, és a húsgombócos ételeket jelöli. Ilyen értelemben a mi paradicsomos húsgombócunk is egyfajta tyiftyéli, meg a svédek legendás húsgolyója is. Akit a téma bővebben érdekel, rengeteg tyiftyéli variációt találhat itt, és a Google fordítónak köszönhetően már az sem egetrengető probléma, ha az illető nem tud oroszul. Nekem az olvasás még megy, a szavakra sajnos nem nagyon emlékszem.
Nágya a klasszikus “alap” tyiftyélit készítette el nekünk.

Hozzávalók (6 személyre):
A gombócokhoz:
80 dkg darált hús (lehet fele sertés, fele marha, de csak sertésből is jó)
30 dkg főtt rizs
1 fej hagyma felaprítva
4 áttört fokhagymagerezd

bors
aprított kapor
őrölt babérlevél
olaj a sütéshez

A mártáshoz:
1 fej hagyma

bors
babérlevél
kb. 3 dl tejföl

A gombócok hozzávalóit összekeverjük, nem túl nagy golyókat formálunk a masszából, kicsit meg is lapíthatjuk, úgy biztosan nem marad nyers a közepe, és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.

Egy nagyobb lábasban 3-4 ek olajat forrósítunk, megdinsztejük rajta a mártáshoz tartogatott hagymát. felöntjük kb. fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet. Nálunk végül került bele még aprított kapor és petrezselyem is, ajánlottam a lestyánt, de Nágya erősen tiltakozott, hogy azzal már nem lenne autentikus. Egyébként ízesíthetjük még a levet zöldségszárítmánnyal, esetleg leveskockával (van olyan is már, amiben nincs ízfokozó). Beletesszük a húsgombócokat, és fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig pároljuk. Ezután kétféle módszer közül választhatunk: vagy kiszedegetjük a gombócokat az edényből, a levet besűrítjük a tejföllel, és visszatesszük a gombócokat, vagy ügyesen leöntjük a levet egy edénybe, összekeverjük a tejföllel, és visszaöntjük a gombócokra, és még egyszer összeforraljuk az ételt.
Nadi krumplipürével tálalta, de azt mondta, az igazán autentikus a kása lett volna. Gersli (árpagyöngy) túlfőzve.

Nagyon finom volt, aminek egyértelmű bizonyítéka, hogy még a kis válogatósunk, Zsófi is evett belőle. Bár nem volt teljesen elfogulatlan, mert Nágya úgy elbűvölte, hogy amikor két nap után bejelentette, hogy haza kell mennie, Zsófi sírdogálva vonult el a szobájába…

Ajánlott cikkek

12 Hozzászólás

  1. Én most találtam rád talán egy hete?de máris mindennap itt vagyok nálad.Nagyon jó a blogod.Ha van kedved nézz be hozzám is.www.tokmagifoz.blogspot.comMost a tojáskrémedet csinálom,saját készítésű croissonhoz.

  2. Húú, pedig az a vinyegret csodafinom! Van egy orosz féltestvérem (húgom) és akármikor jött hozzánk látogatóba az anyukájával (aki tősgyökeres moszkvai), mindig ez volt az első kaja, amit elkészítettek nekünk. 🙂

  3. Tyiftyéli.! Milyen érdekes! Románul a fasírt: chiftele (kiftélé-nek kell ejteni), ezek szerint biztos orosz származású szó. Nem tudtam. De abba rizs nem jár. Biztos vagyok benne, hoyg ez nagyon finom volt, megkóstoltam volna!

  4. Nálunk sincs még cékla, pedig a városka összes zöldségesét körbejártam hétfőn. :(De az vicces, hogy nálunk is befigyelt az “orosz kapcsolat” a hétvégén, olyan isteni sárgarépás heringes-lazacos salátát ettünk, hogy ihaj, a káposztás pirozski pedig itt figyel a hűtőben.:DMire nem jók a régi barátok :)Vera

  5. Ez az orosz konyha nem is rossz! Sőt! Igazán guszta ez a gombóc. Egy kicsit más téma, de nem állom meg, hogy ne kérdezzem meg. Anyukád szokott a blogodból főzni?

  6. Lepkevár: én bizony beértem volna a vinyegrettel is, de hát így alakult…:)sedith: tényleg érdekes. Leht, hogy eredetileg ebbe sem kellett rizs, meg hát ezerféle verziója van.Vera, jól hangzik az a saláta:)GAbika, ajáánlom. Csodálkozom is, hogy a magyar konyhában így simán, tejfölös mártásban nincs ez a gombóc. Legalábbis én nem tudok róla.Jehudit: tortillát már készített, de azt még nem is a blogomból, hanem egyszer ettek nálunk, és akkor kérte el a receptet. Majd megkérdezem tőle, de szerintem nem nagyon. Nagyon jól főz, megvannak a szokásos ételek, amiket készít, szerintem nem nagyon kísérletezik. De azt tudom, hoyg pl. a kürtőskalácsomat ajánlgatta már másoknak is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük